Слідчого зі справи Дмитра Гройсмана, підвищеного повз атестацію, допитали активісти

Слідчого зі справи Дмитра Гройсмана, підвищеного повз атестацію, допитали активісти

Він забрав прес-конференцію, щоб розказати про свою роботу на новій посаді, а його допитували про справи давно минулих днів. Вінницькі активісти змусили пояснювати нового начальника Хмільницького відділу поліції Дмитра Руденко, навіщо він шість років тому підписав обвинувальний акт правозахиснику Дмитру Гройсману, який помер за тиждень до виправдального вироку. 


Керувати поліцією п’яти районів (Хмільницькому відділу підпорядковані Калинівське, Козятинське, Літинське і Погребищенське відділення) колишнього працівника слідчого управління обласної міліції призначили два з половиню тижні тому. Підвищення людини з «чорного списку» обурило київську правозахисницю Євгенію Закревську. Вона написала на своїй сторінці у Фейсбуку про його участь в фабрикації звинувачення Дмитра Гройсмана, і вінницькі активісти ініціювали зустріч із підполковником, що довів до суду порно-справу засновника Вінницької правозахисної групи. Новопризначений зібрав не тільки активістів, а й журналістів.


 


Він провів вчора, 10 травня, прес-конференцію в обласному управлінні поліції. Почав Дмитро Руденко з біографії. Розповів, що має дві вищі освіти, здобув у інституті суддів звання магістра права та брав участь у конкурсі на посаду керівника одеського антикорупційного бюро. Мало-мало не пройшов…
 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

 

А коли дійшло до питань про звинувачення в криміналі Дмитра Гройсмана, виправданого судом посмертно, то 35-річний підполковник Руденко сказав: 

- Дмитро Гройсман був дуже досвідченою, ерудованою і цікавою людиною. В нас були довгі розмови. Колись він розумів мене і я його. Іноді ми сперечалися… А щодо справи, то я був у ній слідчим останній тиждень...

За словами Дмитра Руденка, він лишень ознайомив звинуваченого із матеріалами і склав обвинувальний акт, керувався трьома різними експертизами, коли направляв звинувачення до суду. Колишній слідчий не пояснив, чому саме йому доручили закінчувати справу Гройсмана, та «списав» відповідальність на експертів.  
 

 

- Ми в різних країнах живемо, напевне, - відреагували активісти на відповіді.

- Чого? Я в Україні живу, а ви де? – спитав підполковник. 

- Все законодавчо правильно, а людину фактично знищували, - говорили йому.

- Я не казав, винна людина чи не винна, - пояснював Дмитро Руденко. - Ми виклали свої бачення. Своє бачення виклала й сторона захисту, зуміла переконати суд, і суд прийняв своє рішення. Це нормальний процес, коли людей виправдовують.

- У інших справах, які вели і будете вести надалі, теж звинувачуєте людей не розбираючись? – було й таке питання.

- Я буду розбиратися в кожній справі індивідуально. Потреби засуджувати людей у мене немає. 
 

 

Нагадаємо, кримінальну справу на Дмитра Гройсмана почали в 2010 році. Вчепилися за його публікації в «Живому журналі», провели обшуки в офісі та в квартирі правозахисника. В решті засновника Вінницької правозахисної групи звинуватили в нарузі над державними символами та у розповсюдження порнографічних матеріалів. Два з половиню роки йшли судові слухання. 5 серпня 2013 року Дмитро Гройсман помер від серцевого нападу, а 12 серпня – його виправдали за відсутністю складу злочину.
 

 

- Ви достатньо багато людина, маєте професійний потенціал. Ви можете заробляти офіційно набагато більше, ніж зарплата міліціонера. Навіщо вам ця посада? – питали активісти у Дмитра Руденка.  

- Я нічого іншого не вмію робити. Я на це вчився, - відповів він.

- Із такою освітою, як ви сказали, - це одразу старший юрист на будь-яке підприємство, який отримує не в рази, а на порядок більшу зарплату, - казали представники громадськості.

- Якщо ви мені запропонуєте таку роботу, я цю пропозицію розгляну. Нажаль, іншої роботи мені ніхто не пропонував, - була відповідь. - У мене прагнення продовжити свою роботу в юриспруденції, конкретно - щодо пошуку злочинців. Мені це подобається.
 

 

Прізвище призначеного начальником поліції п’яти районів RIA/20minut.ua друкувала в першому матеріалі з серії статей про правоохоронців, яких на атестації варто добре розпитати про їхню роботу - "Нагадаємо міліціонерам на атестації їхні ганебні справи. Порно-справа Гройсмана".

Атестовувати керівників підрозділів поліції Вінницької області вже починають. На сайті обласного управління з’явилися списки начальників і замів, яких запросили на тестування 12 і 13 травня до Києва. Цікаво, що в цих списках вказаний колишній начальник Хмільницького відділу поліції Володимир Канюка, а прізвища Руденка немає.

- Я зареєструвався лише кілька днів назад, перед вихідними. СМСки мені ще не приходило, коли я буду їхати на атестацію. Не знаю, чого мене немає у списку. Я цим питанням не займаюся, - ось так пояснив цей момент новий начальник Хмільницької поліції.





Читайте також: 

Поліцейська переатестація. Як усе має бути? (ІНФОГРАФІКА)
В комісії з переатестації поліцейських конкурс як у вуз: 17 бажаючих на місце
Поліцейські нервують перед атестацією. Очищення Вінниці від «ментів» починається
Кому з поліцейських атестація скаже «до побачення». Ексклюзивне інтерв’ю з Юрієм Педосом

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    Я нічого іншого не вмію робити.



    КРАСАВЕЦ!
  • Анонім

    Кто -то может внятно оъяснить, почему, не смотря на реформу МВС, огромного колличества силовиков всех мастей, свидомых активистов и прочих упырей, уровень пресупности наиболее высокий за 20 лет? И (о ужас!) гораздо выше даже чем при Яныке? Вот основной вопрос к полицейским.

    Анонім reply Анонім

    Глядя на эту жирную рожу, так и хочется дать ему взятку от СБУшников, что бы его лишили звания, лишили купленых наград, и выслуги на пенсию.А топоми посадили на зону.

    Анонім reply Анонім

    зажрался от безнаказанности и взяток !!!

    Игорь reply Анонім

    Кто мента назначил богом?

    Анонім reply Игорь

    Чувак, пора знать о том что деньги не пахнут и они  правят миром!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up