Жінці дали 4 роки тюрми за хабар начальнику слідства. Раніше за подібне так суворо не карали

Жінці дали 4 роки тюрми за хабар начальнику слідства. Раніше за подібне так суворо не карали
За 300 доларів для поліцейського начальника жінці присудили 4 роки тюрми
  • Про вирок жінці, яка намагалася за 300 доларів відкупити від відповідальності свого батька, розповіли в прокуратурі.
  • Шукаємо аналогічні рішення в реєстрі і бачимо, що до цього випадку суди області виносили не такі суворі рішення.

Як засудили жінку, що пропонувала поліцейському керівнику хабар, розповіла прес-служба прокуратури Вінницької області. Повідомила, що вирок про тюремне ув'язнення отримала обвинувачена в даванні хабара службовій особі, яка займає відповідальне становище. Сума неправомірної вигоди — 300 доларів. Жінка пропонувала їх начальнику слідства у його службовому кабінеті.   

— Батько обвинуваченої був фігурантом кримінального провадження за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху. Жінка намагався повернути його автомобіль, який вилучили правоохоронні органи, а також наполягала на не проведенні слідчих дій за участі її батька, — розповіли обставини справи в прес-службі прокуратури області. — Органом досудового розслідування зібрано достатньо доказів, які досліджені і підтверджені в судовому засіданні, за пропозицією надання жінкою 300 доларів США начальнику слідчого відділу поліції безпосередньо в службовому приміщенні. Правоохоронцями затримано жінку "на гарячому".

Вироком Бершадського районного суду жінку засудили до 4-х років позбавлення волі, як сказали в прокуратурі, без конфіскації майна. Шукаємо це рішення в реєстрі — його ще не додали, тож подробиць дізнатися поки не можемо. Натомість можемо знайти аналогічні вироки й подивитися, які покарання призначали іншим давачам хабарів та скільки таких було з початку року.   

Відео дня

Реєстр судових рішень показує 3 цьогорічні вироки за аналогічною статтею обвинувачення «Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі». Їх виносили в Піщанському, Могилів-Подільському районних та у Вінницькому міському судах. Йшлося про першу частину статті, найлегшу.

Тобто засуджені у розказаних нижче випадках давали хабарі службовцям, які займають не настільки відповідальне становище, як начальник слідства. Там судили чоловіків. Скільки і кому вони давали в якості неправомірної вигоди — читайте.

Хабар на вулиці Полковника Зеленського

19 лютого в Піщанці засудили пенсіонера, який 2 серпня минулого року намагався за хабар викупити свій автомобіль ВАЗ 2101 у слідчого поліції. Подія злочину відбувалася в Крижополі, в будівлі поліції, яка знаходиться на вулиці Полковника Зеленського.

«Не будучи юридично освіченою людиною та обізнаним про те, що слідчий завершив досудове розслідування та прийняв рішення про закриття кримінального провадження, в якому арештовано автомобіль, не усвідомлюючи, що вирішення питання про скасування арешту майна не відноситься до компетенції слідчого поліції, (…) вийняв з кишені сорочки гроші в сумі 500 та в усній формі звернувся до слідчого з пропозицією надати неправомірну вигоду», — цитата з вироку.

Слідчий не став пояснювати пенсіонеру, що вирішити його проблему не може, а одразу доповів про факт начальству — написав рапорт.  Прокуратура порушила провадження, і потім уклала угоду з обвинуваченим про визнання вини.

Через цю угоду суд не розбирався в обставинах злочину. Засудив пенсіонера до узгодженого сторонами покарання — штрафу. Чоловіку присудили спатити на кошт держави 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. В гривнях це 8 з половиною тисяч. Це мінімальна із визначених Кримінальним кодексом України санкцій. 

Вирок росіянину зі спецконфіскацією

15 березня цього року в Могилів-Подільському судили за дачу хабара громадянина Російської Федерації, який зробив дурницю перед прапорщиком прикордонного наряду. Останній перевіряв його документи на міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Могилів-Подільський Отач». На паспорт пасажира Mercedes-Benz спрацювала база даних Інтерполу. Висвітився статус «небезпечне особа, попередити».

