Військовий нагляд. Чому гвардійців послали на вулиці та на які дії вповноважили?

Військовий нагляд. Чому гвардійців послали на вулиці та на які дії вповноважили?
Так виглядає патрульний нацгвардієць. Фото з сайту МВС
  • Військовослужбовці Нацгвардії патрулюють вулиці Вінниці з минулого четверга, з 1 серпня.
  • Редакція дізналася, з чим пов’язане підсилення охорони порядку солдатами та які повноваження є у гвардійців.

 

Раніше разом з поліцейськими, а тепер — у складі окремих патрулів. Так з 1 серпня патрулюють вулиці Вінниці військовослужбовці Національної гвардії України.

Гвардійські патрулі можна побачити щовечора, крім понеділка і вівторка, в проміжок часу з 16.00 до 22.00. Вони мають маршрути, які міняють залежно від криміногенної обстановки в місті. Кожному патрульному військовому доручають стежити за порядком в чітко визначеній зоні.

Давайте розберемося, на які дії мають право нацгвардійці, як вони виглядають, чим екіпіровані та чи варто перехожим остерігатися їх появи?

Відео дня

Навіщо це потрібно?

Причину введення окремих патрулів із військовослужбовців в обласній поліції пояснили дорученням міністра внутрішніх справ, підписаному в липні цього року. Тобто збільшення кількості піших та мобільних груп патрулювання не пов’язані в якимось кримінальними вінницькими подіями.

По всій країні посилили охорону правопорядку на вулицях. Чому, пояснив перший заступник міністра Сергій Яровий:

«Літо — період активних відпусток, характеризується більшою кількістю людей, зокрема дітей, на вулицях міст та сіл. Це потребує додаткових сил правоохоронців, зокрема з точки зору превенції порушень громадського порядку та злочинів».

— Це для того, щоб населення розуміло, що на вулиці є і поліція, і Нацгвардія для охорони публічного порядку і недопущення скоєння злочинів, — сказав під час першого розводу нових нарядів на площі біля «Книжки» начальник Управління превентивної діяльності обласного главку Нацполіції Сергій Мельник. — Кожен працівник Нацгвардії буде закріплений за оперативною зоною в місті Вінниці. Їм будуть роздані маршрути патрулювання — з якої по яку вулицю…

Маршрути, як сказали в обласному главку Нацполіції, мінятимуть по ситуації. Десь побільшало квартирних крадіжок, наприклад, — туди спрямують наглядати за станом речей патруль. Повідомляли люди про шумну компанію — в те місце також направлять військових.


За інформацією МВС
593 патрулі Нацгвардії заступили в перший день чергування по всій території держави, а це – більше 2000 військовослужбовців:

  • 317 самостійних піших патрулі,
  • 104 наради на патрульних автомобілях,
  • 68 патрулів зі службовими собаками,
  • 172 спільні з поліцейськими патрулі гвардії. 
Вінниця, площа Стуса. Перший вихід нацгвардійців на самостійне патрулювання вулиць (фото відділу комунікацій обласної поліції) 

Як гвардійці працюють?

Сергій Мельник сказав, що військовослужбовці будуть інформувати старшого з своєї військової частини, якщо виявлять правопорушення. Цей черговий офіцер Нацгвардії у визначені для патрулювання години знаходитиметься в ситуаційному центрі Нацполіції на Театральній.

— Якщо військовослужбовці під час несення служби виявлять порушення, то до них скерують наряд поліції після повідомлення про це. Якщо адміністративне порушення, то буде направлена патрульна поліція. А якщо кримінальне — слідчо-оперативна група, — пояснив Сергій Мельник. — Нацгвардія виходить поліції на допомогу в несенні служби.

Яка це допомога в кількісному вимірі? За його словами, йдеться про 10 нарядів військовослужбовців. Більшість із них — піші із собаками. Таких 7. Ще 3 патрулі гвардійців — на автомобілях.


Дані відділу комунікацій обласного главку Нацполіції
щодоби в місті працює 30 поліцейських автопатрулів та З піших поліцейські наряди.

  • Сумніваєтеся чи ні в правдивості офіційної цифри? Напишіть про це в коментарях.

На що солдати мають право?

