Мотоциклісту, який збив 10-річну дівчинку на велосипеді і втік, змінили вирок

Мотоциклісту, який збив 10-річну дівчинку на велосипеді і втік, змінили вирок
Поліція і свідки на місці ДТП, де мало не загинула дівчинка-велосипедистка. Фото з архіву редакції
  • Завершився суд по аварії, яка сталася в травні минулого року на Старому Місті.
  • Мотоцикліст на «Kawasaki» не зміг розминутися з 10-річною велосипедисткою, і дитина розбила голову.
  • Занадто м’яким назвала сторона звинувачення покарання для винуватця ДТП, що втік з місця пригоди.
  • Чи вдалося в апеляційній інстанції змінити умовне на реальний строк?

На місце цього ДТП виїздив журналіст 20minut.ua і там від бабусі потерпілої дівчинки дізнався про тяжкість отриманих дитиною травм: черепно-мозкова травма з крововиливом у мозок. А від копів люди почули, що нібито за тиждень до цього той сами мотоцикліст-втікач ледь не збив іншу дитину. Поліцейські тоді розшукували водія «Kawasaki», бо він зник з місця пригоди.

Мова про аварію 12 травня минулого року по вулиці Аграрній, що на Старому Місті. Швидку, якою забрали збиту дівчинку до лікарні, зупинила на дорозі її мати. Жінці подзвонили на роботу й та примчала на місце. Встигла перестріти машину медиків і поїхала з донькою в лікарню. Такі деталі тепер читаємо у рішенні Вінницького міського суду по цій справі.

З вироку першої інстанції також зрозуміло, що постраждала дитина оговталася, але продовжує лікування. Винуватець ДТП допомагав батькам грішми та визнав провину. Він отримав покарання з випробувальним терміном — 4 роки тюрми з відстрочкою на 2 роки, але таке рішення не набуло законної сили.   

Відео дня

Занадто поблажливим було перше покарання для мотоцикліста, який, збивши дитину, втік з місця пригоди. Підсудному 26 років. Він працював водієм, але кермував мотоциклом без реєстрації і категорії «А» у водійському посвідченні. Також у вироку міського суду читаємо, що звинуваченого перевіряли на стан наркотичного сп’яніння після затримання (через кілька годин після ДТП). Висновки експертів були не однозначними через відсутність потрібних реагентів.

«Обвинувачений в судовому засіданні свою вину у вчиненні злочину не визнав в повному обсязі, — написав Вінницький міський суд у своєму вироку. — Зазначив, що не визнає обставини перебування у стані наркотичного сп’яніння (…) Пояснив, що оскільки після вчинення ДТП отримав сильний удар в голову, приїхавши додому, випив три таблетки знеболюючих, які належать його хворій бабусі. Після чого приблизно через годину його затримала поліція і повезла на проведення експертизи. На лікуванні не перебував. Мотоцикл придбав без документів. Щиро розкаявся, просив суворо його не карати».

Про те, що водію «Kawasaki» не вдалося уникнути покарання, розповів 20minut.ua прокурор Вінницької місцевої прокуратури Володимир Новак. Державне звинувачення не погодилося з м’яким вироком суду першої інстанції, і вже є рішення апеляційної.

— 26-річний вінничанин на мотоциклі марки «Kawasaki», не маючи посвідчення на керування транспортним засобом категорії «А» та свідоцтва про реєстрацію на вказаний транспортний засіб, допустив наїзд на малолітню велосипедистку, яка в результаті ДТП отримала тяжкі тілесні ушкодження. Водій мотоцикла, незважаючи на встановлений законодавством обов’язок не покидати місце дорожньо-транспортної пригоди, з місця події зник, — розказує Володимир Новак. — Суд апеляційної інстанції погодився із доводами прокуратури, що названі факти не є необережними діями, а в сукупності свідчать про показове ігнорування обвинуваченим встановлених правил і не дають жодних підстав звільняти його від відбування покарання.

І вирок Вінницького міського суду, яким мотоцикліста засудили із застосуванням випробувального 2-річного терміну, в апеляції змінили на більш суворий. За апеляційною скаргою прокуратури колегія ухвалила рішення про реальне ув'язнення.