«За безперешкодний перетин державного кордону України у напрямку «в’їзд в Україну» запропонував 4000 рублів РФ, що згідно офіційного курсу Національного банку України становить 1628 гривень 52 копійки», — розповідає вирок.

Прапорщик прикордонної служби повідомив про це керівництво, відкрили провадження, яке теж завершилося угодою прокуратури із звинувачуваним. Останній визнав свою винуватість і в суді сказав, що погоджується з покаранням у вигляді штрафу. Тож громадянину Росії присудили сплатити 600 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Це 10 тисяч 200 гривень.

Крім того, у власність держави в нього конфіскували ті гроші, які він пропонував прикордоннику за прискорення процедури огляду. Суму в рублях до вироку зберігали у вінницькому відділенні «Приватбанку».

«Сторони дійшли згоди про застосування спеціальної конфіскації, тобто примусове безоплатне вилучення у власність держави грошових коштів у розмірі 4000 рублів РФ», — читаємо у вироку, винесеному іноземцю досить оперативно — на другий день після затримання на кордоні.

Виняткова наполегливість водія джипа

А 7 серпня цього року за пропозицію хабара прийняли рішення у Вінниці за фактом, що мав місце 17 травня. Пенсіонера на Mitsubishi Outlander зупинили в Якушенцях за превищення швдкості, і він «неодноразово висловив пропозицію службовим особам — інспекторам роти №3 батальйону Управління патрульної поліції у Вінницькій області — про надання неправомірної вигоди. В подальшому (…) передав поліцейським неправомірну винагороду в сумі 100 грн, шляхом вкидання грошової купюри через відкрите заднє ліве скло до салону службового автомобіля».

За ці 100 гривень й свою наполегливість в дачі хабара довелося відповідати водію перед судом. В рішенні прописали потім:

«Вину визнав повністю, щиро розкаявся. В своїх показах повністю підтвердив обставини, що викладені в обвинувальному акті. Просив призначити йому покарання у виді штрафу, не позбавляти його волі».

Тут угоди з прокуратурою не було, але суд все одно вирішив, що покарання з ув’язненням буде недоцільним в цьому випадку, тому призначив пенсіонерові штраф. Застосував мінімальний розмір штрафної санкції — 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 8500 гривень. Ну і, звісно, ті злощасні 100 вилучених на місці правопорушення гривень конфіскували. Вони, як вказали у вироку, зберігалися у сховищі цінностей «Укргазбанку».

Які є варіанти покарань за дачу хабара?

Покарання за пропозицію, обіцянку і надання неправомірної вигоди службовій особі визначає стаття 369 Кримінального кодексу України.

Частина 1
Пропозиція чи обіцянка службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, а так само надання такої вигоди за вчинення чи невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища:

  • штраф від 500 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,
  • або обмеження волі на строк від 2-х до 4-х років,
  • або позбавлення волі на той самий строк.

Частина 2
Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені повторно:

  • позбавлення волі на строк від 3-х до 6-ти років із штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з конфіскацією майна або без такої.

Частина 3
Діяння, передбачені частиною першою або другою цієї статті, якщо неправомірна вигода надавалася службовій особі, яка займає відповідальне становище, або вчинені за попередньою змовою групою осіб:

  • позбавлення волі на строк від 4-х до 8-ми років з конфіскацією майна або без такої.

Частина 4
Діяння, передбачені частиною першою, другою або третьою цієї статті, якщо неправомірна вигода надавалася службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, або вчинені організованою групою осіб чи її учасником:

  • позбавлення волі на строк від 5-ти до д10-ти років з конфіскацією майна або без такої.

 

Читайте також:

Поліція не розкриває й половини злочинів. Але вінницьке управління в ТОП-5 кращих

Бізнесмена, що не раз балотувався на виборах, розшукують за шахрайство

Утримували заручника і були затримані «КОРДом», а їм суд обрав домашній арешт

Тривожну кнопку виклику поліції на смартфоні вінничани вже натискали. Що сталось?

Встиг одружитися у Вінниці. Американця, якому в США загрожує смертна кара, взяли під варту

«Немає маніяка в Крижополі». Генерал заспокоює людей, яких лякають невпіймані вбивці
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up