Справу Артема, що повісився в камері ізолятора, не закривають через його зв’язки

Справу Артема, що повісився в камері ізолятора, не закривають через його зв’язки
Стоп-кадр затримання 32-річного чоловіка, який після арешту повісився в камері на простирадлі
  • Одного дня затримали з КОРДом, другого допитували, а на третій день арештували і — підозрюваний в катуванні дітей та розповсюдженні порно повісився в камері ізолятора.
  • В поліції розповіли: справу 32-річного вінничанина, який знущався із всиновлених діток, закривати не будуть, бо його переписки ведуть на збочених… матерів.

Щоб розповісти про справу 32-річного вінничанина, який після арешту покінчив з життям в камері ізолятора тимчасового тримання, зібрав сьогодні, 9 вересня, прес-конференцію начальник обласного главку поліції Юрій Педос. Він розказав, на чому базувалося звинувачення чоловіка, що всиновив двох маленьких дітей, і чому розслідування інкримінованих йому злочинів не припиняється через смерть підозрюваного.

Артема затримували бійці КОРДу. Як його вклали на асфальт, вдягли кайданки і зачитали права, бачили на поліцейському відео. В інформації, яка до зйомки затримання додавалася на відомчому сайті, виклали красномовні фото та пояснили: затриманий 32-річний вінничанин катував двох всиновлених дітей, 3-річну дівчинку та 5-річного хлопчика, тримав їх в жахливих умовах і змушував позувати для порно.

Звісно, що обличчя дитячого кривдника правоохоронці не показали. Його дані редакція знає із власних джерел. І судячи зі сторінки Артема у Фейсбуку, де на головному фото — він тримає на руках усиновлену донечку, чоловік мав роботу і престижну освіту. Чи дійсно розповсюджував порно за гроші?      

Відео дня

За словами Юрія Педоса, масштаби заробітків ще мають встановити слідчі. Під час санкціонованого обшуку правоохоронці вилучили все необхідне й призначили експертизи. А як виявили злочин і з чого почали розслідування?         

— До управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, надійшла інформація, що 32-річний вінничанин жорстоко поводиться зі своїми малолітніми дітьми — 3-річною дочкою та 5-річним сином, — розказує Юрій Педос. — Він бив дітей, давав їм вживати спиртні напої. Жили в антисанітарних умовах. Як з’ясувалося, це діти його колишньої дружини, яка була позбавлена батьківських прав, а він їх всиновив. Поліцейські одразу ж відкрили кримінальне провадження за частиною другою статті 127 Кримінального кодексу України — катування. За такі дії передбачена міра покарання до 10 років позбавлення волі.

Інформацію про знущання батька над дітьми отримали від сусідів, які чули крики. Про інші дані, що змусили поліцію вести негласні слідчо-розшукові дії, Юрій Педос не сказав. Не за всіма ж домашніми кривдниками слідують, а тут — за чоловіком встановили стеження і прослуховування.

— Не буду розголошувати, які саме дії проводили, але можу сказати: ми отримали чітку інформацію, що він спричиняв тілесні ушкодження дітям неодноразово. Уявіть собі, з розмаху рукою дати по голові 3-річній дівчинці і після того душити її! — говорить начальник главку. — Крім того, ми отримали інші дані його антиморальної поведінки відносно дітей. Докази здобули, задокументували і, напевне, мали б працювати більш тривалий час, але одразу, як побачили, що дії чоловіка загрожують життю дитини, вирішили провести негайне затримання.

 

Раніше притягували за таке ж

Затримання було 5 вересня. Далі — санкціонований обшук в помешканні. Після цього обшуку до катування Артему додали другу статтю звинувачення: виготовлення і розповсюдження дитячої порнографії, бо отримали документальні докази цього злочину (частина 4 статті 301 Кримінального кодексу України, санкція теж до 10 років ув’язнення). Це фото, відео на техніці та носіях, переписки.  

— До того з’ясувалося, що затриманий раніше потрапляв в поле зору поліції за аналогічні злочини, — продовжує Юрій Педос. — В 2016-му році за ввезення, виготовлення, збут та розповсюдження порнографічних предметів з метою швидкого збагачення проти цього чоловіка було відкрите кримінальне провадження. Під час обшуку у нього вилучили електронні пристрої та носії з матеріалами, які за висновками комп’ютерної та мистецтвознавчої експертиз містять ознаки порнографії, в тому числі і дитячої. Але на той час не було доведено фактів її розповсюдження.

Тепер факти були. В гаджетах Артема знайшли переписки. Серед адресатів, з якими він обмінювався зйомками, — кілька жінок. Останні присилали йому фото своїх голих діток.       

— Зловмисник в соцмережах знайомився з самотніми жінками, які виховують малолітніх дітей, та пропонував їм робити та надсилати йому порнографічні фото та відео із зображенням своїх дітей. Він розміщував оголошення про те, що візьме до себе на тимчасове проживання жінку з малолітньою дитиною, — каже Юрій Педос. — Так близько року тому затриманий познайомився в мережі інтернет із 21-річною жителькою Київської області, яка виховує сина віком 2 з половиною роки, та під час спілкування пропонував і в подальшому отримував фотографії її оголеного сина. Також він запропонував приїхати до неї, напоїти дитину алкоголем та зробити з нею та хлопчиком інтимний зв'язок.

