Встиг одружитися у Вінниці. Американця, якому в США загрожує смертна кара, взяли під варту

Встиг одружитися у Вінниці. Американця, якому в США загрожує смертна кара, взяли під варту
Захисник Крейга Ланга каже, що він просив про статус біженця. Американець сидить на задньому плані
  • Про Крейга Ланга його захисники розповідаються, як про добровольця, що воював на боці України.
  • В соцмережах пишуть, нібито через політичні переслідування американцю загрожує смертна кара на батьківщині.
  • Не про політику, а про кримінал говорили у вінницькому апеляційному суді, коли переглядали питання арешту іноземця.
  • Його взяли під варту до вирішення питання про екстрадицію до США, домашній арешт скасували.

Крейг Ланг останній час мешкав у Києві. Оселився у своєї коханої та заробляв приватними уроками англійської. Так було до 21 серпня, доки його не арештували на кордоні в Могилеві-Подільському. Як прозвучало на судовому засіданні у Вінницькому апеляційному суді, де за скаргою прокуратури переглядали його домашній арешт, пересікав кордон іноземець, щоб «перезапустити візу».

Збігло 90 діб перебування громадянина США в Україні, і він мав перейти кордон. Обрав для цього Могилів-Подільський. І от, коли американець повертався назад на територію України, його затримали прикордонники. Паспорт взяли для перевірки і виявилося — Ланг значиться в базі розшуку Інтерполу, як підозрюваний в низці злочинів, серед яких й особливо важкі.

В цій базі, як прозвучало на суді учора, 8 жовтня, прізвище американця з’явилося буквально за півтори доби до його спроби пересікти кордон. За що ж оголосили у міжнародний розшук Крейга Ланга? Суд, озвучуючи дані справи про арешт до вирішення питання екстрадиції, назвав кілька статей кримінального кодексу Сполучених Штатів і сказав, про які злочини ці статті кажуть: крадіжка, розбій, вбивство.



За словами представника прокуратури області, яка працювала в засіданні, на екстрадицію Ланга надійшов запит із США. Через це наші правоохоронці почали перевірку. Доки вона триває, просили суд взяти під варту розшукуваного американською стороною.

Раніше, нагадаємо, питання арешту до екстрадиції розглядав Вінницький міський суд. Його рішення було, як сказав учора захист: золотою серединою. Американцю обрали цілодобовий домашній арешт. Щоб його дотримуватися, Лангу винайняли квартиру на Коріатовичів. Туди перебралася і його дівчина-киянка.

Із нею якраз перед судом у Вінниці американець одружився. Шлюб уклали за церковними канонами, бо паспорт жениха забрали на кордоні. 

Відео дня





В апеляції прокуратура просила скасувати рішення про домашній арешт та взяти під варту розшукуваного інтерполом, адже у нас за аналогічні інкримінованим Лангу злочинам, прийняли б саме таке рішення.

Засідання було довгим — тривало більше чотирьох годин. Двоє захисників пояснювали суду: документи, отримані вінницькою прокуратурою не можна вважати запитом на екстрадицію, це лишень дипломатична нота.

Крім того адвокати наполягали, що Україна повинна не видавати іноземця, якому загрожує смертна кара, без гарантій з боку США про можливість оскарження вироку про найвищу міру покарання. До прикладу наводили справи Європейського суду, посилалися на підписані Україною міжнародні угоди.

 



Але не питання екстрадиції вирішувалося, а тільки арешту на час екстрадиційної перевірки. Тому суд більше цікавило, хто такий Крейг Ланг і що він робив в Україні.

Головуючий запитував у арештанта про це, а він через перекладача переадресовував питання на адвокатів. А ті — переконували суддів: їхній клієнт був добровольцем і воював на Сході. На підтвердження цій інформації принесли книгу про війну, де закладками відмітили місця про американця. Також посилалися на інтерв’ю з українськими вояками, яке можна знайти в мережі. Там також розповідали про Ланга.

Судді оглянули паспорт американця, який забрали у нього після затримання на кордоні. В ньому побачили багато поміток про в’їзди і виїзди. А от у військовому квитку був вписаний тільки місяць служби по контракту в Збройних силах України. Решту часу, зі слів захисників, Ланг воював у добровольчих батальйонах.       