— Вінницький апеляційний суд засудив водія мотоцикла до 4 років позбавлення волі, яке належить відбувати реально, з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 2 роки, — говорить прокурор.

А як так сталося, що водій мотоцикла не розминувся з 10-річною дитиною? У своїх поясненнях суду підсудний сказав: не впорався з керуванням, мотоцикл почав падати і зачепив педаль велосипеда.

«Близько 16.30 проїжджав по проїжджій частині, де був закритий поворот, їхав зі швидкістю 30 кілометрів на годину, оскільки там не було можливості розігнатися, — цитує суд пояснення обвинуваченого. — Побачивши дитину, яка виїхала назустріч на велосипеді, почав гальмувати, однак мотоцикл почав падати на сторону і зачепив педаль велосипеда. Дитина впала… Обвинувачений зазначив, що визнає те, що невчасно почав гальмувати, не впорався із керуванням, тому вчинив наїзд на дитину».

Слова матері збитої дівчинки у вироку переказали так: «Обвинувачений відшкодував матеріальну шкоду у розмірі 20 000 грн. На даний час дитина ще лікується. Будь-яких претензій морального та матеріального характеру до обвинуваченого не має. Щодо міри покарання покладається на розсуд суду».

Через це в першій інстанції і присудили мотоциклісту умовний строк. А в ухвалі апеляційного суду застосування випробувального терміну назвали хибним та «недостатнім для виправлення обвинуваченого і попередження нових злочинів». Врешті маємо ті самі близькі до мінімальної санкції 4 роки, але без звільнення від відбування покарання. А максимально можлива відповідальність за порушення правил безпеки дорожнього руху, яке спричинило тяжке тілесне ушкодження, — 8 років позбавлення волі.

 

Читайте також: 

Шкодять водіям на об’їзній: під Вінницею знайшли розкидані по трасі металеві шипи

Військовий нагляд. Чому гвардійців послали на вулиці та на які дії вповноважили?

З різних банкоматів водночас знімали одну дозволену суму. Більшає учасників мільйонної афери

Поштарка приховала 450 гривень? Як вінничанин без окулярів отримав підвищену пенсію
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Anonymous

    А то нічого,що 10-річна дитина катається по проїжджій частині? Чому на ЦЕ ніхто не звертає уваги?

    Ярослав reply Anonymous

    Знаєш зараз скільки мамочок і бабок збіжиться тебе проклинати? Я не проти їх всіх посадити, а батьків таких дітей на каторгу, за злочинну небалість, та влада замість винних шукає крайніх.

    Anonymous reply Ярослав

    Он,вже один дідбіл приперся.

    Ярослав reply Anonymous

    Мені аж цікаво, це інший анонім, чи один і той самий, того хто його підтримує вирішив поображати?
    Ви там розберіться між собою, хлопчики(дівчатка?), а потім уже в люди виходьте. Чи шизікам уже спілкування без нагляду дозволено у лікарнях?

    Anonymous reply Ярослав

    Ярику,просто "коментар "дідбіла" вже видалено і створюється враження деякої невідповідності коментарів :))

    Ярослав reply Anonymous

    Оу.. ну це трохи пояснює. Правда терти коментарі "дебілів" - це той самий дебілізм. Ще більше ніж дозволяти коментарі там где "дебілів" може набіжати. А ще більший "дебілізм" постити такі новини тут. Чесне слово, Печкіни: я вам посилку приніс, але не відам (ми тут новину запостили, а коментувати - зась).

    Anonymous reply Ярослав

    Є така фігня у "20 хвилин",особливо,коли вони пишуть відверту маячню.
  • Лена

    за наркотики треба давати розстріл

    Грицько Штахета reply Лена

    Нема питань. Купляй собі ружжо. Побачиш когось з папіросою або пляшкою - одразу стріляй. *тихенько в сторону* які ж люди бувають пальнуті на голову, це капєц...

    Ярослав reply Лена

    Тобто всіх всіх хто вирощує мак на городі? Ну-ну. Перша в чергу станеш, і батьків свої приведеш?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up