Умовне покарання для наркодиллерки підтримав прокурор. А судді не витримали

Умовне покарання для наркодиллерки підтримав прокурор. А судді не витримали
  • Під час перегляду вироку в справі про кілограми коноплі, вирощеної і висушеної нібито для власних потреб хазяйки, виникли питання.
  • Чому не розслідували збут і прокурор просив лишень умовне покарання для наркодиллерки?     
  • Колегія Вінницького апеляційного суду звернула увагу на таке неподобство окремою ухвалою.

Йдеться про гайсинську кримінальну справу, в якій вже набрав законної сили вирок про умовний строк. Середнього віку жінка, приватний підприємець, виростила цілу плантацію коноплі і сушила канабіс, а її звільнили від відбування покарання з іспитовим терміном. Кількість наркотичної речовини була понад 7 кілограмів. Це — особливо великі розміри. Не може бути, що все собі й не торгувала.

Сама заготівельниця наркотику, як читаємо у винесеному їй вироку, не вживає і на обліку не стоїть. Вона сказала, що ростила, полола, підгортала і сушила коноплю для використання в якихось своїх косметичних цілях. У суддів, які переглядали вирок першої інстанції в апеляції, виникли питання до роботи досудового слідства, котре документувало правопорушення, і до державного звинувачення, яке просило суворо не карати обвинувачену.

Колегія Вінницького апеляційного суду у складі суддів Нешик, Дедик і Мішеніної виносили остаточне рішення і через сумніви, які в них виникли, написали окрему ухвалу. Нею постановили, що варто довести до відома Генерального прокурора України про дивні факти. Які саме моменти були далекі від правосуддя? Давайте розберемось.

Відео дня

Яким «діло» прийшло в суд

В ухвалі апеляційного суду читаємо про обставини кримінального провадження. Жительку Гайсинського району, раніше не судиму, приватну підприємницю притягнули до відповідальності за статтями 310 та 309 Кримінального кодексу України. Йдеться про вирощення, виготовлення і зберігання рослинних наркотиків в особливо великих розмірах без мети збуту.

Чи дійсно для себе, а не на продаж, жінка виростила більше тисячі рослин коноплі і з третини із них насушила понад 7 кілограмів готової до вживання речовини? Що було саме так, вирішили правоохоронці, коли направили справу до суду. Обвинувальний акт прокурор склав не про збут. І через визнання вини обвинуваченою в першій інстанції слухали справу власниці конопляної плантації в спрощеному порядку — не допитуючи свідків, не досліджуючи доказів. Обставини ж ніким не оспорювалися.  

А під час обшуку, який провели торік на весні в домогосподарстві бізнесвумен, викорчували 1053 рослини коноплі і вилучили насушеного 7 з лишком кілограмів канабісу. 

«В судовому засіданні обвинувачена свою винуватість у скоєнні злочинів визнала повністю, щиро каялася у вчиненому, — написав суд першої інстанції у вироку та переказав покази жінки про «використання в косметичних цілях, без мети збуту».

Це все на «примочки»?

«При перегляді судового рішення звертає на себе увагу позиція сторони державного обвинувачення на стадії досудового слідства і в суді, як по кваліфікації скоєного так і по мірі покарання, — читаємо в ухвалі Вінницького апеляційного суду. — Незважаючи на те, що підсудна не була визнана наркотично залежною, як і не встановлено, що вона страждала на будь-яке захворювання, яке потребувало застосування наркотиків, були прийняті достовірними її невпевнені і нелогічні покази на досудовому слідстві про вирощування нею рослин коноплі (…) в особливо великих розмірах без мети збуту для власних косметичних потреб, із застосуванням їх для можливих примочок».

Чому пояснення жінки не перевірялися, ніяких доказів для їх підтвердження чи спростування слідство не надало? Цього вінницькі судді не зрозуміли, тож поставили під сумнів правильність кваліфікації в цьому провадженні.

Занадто легке покарання

За однією зі статей звинувачення жінці загрожувало від 3-х до 7-ми років тюрми, а за другою — від 5-ти до 8-ти років позбавлення волі. Строки в нас не складаються, тому більш суворе покарання поглинуло менше. Врешті у вироку бачимо мінімальний із можливих термінів: 5 років, ще й із застосуванням статті 75 Кримінального кодексу, яка заміняє вперше засудженому за нетяжкі злочини реальне покарання іспитовим терміном.

У рішенні констатували: жінка не потрапить за грати, «якщо в період іспитового строку 3 роки вона не скоїть нового злочину та виконає покладені на неї цим вироком обов’язки: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації».

Про «умовне», як констатували в ухвалі апеляційного суду, просив прокурор, звернувши увагу суду на хороші характеристики підприємниці, щире каяття і правдиві покази.

«Навіть попри скоєння обвинуваченою двох тяжких злочинів, — пише колегія апеляційного суду, — місцевий суд визнав, що виправити звинувачену і запобігти скоєнню нею нових злочинів можливо без ізоляції її від суспільства».

Подив не лише у суддів

Таку позицію Нешик, Дедик і Мішеніна назвали непослідовною й такою, що «викликає подив не лише у суддів, а і у обвинувачених по інших кримінальних провадженнях». В ухвалі судді навели приклад іншої наркосправи, де позиція представника державного звинувачення була геть іншого характеру: по тій самі 309-тій мали лишень 5,1 грама канабісу і обвинуваченому просили дати реальний строк, а тут — понад 7 кіло і умовне покарання прокурор визнає достатнім і належним.

«Право на апеляційне оскарження має не лише прокурор у кримінальному провадженні, а також прокурор вищого рішення», — написала наостанок колегія судів і вирішила: «Довести до відома Генерального прокурора України про вищенаведені факти».

Але, схоже, в Києві забарилися з тим, аби розібратися у вінницькій історії і вплинути на винуватців. Редакція 20minut.ua поцікавилася в прокуратурі області, чи знають там про окрему ухвалу суду, винесену ще 13 червня, і чи було на неї вже якесь реагування? В прес-службі журналісту відповіли: ухвала їм не надходила, тому й реагування з боку керівництва не було.


Читайте також:

Учні напали на тренера з бодібілдингу: проти одного троє з пістолетом і ножем

«Кумівство ніхто не відміняв». Звинуваченого в сексуальних домаганнях полковника підвищили

«Гвалтівника вбили не зеки, а співробітники тюрми». Ще одна анонімна версія розплати
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Papa Justify

    Ну и нормальный приговор. Пускай убийц, разбойников и педофилов с насильниками сажают. А таким ребятам лучше штрафы давать, что б казну пополняли, потому что коноплю курили еще наши древние предки, курят сейчас и будут курить в будущем...

    Viktor Motorny reply Papa Justify

    А то что в большинстве случаев, эти разбойники,  разбойничают для того что бы у таких ребят дозы покупать,это ничего?Скажете конопля это не тот наркотик,но как правило это только начало,да и психологическая зависимость к этой дряни присутствует.
  • Сепар Торонтуй

    У нас продается легально, а 4 куста можешь себе посадить в огороде.

    Sergii Klymenko reply Сепар Торонтуй

    Торонтуй Задунайский а у нас продаются легально прокуроры и судьи
  • Николай Омельянов

    Іспитовим чи випробувальним?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up