Поліція не розкриває й половини злочинів. Але вінницьке управління в ТОП-5 кращих

Поліція не розкриває й половини злочинів. Але вінницьке управління в ТОП-5 кращих
  • Із нижчим за 50 відсотків показником розкриття поліція Вінницької області увійшла в п’ятірку кращих підрозділів МВС.
  • Про те, яких злочинів стало менше і які з них розкривають найкраще, розповів генерал на підсумковій колегії.
  • Між іншим розповів про злочини, які його непокоять найбільше.

На підсумковій колегії в главку генерал Юрій Педос озвучив дані, які ілюструють роботу поліцейських області протягом 9-ти місяців цього року. Говорив про зменшення кількості окремих правопорушень, про зростання показників розкриття. Озвучені дані зводив до того, що криміногенна ситуація не тільки контрольована, але й краща, ніж в більшості інших регіонів.

За словами начальника поліції, очолюване ним управління в рейтингу підрозділів Нацполіції знаходиться в п’ятірці кращих. Цей рейтинг формується за показником розкриття злочинів. Вінницький показник — 45,9 відсотків. Тобто менше половини злочинів розкрили наші поліцейські. Але такий результати роботи виглядає позитивним на фоні інших областей.  

— Вимірюється питома вага розкриття злочинів із числа зареєстрованих, — пояснює, як формується поліцейський рейтинг, Юрій Педос. — Держава користується статистикою. Є реєстрація вчинених злочинів і є показник розкриття. Якщо у нас в минулому році було 10 тисяч 732 злочини, питома вага складала 44,8 розкриття. А в цьому році в нас зменшилася реєстрація на 1400 злочинів, тобто 9 тисяч 367 кримінальних проваджень в цьому році маємо на цей період, і питома вага складає 45,9 відсотків — це розкриття. Тобто майже половина злочинів розкрита.

Відео дня

Генерал не став називати області, які нижче чи вище в рейтингу. Обмовився тільки, що Тернопільська область в лідерах із розкриття, бо має близько 48 відсотків. Вдумаймося, що ця цифра означає. Навіть у регіоні, що перший в поліцейському ТОПі, більше половини злочинів правоохоронці не змогли розкрити.

Неповні дані

Генерал Педос не називав повної статистики, яку можна було б проаналізувати. Якщо говорив про вбивства, то тільки про розкриті. Якщо називав справи злочинних груп, то не всі зареєстровані, а лишень ті, що вже передали до суду. З озвучених даних начальник поліції робив висновок: кількість злочинів зменшується, показники розкриття ростуть. Ілюстрував сказане цифрами, які перевірити неможливо.     

Почав з величезної цифри — 155 тисяч. Саме стільки, зі слів Юрій Педоса, поліція Вінницької області отримала заяв і повідомлень. Але тільки трохи більше 9 тисяч із них (9 тисяч 325) — стали кримінальними провадженнями. В решті випадків люди телефонували не для того, щоб поліція фіксувала злочин?

Зрозуміло, є в загальній цифрі адміністративні правопорушення. Без сумніву, їх більше, ніж кримінально карних діянь. Знаючи кількість таких, можна було порахувати відсоток відмовних матеріалів (коли поліція не бачить ознак злочину і не відкриває провадження). В редакцію нерідко звертаються люди саме з такою претензію: «поліція не захотіла реєструвати злочин».

В решті бачимо, що тільки 6 відсотків з усіх отриманих інформацій стали кримінальними справами. І з цих 6-ти відсотків менше половини були розкритими: в 4 тисячах 249-ти провадженнях знайшли підозрюваного, і 4 тисячі 241-не провадження передали до суду з обвинувальним актом.

— За критеріями оцінки поліція області продовжує займати лідируючі позиції і за результатами 9-ти місяців — ми у п’ятірці кращих областей, — підсумував Юрій Педос. 

Читайте також:

Яких злочинів стало менше?   

Тяжких і особливо тяжких злочинів (за які загрожує більше 5-ти років позбавлення волі чи найвища міра покарання) протягом 9-ти місяців зареєстрували менше, ніж торік за ті самі 9 місяців: на 1407 кримінальних проваджень про такі злочини стало менше.

  • Умисних тяжких тілесних ушкоджень менше на 13%
  • Тяжких тілесних зі смертю — на 27%
  • Грабежів менше на 30% 
  • Незаконних заволодінь транспортними засобами — на 10%
  • Крадіжок менше на 15%

— Зменшилася кількість кримінальних правопорушень, вчинених у публічних місцях, — сказав Юрій Педос. — Зареєстрували 365 таких злочинів. Це тільки 4% загальної кількості кримінальних правопорушень. Це свідчить про безпеку на вулицях, в парках і скверах. 