У цієї киянки поліція вже теж провела обшук. Під час допиту, за словами начальника главку, жінка не змогла пояснити, навіщо їй потрібне було спілкування з Артемом. Діям матері, яка знімала сина для 32-річного вінничанина й отримувала порно зйомку його дітей, ще має дати оцінку слідство. І, як додав Юрій Педос, фігурантами вінницької справи буде ще ряд різних жінок. Точної кількості їх начальник поліції не назвав.

 

Натомість розповів, як взяли під варту на час слідства головного фігуранта, а його дітей — під опіку поліцейського управління. Юрій Педос сказав, що з дітьми працюють медики і психологи в спеціальному дитячому закладі. Вони мають одяг, іграшки, солодощі, придбані поліцейськими.           

— Ми взяли їх під свою опіку, — каже начальник поліції. 

Діти Артема зі співробітниками ювенальної превенції. Фото з поліцейської Фейсбук-сторінки 



Юрій Педос також розповів, що ці діти в себе вдома не мали ліжка. Спали на матраці, наче принесеному зі смітника. Їли з мисок на підлозі, як котенята. Як не дивно, але малі ходили в садочок. Невже вихователі не помічали, що з дітьми щось не так? Це питання їм, як говорить головний поліцейський області, ще поставлять слідчі. Так само спитаються працівників соціальних служб, які мали б спостерігати за всиновленими дітьми, але нічого не знали. 

Поліцейські мають ще одну людину для допитів — брата головного підозрюваного перевіряють на причетність до розбещення дітей, адже він жив разом з Артемом. А останній, 7 вересня, одразу після рішення про тримання під вартою, покінчив з життям. Саме так, самогубством назвав Юрій Педос раптову смерть в камері чоловіка, що катував дітей:

— Після повернення з суду в ізолятор, в одиночній камері, він вчинив самогубство — повісився на простирадлі.

Не перша смерть в СІЗО

Це вже не перша смерть арештанта, який підозрювався в статевому злочині проти дитини. У липні поховали Сергія, який мав поважний вік, але розвиток 6-річної дитини, та звинувачувався в розбещенні сусідської дівчинки. Недорозвиненого мали доправити в Одесу, в спеціалізований заклад, але тимчасово помістили в СІЗО. На другий день родичів повідомили: помер від побиття в’язнями.

Насправді обставини смерті Сергія, що мешкав на Замості, ще розслідує ДБР. Офіційно підозрюваних не назвали, але редакція із судових документів дізналася — за даними слідства, чоловіка забивали утриманці ізолятора разом з працівниками тюрми. Про це йдеться в ухвалі, якою призначали судмедекспертизу. За питаннями, які слідчий поставив експертам, зрозуміло: над ймовірним «педофілом» знущалися в характерний для інкримінованого йому злочину спосіб.   

А чи не могло бути доведенням до самогубства те, що сталося з Артемом? Підозрюваний у розповсюдження дитячого порно міг передбачати, що з ним теж розправляться, тому наклав на себе руки. Або ж йому «допомогли» повіситися? Про це журналіст 20minut.ua запитала в начальника поліції. Ось яку Юрій Педос дав відповідь:

— Наскільки мені відомо, в першому випадку людина знаходилася в камері з іншими затриманими. А в цьому випадку арештували і помістили в камеру, де він перебував сам. Він вчинив це самостійно. Я не можу розголошувати зараз дані, але ми звернулися одразу в ДБР, щоб вони надали оцінку діям працівників ізолятора. І працівники ізолятора після того, як виявили його повішеним, намагалися надати медичну допомогу, оскільки в нього ще був пульс. Але не вдалося.

— Вони не пов’язані, ці два випадки, абсолютно. Немає ніякого зв’язку, — сказав також Юрій Педос. — Він заслухав постанову в суді про взяття під варту, почув, які є проти нього докази, і після того прийняв таке рішення, покінчити з життям.


Читайте також:

Вінничанин всиновив двох дітей. Його затримали за катування та порнографію

В СІЗо повісився вінничанин, якого затримали за катування та дитяче порно

В СІЗО вбили психічно хворого, який зґвалтував 7-річну дівчинку. Служби про це мовчать

«Гвалтівника вбили не зеки, а співробітники тюрми». Ще одна анонімна версія розплати

Сьогодні ховають вбитого в СІЗО. Шість діб родичам не віддавали тіло 59-річного Сергія

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Жора

    Его сдали те кто делает фото и видео сьемку. Да еще дали деньги мусорам чтобы   помогли одеть петлю. Там же в камере видео сьемка идет. Но за деньги все сделают.
  • че с пивом?

    а что там с петушилой пивоваром?
  • олег

    взагалі то останній півень загнувся не у вінницькому сізо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up