Сьогодні роковини падіння винищувача під селом Уланів. Відкрили пам’ятник загиблим пілотам

Сьогодні роковини падіння винищувача під селом Уланів. Відкрили пам’ятник загиблим пілотам
  • Полковник Петренко відводив винищувач від будинків. Літак Су-27УБ впав у полі за селом. Разом з українським пілотом загинув американський льотчик.
  • Ця авіакатастрофа сталася рік тому, 16 жовтня 2018-го. До першої річниці на місці падіння винищувача, під селом Уланів, відкрили пам’ятник.

Літак Су-27УБ розбився рік тому під час міжнародних навчань «Чисте небо — 2018». У складі загиблого екіпажу були нацгвардієць США Сет Нерінг та український полковник Повітряних Сил Іван Петренко. Винищувач почав втрачати висоту — і пілоти відвели його від житлових будинків.

Це сталося під селом Уланів Хмільницького району. На тому місці до роковин трагедії відкрили пам’ятник загиблим льотчикам. Про цю подію на сайті armyinform написали:

«Минає рік відтоді, як під час міжнародних навчань «Чисте небо — 2018» сталася авіаційна катастрофа, внаслідок якої загинули двоє висококласних пілотів: українець, заступник командира — начальник авіації Повітряного командування «Схід» полковник Іван Петренко та американець, льотчик 194-ї ескадрильї ВПС національної гвардії Каліфорнції підполковник Сет Нерінг. На місці падіння літака Су-27УБ, яким вони керували, поблизу села Уланів Хмільницького району Вінницької області, відкрито пам’ятник загиблим льотчикам».

Відео дня

— Полковник Іван Петренко брав участь в антитерористичній операції і серед кращих льотчиків у цих міжнародних навчаннях. Підполковник Сет Нерінг також прилетів на нашу землю і літав над нею як один із кращих пілотів, — говорив на відкритті пам’ятника командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-полковник Сергій Дроздов. — І тут, над цими полями, в момент катастрофи ці льотчики не думали про себе, вони насамперед рятували життя людей, адже зовсім близько — населений пункт. Вони разом злетіли, разом зробили все від них залежне і разом полетіли у вічність.

— Я пам’ятаю цих прекрасних льотчиків, — казав американський генерал-майор Грегорі Джонс. — Сет із позивним «Джетро» дуже любив літати тут, над українською землею… Я висловлюю свої щирі співчуття сім’ям загиблих, а також передаю слова співчуття від імені командувача національної гвардії штату Каліфорнія генерала Девіда Болдуїна.
 


Про авіакатастрофу під Улановом 20minut.ua писав зі свідчень очевидців, потім повідомляв версії трагедії і збирав експертні коментарі. Ми розповідали, як довго на місці працювали спеціалісти, збирали уламки, та як попрощалися із загиблими льотчиками українці та американці.

Сьогодні запитуємо в Повітряних Силах, чи завершилося розслідування за фактом падіння винищувача. І речник командування Юрій Ігнат каже, що результатів ще немає:

— Повітряні Сили надали всю інформацію слідчим органам. Розслідування проводять Головна інспекція Міноборони і Державне бюро розслідувань, тому ми не можемо нічого коментувати, доки воно продовжується. 

Більше про падіння літака Су-27УБ і льотчиків, які ціною свого життя вберегли від загибелі цивільних людей, можете знайти в цих статтях:

 

Читайте також:

Встиг одружитися у Вінниці. Американця, якому в США загрожує смертна кара, взяли під варту

По скільки заробили вінницькі? Новообрані нардепи отримали першу зарплату

Жінці дали 4 роки тюрми за хабар начальнику слідства. Раніше за подібне так суворо не карали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up