Скільки вуличних злочинів розкрили, генерал не сказав. Натомість по місяцях розповів про розкриті справи організованих злочинних груп (скорочено ОЗГ). Таких, за його словами, від початку року завершили 11.

  • В лютому – 1 справа ОЗГ: 
    шахрайства в особливо великих розмірах
  • В березні – 2 справи: 
    розкрадання в особливо великих розмірах, 
    незаконне зайняття гральним бізнесом на території міста Вінниці,
  • В квітні – 2 провадження: 
    шахрайство в особливо великих розмірах, 
    вимагання,
  • В травні – 2 справи ОЗГ: 
    незаконне виробництво і збут наркотичної речовини на території області, 
    вчинення крадіжок в особливо великих розмірах,
  • В серпні – 2 кримінальні справи: 
    шахрайство в особливо великих розмірах, 
    розбійні напади,
  • У вересні – 2 провадження: 
    збут наркотичних засобів на території області, 
    вимагання.

Вимагання знов повернулися 

Ще кілька років тому стаття Кримінального кодексу «Вимагання» не фігурувала в статистиці, бо мала б нульовий показник. Сьогодні бачимо: характерний для 90-х злочин знову має місце.

— В цьому році розкрили майже всі вимагання, 9 із 10-ти зареєстрованих, — сказав Юрій Педос. — Наприклад, у Вінниці поліцейські затримали групу із трьох осіб за підозрою у вимаганні 6 тисяч доларів США в іноземця. Спільними заходами співробітників поліції та колег з СБУ також у Вінниці затримали злочинну групу, яка у фермера вимагала 240 тисяч доларів за неіснуючий борг. І зовсім нещодавно, 2 жовтня, у Вінниці поліцейські управління стратегічних розслідувань спільно з працівниками слідчого управління і КОРДУ затримали одного із зловмисників, який у складі групи вимагав у вінницького підприємця 5 тисяч доларів США.

Тяжке розкривають найкраще 

Названий вище показник розкриття у майже 46 відсотків — це середня цифра по усіх видах злочинів. Майнові злочини розкривають гірше (крадіжки, наприклад, чи шахрайства). А злочини проти особи мають значно вищий показник розкриття. Найвищий він — у справах про умисні вбивства.

— Розкрито 47 умисних вбивств — це 90% з числа зареєстрованих, і 40 фактів тяжких тілесних ушкоджень, в тому числі 16, що спричинили смерть потерпілого, — сказав Юрій Педос. — Цього року зареєстрували 46 розбоїв і 37 розкрили. Покращили відсоток їх розкриття. В порівнянні з минулим роком стали розкривати краще на 20%.   

Маючи кількість зафіксованих розбійних нападів і кількість розкритих, рахуємо показник розкриття. Виходить більше 80%.

— В березні у Шаргородському районі троє чоловіків в масках проникли в будинок жителя села Хоменки та, погрожуючи пістолетом, зв’язали скотчем господаря та його дружину і заволоділи їхніми грішми. Через декілька днів оперативники та бійці спецпідрозділу КОРД затримали двох нападників, — наводить приклади Юрій Педос. — Наприкінці липня до поліції звернувся 44-річний мешканець Вінниці з заявою про те, що близько першої години ночі невідомий по вулиці Космонавтів наніс йому пляшкою удар по голові та відібрав 1900 гривень і золоту обручку. По гарячих слідах особи затримали. 

Читайте також:

Крадіжки — болюча тема

Але найбільше в поліцейській статистиці інших злочинів — крадіжок. І вони розкриваються не так активно, як особливо тяжкі. Як раніше дізналася редакція у відділі комунікацій обласної поліції, показник розкриття крадіжок не перевищує 30 відсотків. Юрій Педос на колегії озвучував інші дані. Говорив, на скільки таких злочинів стало менше.

— В цьому році на 722 факти менше крадіжок та на 119 фактів менше грабежів, — сказав генерал. — Розкрили 1431 крадіжку, 95 крадіжок з квартир та 109 грабежів. Один з прикладів: 29 серпня у Вінниці двоє зловмисників пограбували пенсіонерку, яка повернулася додому і застала їх у своїй квартирі. Тікаючи з місця скоєння злочину, правопорушники вирвали з рук літньої жінки сумку з гаманцем та грошима. Поліцейські почали переслідування та затримали їх по гарячим слідам.

