З різних банкоматів водночас знімали одну дозволену суму. Більшає учасників мільйонної афери

З різних банкоматів водночас знімали одну дозволену суму. Більшає учасників мільйонної афери
  • Кілька людей одночасно знімали однакові суми від імені одного клієнта в різних містах, і банкомати сприймали це за легітимну транзакцію.
  • В такий спосіб організована злочинна група за три місяців вкрала з «ПриватБанку» 1 мільйон 350 тисяч гривень.
  • Нещодавно слідство знайшло ще одного учасника таємної схеми. Суд взяв його під домашній арешт і прописав, з ким не можна контактувати.

Серед судових рішень, винесених Вінницьким міським судом в липні, знаходимо ухвалу про застосування запобіжного заходу до підозрюваного в справі проти «ПриватБанку». Йдеться про хитру схему шахрайства, скоєного в особливо великих розмірах. За такий злочин загрожує до 12-ти років з конфіскацією.

У 7-ми містах на території Вінницької та сусідніх областей учасники афери знімали кошти, використовуючи реквізити і дані клієнтів банку. Операції проводили одночасно через різні банкомати за прогалиною в програмі «Екстрені гроші». Банк визначав ідентичні транзакції, як легітимні, і банкомати різних міст видавали ті ж самі гроші. Виходив такий собі дубляж однієї дозволеної операції.

Що в такий спосіб аферисти-спільники заволоділи великою сумою грошей, редакція 20minut.ua розповідала раніше. Тепер відомо: в провадженні більшає відомих фігурантів, раз з’являються підозрювані, яких арештовують на час слідства.

Відео дня

Велика мережа спільників

В липневому рішенні про новий арешт в цій справі знаходимо деякі подробиці провадження, порушеного ще в грудні 2014-го. Саме того року, протягом серпня-жовтня, працювали шахраї. Їхні дії кваліфікували, як злочин організованої  злочинної групи, де, крім організатора і знайденого нещодавно підозрюваного, було ще чимало співвиконавців. Встановлені досудовим розслідуванням люди — 6. Решту ще належить встановити.  

Загальна кількість виконавців в рішенні не називається. Але сказано: вони об’єдналися для скоєння злочину, розподілили функції, ретельно готувалися і в названий вище період на території Вінниці, Хмільника, Калинівки, Києва, Житомира, Хмельницького та Кам’янець-Подільського «заволоділи грошовими коштами ПАТ КБ «ПриватБанк» в особливо великих розмірах, шляхом обману та незаконних операцій за банківською послугою «Екстрені гроші» (…) в сумі 1 351 300 гривень».

Слідство також ще має дізнатися, як учасники схеми довідалися про вразливість послуги «Екстрені гроші», яку одразу ж усунули, щоб подібне не повторилося. А завдяки прогалині в програмі, за даними слідства, «банк визначав, як одну транзакцію, введення сторонніми фізичними особами з тривалістю в декілька секунд в банкомати, розташованих в різних місцях, одних і тих же реквізитів, та видав кошти в сумах, що дублюють одну фактично дозволену операцію».

Втратив банк і постраждали люди

Гроші знімалися без карток зі щонайменше 11-ти клієнтських рахунків (стільки перелічили в ухвалі суду) за унікальним цифровим кодом, який надавався на одну транзакцію і надходив на «фінансовий» телефон клієнта або на інший номер телефону, вказаний замовником.

Учасники шахрайства «спочатку поповнили коштами вищевказані карткові рахунки на суми, достатні для замовлення послуги, замовили її із залученням сторонніх осіб, отримали з банку коди. (…) знаходячись в різних місцях, підтримуючи між собою зв’язок за допомогою радіоелектронних засобів, одночасно (переважно з тривалістю 1-3 секунди) ввели в декілька банкоматів код та фінансовий номер або номер, на який банк відправив SMS з кодом, та реквізити карткових рахунків клієнтів. У такий спосіб, ввели в оману автоматизовану банківську систему…».

В результаті постраждалі — і клієнти, і банк. В ухвалі читаємо: «з карткових рахунків клієнтів сума замовлених коштів була списана банком, а за незаконними (дублюючими) операціями — з банківського спеціального транзитного рахунку».

Арешт з особливими заборонами

Яка роль в цій схемі була саме цього вінничанина, якого затримали в липні? В рішенні про обрання йому запобіжного заходу написали: цей чоловік підшукав засоби та знаряддя вчинення злочину — банківські карти клієнтів «ПриватБанку», персональні дані власників і спонукав останніх замовляти «Екстрені гроші». Він також «змінив частково фінансові телефони вказаних осіб» і «за спільної участі з іншими учасниками злочину поповнив коштами карткові рахунки з авторизацією власних номерів мобільного зв`язку за рахунок коштів, отриманих від вказаної незаконної діяльності».

Слідчий суддя в ухвалі зазначив, що вина підозрюваного «підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами», і задовольнив клопотання сторони звинувачення про цілодобовий домашній арешт. Захисник звинуваченого просив нічний арешт, але чоловік «не вжив жодний дій до відшкодування збитків банку» й посередньо характеризується. Через це та ризики втечі і впливу на слідство легшу «запобіжку» не погодили.

Крім того, на час домашнього арешту, суд заборонив підозрюваному в шахрайстві спілкуватися з визначеним переліком людей. Список склало слідство. Прізвища в реєстрі замінені «особами» з порядковими номерами, але можна здогадатися: йдеться про інших фігурантів цього ж провадження — співучасників, свідків, потерпілих клієнтів. Всього два десятки людей.

Повний текст рішення в справі шахрайства проти «ПриватБанку», яка ще розслідується, знайдете за цим посиланням. А як банк коментував прогалину в програмі «Екстрені гроші», читайте в статті «Як сто людей обдурили ПриватБанк на мільйони гривень».


Читайте також:

Поштарка приховала 450 гривень? Як вінничанин без окулярів отримав підвищену пенсію

Дармові кросівки від Аdidas. Навіщо вінничан засипають посиланнями на неіснуючу акцію?

Не передзвонюйте на невідомі номери і заведіть «фінансову» SIM-ку. Нова афера

Приймала клієнтів у налаштованому на секс номері. Порносправа прибиральниці готелю

Умовне покарання для наркодиллерки підтримав прокурор. А судді не витримали

8 афер року: були дурні «розводи», нові схеми і спіймані на шахрайствах ділки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Morozov Oleksii

    Это до сих пор работает? Лет пять назад то же самое происходило
  • Serhiy Shullye

    Красавчики? Им скорее стоит дать медаль "Отвагу и слабоумие". Наивно надеяться, что использование подобной уязвимости останется незамеченным и безнаказанным.
  • Sergiy Melnyk

    Жесть! Явно до такої схеми хтось зі своїх працівників Привату спонукав
  • Сергій Петрович Кулик

    Скиньте детальну схему, можна в приват
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up