Озброєного пістолетом Макарова курця марихуани оштрафували, а мали б посадити на 7 років

Озброєного пістолетом Макарова курця марихуани оштрафували, а мали б посадити на 7 років
  • Замість позбавити волі за незаконне зберігання вогнепальної зброї, йому присудили штраф.
  • У інженера приватного підприємства, крім пістолету Макарова, знайшли ще й марихуану.
  • Де він взяв заборонене та як заплатив чималу суму застави, щоб не опинитися в тюрмі?
  • Цікавий вирок про незвичайну людину, покарану не так, як визначив Кримінальний кодекс.

На вирок, винесений вінничанину 9 вересня, звернули увагу Реєстрі судових рішень. Він незвичайний хоча б тим, що покарання обвинуваченому присудили геть не таке, як обіцяє Кримінальний кодекс України. Крім того, людина, яку притягували до відповідальності за зберігання вогнепальної зброї без дозволу і наркотиків без мети збуту, зміг заплатити більше, як півмільйона гривень застави.

Щоб не сидіти у в’язниці під час слідства, фігурант цього кримінального провадження, порушеного ще наприкінці 2017-го року, вніс на спецрахунок 576 тисяч гривень. Ці кошти, як прописали у вироку, засудженому повернуть, коли рішення Вінницького міського суду набере законної сили. Це буде після апеляційного розгляду, або після закінчення строків оскарження.

Що зрозуміло про підсудного з вироку? Одружений, має на утриманні дитину, раніше не судимий чоловік з інвалідністю. Місце роботи — інженер приватного товариства. Колишній офіцер.

Відео дня

Останній факт прозвучав в поясненнях, даних суду обвинуваченим. Його судили за двома статтями Кримінального кодексу України: 263-ою про незаконне поводження зі зброєю і боєприпасами та 309-ою про зберігання наркотичних засобів без мети збуту.

Що загрожувало чоловіку

  • Носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу карається
    — позбавленням волі на строк від 3-х до 7-ми років.
     
  • Незаконне виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту карається
    — штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, 
    — або виправними роботами на строк до 2-х років,
    — або арештом на строк до 6-ти місяців,
    — або обмеженням волі на строк до 3-х років,
    — або позбавленням волі на той самий строк.

Звідки пістолет з набоями?

В рішення читаємо, що пістолет підсудний зберігав без дозволу на полиці шафи, що стоїть в його спальні. Мова про ПМ калібру 9 міліметрів. Там же, у спільні під час санкціонованого обшуку правоохоронці вилучили 29 набоїв. Експерти згодом підтвердили, що і пістолет придатний до використання, і набої до нього бойові. Маркування на зброї затерте й не підлягало ідентифікації.

«Вказані бойові припаси та вогнепальну зброю у вересні 2017 року знайшов на подвір’ї поблизу складського приміщення, що належить його дружині, та, не маючи передбаченого законом дозволу, зберігав їх загорнутими у тканину білого кольору за місцем свого проживання та реєстрації до їх виявлення та вилучення під час проведення обшуку».

Так процитував у вироку Вінницький міський суд абзац з обвинувального акту. А почуті в судовому засіданні пояснення підсудного виклав ось як:

«Одного дня у вересні 2017 року, точної дати він не пам’ятає, він, перебуваючи у орендованому його дружиною приміщенні по Немирівському шосе у Вінниці, побачив ганчірку. Розгорнув цю ганчірку та виявив пістолет з набоями. Поряд з цим приміщенням розташована школа. Він, як бувший офіцер розумів, що ця знахідка є небезпечною, тому вирішив забрати зброю з набоями додому, щоб потім здати правоохоронним органам. Однак в подальшому захворів, змушений був поїхати на тривале лікування і не встиг здати знайдені пістолет та набої. Під час того, як він перебував на лікуванні, в нього вдома проводили обшук та виявили ці речі».

Історія про канабіс

По другій статті звинувачення, слідство встановило теж неоднозначну історію. У вироку сказано, що у липні 2017-го року на земельній ділянці біля автошляху з Вінниці до Тульчина (звідти родом підсудний) звинувачений знайшов рослини коноплі і зібрав їх для власного вживання.

«Висушив та подрібнив, після чого зберігав у пластиковому контейнері у комоді спальної кімнати за місцем свого проживання та реєстрації без мети збуту», — каже вирок з посиланням на експертів, які встановили кількість готового до вживання наркотику — близько 15 грамів.

І в цій частині звинувачення підсудний визнав вину повністю та казав, що кається. Він дав таке пояснення:

«Має проблеми зі здоров`ям. Канабіс знайшов випадково, вирішив за його допомогою вгамовувати біль, тому зірвав та висушив рослину, яку зберігав в себе вдома. Розуміє, що діяв протизаконно, та щиро розкаюється у скоєному».

Як виносили рішення

Через те, що підсудний своєї вини в обох злочинах не заперечував й повністю визнав обвинувачення, суд не досліджував обставин, які ніким не оспорюються. Щоб обрати покарання, вивчав обставини, що його обтяжують та пом’якшують.

«Раніше не судимий, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, за місцем проживання та роботи характеризується виключно позитивно», — констатував суд і за пом’якшувальні обставини сприйняв «щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, наявність статусу інваліда 3 групи, наявність на утриманні неповнолітньої дитини».

Обставин, що обтяжують покарання, не встановили. І врешті прийняли рішення про покарання, менше санкції статті відповідальності. За більш сувору в цьому випадку статтю — про зброю — інженеру загрожувало до 7-ми років позбавлення волі. Але йому присудили не ув’язнення, а просто штраф.

«Суд дійшов висновку, що виправлення та перевиховання обвинуваченого можливе без ізоляції його від суспільства, — читаємо у вироку. — Йому може бути призначене покарання нижче від найнижчої межі покарання, передбаченого санкцією частини першої статті 263 Кримінального кодексу України».

Про суму штрафу

Отож людині, якій загрожувала тюрма, присудили покарання в грошах. 1700 гривень за зберігання коноплі (в межах санкції статті) і 51 тисячу гривень — за пістолет Макарова і набої до нього.  

Згідно нашого законодавства, призначені покарання не складається, а більше поглинає менше. Тож врешті засуджений інженер має сплати 51 тисячу. Крім того, погасити процесуальні витрати в сумі 4004 гривні. Та для цього чоловіка великий штраф не складе проблеми, раз він знайшов більше півмільйона застави.

Повністю прочитати вирок любителю марихуани, озброєному пістолетом Макарова, можете за цим посиланням.


Читайте також:

Підозрювані у вбивстві подружжя Тарасових планували втечу. На суді прозвучали докази

Їхав у Крим на заробітки, а потрапив у рабство. Як двірника Валеру зробили безхатьком

То експертам треба дати хабар, то слідчому. У Вінниці судитимуть нечесного адвоката

Залишив у хостелі автомат — вкрали. Як судять вояків-розтелеп в особливий період

Мало не вбив невинного. Доганяв крадія ванни, а впіймав перехожого з мікрохвильовкою

Вирок за кішку об асфальт. Як судили вдівця, що зігнав злість на домашній тварині
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрий Бондарук

    ))) сказочник)))
  • Жора

    Чел НАВЕРНОЕ просто киллер, еще нужен  для выполнения заданий. Вот и выпустили.

    "Заводы бстоят, ОДНИ КИЛЛЕРЫ КРУГОМ "(С)
  • ПетЯ

    А якби він з того пістолета когось убив, геть й без штрафу обійшлося б. Як з Пивоваром.
  • Жора

    Это пи*де* )))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up