До того, як випустити гвардійців на патрулювання, їх навчили алгоритму дій на випадок зустрічі з порушником. Щоб припинити незаконні дії, за словами солдата Національної гвардії Андрія Лук’янюка, він має право робити зауваження та інколи застосовувати силу, спецзасоби або зброю.

— Всі нормативні акти будуть підписувати поліцейські. Наше завдання — тільки охорона громадського порядку, — сказав солдат. — Ми маємо право робити зауваження, в деяких випадках застосувати спецзасоби і в крайніх випадках — це вогнепальна зброя.

Одягнені гвардійці в зелену форму. Мають з собою, крім штатної зброї, газові балончики та гумові кийки. Право на це прописано в Законі України «Про Національну гвардію України».

«Також військові матимуть при собі планшетні пристрої, підключені до інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України». Це дасть змогу в режимі он-лайн слідкувати за оперативною обстановкою в районі виконання завдань», — сказали в Департаменті комунікацій МВС, але в обласній поліції поки що про планшети в руках військовослужбовців не повідомляли.
 

Четвер, 1 серпня. Піші патрулі нацгвардійців вийшли на самостійне патрулювання зі службовими собаками (фото відділу комунікацій обласної поліції) 

Із Закону «Про Національну гвардію України»:

військовослужбовці Нацгвардії під час охорони громадського порядку мають право здійснювати превентивні та поліцейські заходи примусу відповідно до Закону України «Про Національну поліцію»

Превентивні заходи

  • перевірка документів особи,
  • опитування особи,
  • поверхнева перевірка і огляд,
  • зупинення транспортного засобу,
  • вимога залишити місце і обмеження доступу до визначеної території,
  • обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю,
  • проникнення до житла чи іншого володіння особи,
  • перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ,
  • застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису,
  • перевірка дотримання обмежень, установлених законом стосовно осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, та інших категорій осіб,
  • поліцейське піклування.
     

Поліцейські заходи примусу:

  • фізичний вплив (сила),
  • застосування спеціальних засобів,
  • застосування вогнепальної зброї. 

Перейняли чийсь приклад?

«Виконання функцій з охорони громадського порядку, забезпечення захисту та охорони життя, здоров’я, прав, свобод і законних інтересів громадян цілком відповідає основним завданням Національної гвардії України, визначеним у законодавстві», — пояснили в МВС.

А командувач Нацгвардії України Миколи Балан самостійне несення служби з охорони громадського порядку військовими правоохоронцями назвав європейською практикою:

«Ми постійно обмінюємося досвідом із аналогічними структурами провідних європейських держав і намагаємося відповідати міжнародним стандартам та нормам у підтримці публічної безпеки. Модель самостійного патрулювання військових дуже поширена в аналогічних структурах Європи, зокрема й у тих, що входять до Міжнародної асоціації сил жандармерії та поліції у статусі військової установи FIEP. Нацгвардія України є повноправним членом цієї організації ще з 2017 року».

Як відбувалося перше шикування патрулів Нацгвардії, дивіться на відео відділу комунікацій поліцейського главку:


Читайте також:

«Дайте номер Гавришівки, я влаштую їм свято!» Реакція вінничан на парад авіатехніки

Боїшся квартирника? Влаштуй йому квест, щоб не знайшов за 10 хвилин всі «заначки»

Приймала клієнтів у налаштованому на секс номері. Порносправа прибиральниці готелю
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Nom

    «Літо — період активних відпусток..." проснись маруся ты дрыщеш! Лето на исходе а у них активная пора?! А три месяца назад что была зима , вы где тогда были ?
  • Vladimir

    цікаво як це шапіто кореспондується з ЗУ "Про національну поліцію". Які повноваження у так званих "патрулів військових чобітників." В країні що комендантська година? Яким чином вони наприклад збираються мене затримувати, якщо я їх маючи повне право відправлю до відомого пішого еротичного туру разом з тією собакою з якою вони позують на фото.
  • Я

    Щоб призовників ловити?)
  • fank franko

    А що після 22 години правопорушення чи злочини не здійснюються?

    Nom reply fank franko

    ППСники заступали с 17:00 и до 6:00 ну был какой то порядок (сыкотно было бродить ночью да ещё и залитым)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up