Залишив у хостелі автомат — вкрали. Як судять вояків-розтелеп в особливий період

Залишив у хостелі автомат — вкрали. Як судять вояків-розтелеп в особливий період
  • Ніяких тобі штрафбатів чи інших особливих покарань не присуджують зараз військовослужбовцям, які втрачають зброю.
  • Прапорщик їхав із відрядження, порушуючи інструкції, і врешті у нього поцупили залишений без нагляду автомат.
  • Яке покарання він отримав за те, що тягав із собою АКС-74, поки не вкрали? Читаємо вирок.

Матеріали цього кримінального провадження передала на розгляд Вінницького міського суду військова прокуратура Центрального регіону. Обвинувачений — молодий неодружений прапорщик, який на службі характеризувався посередньо. З винесеного йому вироку дізнаємся всі обставини проступку та його наслідки.    

Інструкція про організацію обліку, зберігання і видачі стрілецької зброї та боєприпасів у Збройних Силах України забороняє: зберігати назване військове майно поза розташуванням військової частини (удома, у гуртожитку, на робочому місці) та залишати без нагляду. 

«Військовослужбовці отриману стрілецьку зброю повинні постійно тримати при собі», — процитував суд військове правило у вироку.

А Кримінальний кодекс за втрату військового майна передбачив покарання у вигляді арешту на строк до 6-ти місяці або стільки ж тримання у дисциплінарному батальйоні. Найбільше суворий варіант санкції — до 2-х років позбавлення волі. Друга частина статті «Втрата військового майна» прописує відповідальність за такі дії в особливий період. Це вже 3 роки ув’язнення. І стільки загрожувало прапорщику, який проворонив автомат АКС-74.

Але незважаючи на особливий період, у цьому випадку максимуму не дали. Більше того, розтелепу звільнили від відбування покарання. Він «взяв» символічний рік умовно. То ж за яку таку пригоду з військовим майном фактично пробачили військовослужбовця?

Відео дня

Прапорщик, читаємо у вироку, проходив військову службу в житомирській частині А0281 на посаді командира відділення взводу зв’язку і був відряджений до частини А0310, що в Рахнах Гайсинського району Вінницької області. Із закріпленим за ним автоматом, чотирма магазинами до нього і підсумком цей зв'язквець прибув на місце та приступив до виконання службових обов’язків за призначенням.

Вирок розповідає: «27 квітня 2019 року у прапорщика виник умисел на тимчасове ухилення від військової служби. Близько 14.00 він самовільно, тобто без дозволу своїх командирів та начальників, залишив розташування військової частини разом із закріпленим за ним автоматом, чотирма магазинами до нього (без набоїв), підсумком у дорожній сумці, вирушив на цивільному транспорті до Вінниці. Близько 19.30 прибув та оселився у хостелі. Там поклав свою дорожню сумку біля ліжка, на якому повинен був спати…».

Автомат вкрали на другий день, коли прапорщик пішов за покупками. З рішення розуміємо, що стосовно чоловіка, який поцупив зброю, ведеться окреме кримінальне провадження. Його порушили через день після крадіжки, 30 квітня. Тоді зброю вилучили під час огляду місця події. Якої саме? Чи не злочину зі зброєю, часом? Цього в рішенні не написали.

А прапорщик дав у суді ось таке пояснення: «Повертався з відрядження та попросив у керівництва пару днів, щоб з’їздити додому. Коли йому дозволили і він почав збирати свої речі, виявив, що не здав зброю. Приїхав до Вінниці, з’ясував, що до Житомира транспорту немає, тому зупинився в хостелі. Автомат АКС-74 замотав у речі та сховав в сумки. В хостелі познайомився з чоловіком, ім’я якого не пам'ятає і який пообіцяв його завезти до Житомира. Пішов у справах, а коли повернувся, то зброї не було».

На Центральний ринок ходив вояк, коли в нього автомат украли. Він залишив зброю без нагляду, і цим «створив передумови і можливість для втрати». Так написали у вироку і вказали вартість автомата: приблизно 4,5 тисячі гривень.

«Вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні за обставин викладених в обвинувальному акті визнав повністю, щиро розкаявся у вчиненому», — написав у рішенні суд та врахував ці факти за пом’якшувальні обставини.

І за злочин середньої тяжкості (втрата ввіреної для службового користування зброї внаслідок порушення правил її зберігання, вчинене в умовах особливого періоду) прапорщик, «який раніше не судимий, посередньо характеризується за місцем служби, є учасникам бойових дій», отримав покарання без ізоляції від суспільства.

Два роки позбавлення волі з випробуванням на один рік присудили непутьовому військовослужбовцю. Також зобов’язали його сплатити на користь держави витрати за проведення експертних досліджень та експертиз. Такі потягли на 1,256 гривень.

Чи погоджуєтеся з умовним покаранням для військового за втрату бойового автомату? Пишіть в коментарях. А повністю прочитати вирок прапорщику можете за цим посиланням.

 

Читайте також:

Мало не вбив невинного. Доганяв крадія ванни, а впіймав перехожого з мікрохвильовкою

Вирок за кішку об асфальт. Як судили вдівця, що зігнав злість на домашній тварині

Мотоциклісту, який збив 10-річну дівчинку на велосипеді і втік, змінили вирок

Генерал Педос про справу загибелі Олександра Комарніцького: «Є покарані, в тому числі я»

Справу Артема, що повісився в камері ізолятора, не закривають через його порно зв’язки

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Nom

    Ух ти! " ...виявив що нездав зброю...." ?! тобто той автомат такий як коробка сірників? недогледів? непомітив? І кого зараз в "прапорщики"  беруть!!!  а можливо і навмисно непомітив?
  • Anonymous

    А що каже адміністрація хостела? Чи вони не несуть відповідальність за речі клієнтів?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up