На посаду начальника поліції п’яти районів призначили людину з "чорного списку"

На посаду начальника поліції п’яти районів призначили людину з "чорного списку"

Напередодні атестації, яка от-от має почалися в поліції, з органів внутрішніх справ постійно звільняються співробітники. Переважно ідуть на відпочинок – ті, хто має вислугу. Днями атестація обезглавила два районні відділи поліції. І на одну зі звільнених посад призначили людину зі «Списку Дмитра Гройсмана», тобто з переліку тих міліціонерів, які доклали руку до фабрикування справи проти нині покійного засновника Вінницької правозахисної групи. 

Сьогодні, 6 травня, в поліцейському управлінні дякували за багаторічну роботу двом начальникам райвідділів. Тепер вже колишньому очільнику поліції Вінницького району Віктору Сидоренку, який раніше керував й Ленінським райвідділом міліції та всього 15 років прослужив на керівних посадах. Другий начальник, який звільнився на пенсію з органів напередодні атестації – керівник Хмільницького відділу поліції Володимир Канюка, який був керівником 11 років поспіль. 

Тимчасово виконуючий обов’язки начальника поліції Вінницької області Юрій Педос дякував обом полковникам за багаторічну професійну працю та бажав успіхів у нових починаннях. Як сказав Віктор Сидоренко журналісту телефоном, замість нього тепер виконує обов’язки його заступник, а кого призначать начальником – не знає й не цікавився. Не надали такої інформації редакції і в прес-службі поліції.

А от місце Володимира Канюки більше не вакантне. Ще в квітні на посаду начальника Хмільницького відділу поліції призначили 35-річного підполковника Дмитра Руденка і на сайті обласної поліції вже вписали його ім’я у розділ інформації про територіальні підрозділи поліції. Тільки фото ще не додали. 


Відео дня

Призначення начальника Хмільницького відділу поліції, до якого відносяться Калинівське, Козятинське, Літинське та Погребищенське відділення, вже обговорюють в соціальних мережах. Правозахисниця Євгенія Закревська нагадала читачам своєї сторінки дещо з біографії Дмитра Руденка:

«Руденко - колишній слідчий, начальник відділу слідчого управління УМВС України у Вінницькій області. Розслідував справу проти Гройсмана, пред’явив йому звинувачення в розповсюдженні порнографії і нарузі над державними символами, склав обвинувальний акт, передав його в прокуратуру».
 


- Таке призначення говорить про те, що не працює служба внутрішньої безпеки Нацполіції. Або не враховують її висновки щодо кандидатів на посаду, - говорить Євгенія Закревська. - Проте, можливо, це свідомий вибір і керівники, з досвідом слідчого, який може свідомо фабрикувати справу на замовлення комусь дуже потрібні.

Прізвище призначеного начальником поліції п’яти районів RIA та 20minut.ua друкувала в першому матеріалі з серії статей про правоохоронців, яких на атестації варто добре розпитати про їхню роботу. Це був «список Дмитра Гройсмана» з прізвищами міліціонерів, які долучилися до фабрикації провадження, котре завершилося виправданням правозахисника. Посмертним.

Із біографічної довідки, яку 20minut.ua знайшов на інтернет-форумі, Дмитро Руденко в правоохоронних органах працює з 2002 року, має дві вищі освіти, є магістром права. До призначення на посаду очолював відділ слідчого управління з розслідування службових і корупційних злочинів управління з розслідувань службових та корупційних злочинів у Вінницькій області. Одружений. Має 2 доньки. Затятий футболіст. Керівник федерації футболу міста Вінниці та президент футбольного клубу “Вінниця”.

Що думає вдова Дмитра Гройсмана Світлана Побережець про призначення на посаду людини, яка свого часу звинуватила її чоловіка в криміналі й тим самим змусила протягом двох з половиною доводити свою невинність у суді? Нагадаємо, що до виправдання правозахисник не дожив тиждень.
 

 - Таке призначення говорить в черговий раз про те, що нічого в нашій державі не змінюється і взагалі змін ніяких не планується, - говорить Світлана Побережець. - Його діяльність (Дмитра Руденка, - авт.) не могла бути залишена без уваги, як громадських активістів, так і людей, які його призначали на цю посаду. Тобто їм байдуже, що він робив у минулому. Є певна інституційна політика, державна політика, яка поки що не змінилася із часів перебудови, радянського союзу. Мене не дивує таке призначення зовсім, тому що в державі нічого не змінюється.


У ці дні в Національній поліції якраз погоджують список активістів, які могли б запитати на атестаційній співбесіді новопризначеного начальника про розслідування справи Гройсмана. Світлана Побережець каже, що вона в члени комісії не подавалася, бо має конфлікт інтересів.    

- Подавалася адвокат Гурковська, - каже вдова. - Думаю, вона його запитає обов’язково. І в Києві є громадські активісти, які там запитають, якщо дійде до того, що він буде проходити переатестацію.

Атестовувати керівників підрозділів поліції Вінницької області починають наступного тижня. Сьогодні на сайті обласного управління з’явилися списки начальників і замів, яких запросили на тестування 12 і 13 травня. Цікаво, що в цих списках вказаний колишній начальник Хмільницького відділу поліції Володимир Канюка, а прізвища Руденка немає.
 



Читайте також:

В комісії з переатестації поліцейських конкурс як у вуз: 17 бажаючих на місце
Поліцейські нервують перед атестацією. Очищення Вінниці від «ментів» починається
Кому з поліцейських атестація скаже «до побачення». Ексклюзивне інтерв’ю з Юрієм Педосом

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up