— Крім того, оперативники Вінницького відділу поліції спільно з працівниками карного розшуку обласного главку на Хмельниччині затримали трьох підозрюваних вчиненні квартирних крадіжок на території міста Вінниці, — продовжив хвалитися начальник поліції. — А 2 жовтня у Вінниці поліцейські затримали злочинну групу з двох мешканців Полтавської області, які вчиняли крадіжки з квартир. У затриманих вилучили речові докази, які свідчать про їх причетність до 8-ми крадіжок у Вінниці та ряду аналогічних злочинів на Полтавщині.

Яких злочинів побільшало?

Про ситуацію з протидії незаконному обігу наркотиків Юрій Педос розповів такими даними: викрили 677 наркозлочинів, з яких 188 — факти збуту, який стало більше на 7% більше, ніж торік.   

— Злочинці все частіше використовують інтернет технології, — сказав генерал. — Слідчі детективи спільно з працівниками Департаменту внутрішньої безпеки викрили діяльність злочинного угрупування, яке займалося виготовленням та розповсюдженням амфетаміну. І у липні працівники управління протидії наркозлочинності затримали двох молодиків, які шляхом закладок у Вінниці розповсюджували наркотичні засобі, покупців правопорушники шукали у мобільному додатку Телеграм.

А що стосується злочинів дітей і проти дітей, то як сказав начальник поліції, їх стало менше. Пояснив це роботою превенції в молодіжному середовищі.

— Однак, нажаль, виникає занепокоєння скоєння злочинів відносно малолітніх дітей на сексуальному ґрунті, — говорив Юрій Педос й теж наводив приклади: — в Липовецькому районі власник помешкання, в якого сім’я винаймала житло, зґвалтував 8-річну дівчинку. У Вінницькому районі батько, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, на горищі будинку зґвалтував свою 11-річну доньку. Особи затримані арештовані і їм оголосили про підозру.

Розшук: всі діти знайдені

Протягом року, за словами начальника поліції, на «102» телефонували із заявами про зникнення дітей 399 разів.

— Щоб ви розуміли, зникнення дитини для поліції — це завжди надзвичайна ситуація, і весь особовий склад того чи іншого району піднімається по тривозі і шукає дитину, тому такий результат: всі діти розшукані, 95% — у продовж доби, — сказав Юрій Педос. — Для профілактики таких випадків є постановка дітей на профілактичний облік за категорією «дитина-утікач», і з початку року вже перебуває на обліку 10 дітей вказаної категорії, а для батьків — збільшені штрафні санкції.

Для розшуку зниклих людей та викрадених автомобілів, як нагадав начальник поліції, у Вінниці продовжують розвивати систему «Безпечне місто».  

— Спеціальна система дає змогу розпізнати людину і за лічені хвилини ідентифікувати особу або транспортний засіб, — сказав Юрій Педос. — В обласному центрі вже встановлено 60 камер відеоспостереження, з яких 23 інтегровані до підсистеми до Нацполіції, що дозволяє ідентифікувати автомобіль по номерних знаках, який перебуває в розшуку, або розпізнали людину.  
 



Читайте також:

Нерухомі справи. За заявами братів Костікових поліція починає службове розслідування

Бізнесмена, що не раз балотувався на виборах, розшукують за шахрайство

Утримували заручника і були затримані «КОРДом», а їм суд обрав домашній арешт

Встиг одружитися у Вінниці. Американця, якому в США загрожує смертна кара, взяли під варту

Оскаржити домашній арешт Боднарчука, що поранив двох людей на АЗС, не вийшло

Хто і як відбирає нерухомість у самотніх вінничан. Брати Костікови на собі пережили всю схему

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Коля Пупкин

    Для  того, щоб не псувати статистику - третину заяв про правопорушення просто не реєструють (вказівка керівництва). Особисто був свідком коли до відділку на Київській звернувся громадянин з явними ознаками жорстокого побиття, а заяву в нього не взяли, щоб картинку з розкриттям не псувати.
  • Сергій

    Той хто каже , що це дуже мало, не має жодного розуміння, насправді це дуже великий  процент. В Європі якщо 30 процентів розкриття - це вважається супер
  • олег

    їм треба зарплату прив'язати до % показників розкриття злочинів.
    рукопопи в формі

    Олександр Яцко reply олег

    Це "геніально". Тільки не дивуйся, коли тебе визначать винним в пограбуванні сусіднього магазину, бо ти туди ходив

    Цифровое Телевидение Винница reply олег

    Верно)
  • Жора

    з нижчим за 50 відсотків показником розкриття поліція Вінницької області увійшла в п’ятірку кращих підрозділів МВС.

    ---------------------------

    Нигде в мире такого плана аэроплана нет, чтобы  был показатель по раскрытию. Поэтому они и невиновного человека сделют виновным. Методы допроса известны всем, и есть интернет. Каждый может найти в сети КАК ВЕДУТ  в РОВД !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up