 



Коли були скоєні злочини, в яких США підозрює добровольця війни на Сході? На суді звучали посилання на обвинувальні акти, датовані 2018-тим роком. Їх три. Складені у трьох різних штатах. Ці обвинувальні акти з перекладами прокуратура доклала в справу Ланга. Суд їх на суді не зачитував.  

Названі матеріали будуть вивчатися в іншому судовому розгляді — про екстрадицію. До того і взяли під варту американця. Вінницький апеляційний суд учора, 8 жовтня, скасував рішення міського про цілодобовий домашній арешт, і Крейг Ланг після засідання вже поїхав не на найману квартиру, а до слідчого ізолятора.  

Жінка американця була на суді. Її підтримував капелан, який і уклав церковний шлюб в день засідання. Суду навіть надали про цей свідоцтво. Але факт такого одруження не вплинув на рішення про тримання під вартою.





Ще у суді з'ясувалося: під час попереднього арешту Ланг писав заяву до міграційної служби з проханням надати йому статус біженця. Ця заява, як сказали адвокати американця, так і не вийшла зі стін СІЗО. Керівництво її просто не переслало.   

— Нас не почули. Зовсім, — підсумував захисник. — Не почули наші твердження про порушення міжнародних договорів. Про відсутність запитів на екстрадиційну перевірку. І взагалі, відсутність перекладів в справі. Тому будемо застосовувати всі правові заходи для того, аби захисти нашого клієнта.





— Суд фактично не перебував в нарадчій кімнаті. Буквально пройшло 5 хвилин, і суддя вийшов і зачитав з готового документу прийняте рішення, — сказав також адвокат американця. — Ми маємо право звертатися, захищаючи нашого клієнта, до Європейського суду з прав людини. Будемо отримувати технічний запис судового засідання для того, щоб надати оцінку з точки зору виконання судом відповідних документів, які регулюють суддівську владу. Будемо приймати відповідні рішення щодо цього питання.

Крейг Ланг, поки його захисники говорили з пресою, обіймав дружину-киянку та чекав, коли за ним прийдуть із наручниками. Поліцейські, які супроводжували домашнього арештанта на засідання в апеляційному суді, після рішення про взяття під варту передали Ланга іншим поліцейським.

На спецавтомобілі іноземця повезли в СІЗО щонайменше на два місяці. Права оскаржували рішення апеляційного суду ні він сам, ні його захисники не мають.




 

Як американці пишуть про злочини Ланга? У відкритих джерелах знаходимо інформацію про найважчий з інкримінованих Крейу Лангу злочинів.

Двоє колишніх військовослужбовців, один з яких Ланг, підозрюються у вбивстві подружньої пари в штаті Флорида у квітні 2018 року з метою пограбування. Вони намагалися здобути гроші на поїздку до Венесуели, щоб «взяти участь у збройному конфлікті проти Боліваріанської Республіки Венесуела».

Подружня пара мала намір купити у Ланга і його товариша зброю на суму 3000 доларів. Екс-військові кілька разів змінювали місце зустрічі, перш ніж заманити подружжя на темний безлюдний майданчик. Далі, як стверджує звинувачення, у Серафіна Лоренцо вистрелили 7 разів, а в його дружину Діану Лоренцо — 11.






Читайте також:


Як іноземця, випускника донецького університету, вербували на території «ДНР»

Оскаржити домашній арешт Боднарчука, що поранив двох людей на АЗС, не вийшло

«Немає маніяка в Крижополі». Генерал заспокоює людей, яких лякають невпіймані вбивці

Озброєного пістолетом Макарова курця марихуани оштрафували, а мали б посадити на 7 років

Підозрювані у вбивстві подружжя Тарасових планували втечу. На суді прозвучали докази

То експертам треба дати хабар, то слідчому. У Вінниці судитимуть нечесного адвоката

Залишив у хостелі автомат — вкрали. Як судять вояків-розтелеп в особливий період

Справу Артема, що повісився в камері ізолятора, не закривають через його порно зв’язки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Алёна Скрицкая

    скільки ж лайна в тобі, лєна
  • Елена

    уявляю, скільки майна чи бабла вже пообіцяла цій дівці майбутня свекруха, щоб та захистила її синочка)

    Грицько Штахета reply Елена

    Лєна, можеш розслабитися, тобі стільки ніхто й ніколи не запропонує )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up