Дивна люстрація. Лікарні просять повернути їм звільнених головних лікарів

Дивна люстрація. Лікарні просять повернути їм звільнених головних лікарів
У Вінниці почалася люстрація. Головних лікарів 32 медичних закладів звільнили, щоб реалізувати ті вимоги до кадрової політики, які проголосили люди на Майдані. А вінницький одіозний революціонер Хорт вважає це і своєю заслугою

Про люстрацію говорили давно. І ось почалося. Хоча якось дуже незрозуміло. Принаймні, колективи в лікарнях не оцінили розмаху обласної влади. Вони просять повернути їм люстрованих “колишніх”.

Минулого тижня голова Вінницької обласної ради звільнив 32 головних лікарі у області. На початку літа цим медичним закладам обіцяють нових очільників. Їх обиратиме громадськість на основі трьох люстраційних “п”: професіоналізм, порядність, патріотизм.

Колективи “за” екс-головних лікарів

Відео дня
> Голова облради вирішив дослухатись до трудових колективів та громадськості. А лікарні не забарилися зі своїми зборами. Вже з шостого травня почалося обговорення кандидатів на головних лікарів. Для цього збирали підписи за ту чи іншу особу і затверджували її активом Профкому.

Вчора, 13 травня, журналісти RIA зателефонували до 16 лікарень у Вінниці, щоб дізнатися результати зборів. У 13 з них кандидатами на головного лікаря від колективу обрали екс-головних лікарів.  

Так вирішили, наприклад, у дитячій обласній та інфекційній лікарнях, лікарні імені Пирогова, диспансері радіаційного захисту населення, онко-, ендокринологічному та шкірно-венерологічному диспансерах, госпіталі для інвалідів Вітчизняної війни, будинку дитини з ураженнями центральної нервової системи та порушенням психіки, психіатричній лікарні №2 та у обласному медико-статистичному центрі.

Лише у обласному паталогоанатомічному бюро колектив обрав нового кандидата - сьогоднішню виконуючу обов’язки головного лікаря Любов Холод.

Таємницею оповита кандидатура від трудового колективу обласного центру медико-соціальної експертизи, очільником якого донедавна був Віктор Власюк. Кого обрали там, сказати відмовилися.

Щодо психоневрологічного диспансеру імені Ющенка, то зборів трудового колективу для затвердження єдиної кандидатури не було - чи то не визначилися із претендентами, чи вирішили взагалі не подавати “своєї” кандидатури.

Перевірятимуть патріотизм

Голова Облради Сергій Свитко визначив люстраційні принципи, за якими відтепер обиратимуть головних лікарів. Це патріотизм, порядність та професіоналізм.

- Обговорення кандидатур буде відкритим, чесним і прозорим, - каже голова Обласної ради. - Трудові колективи проведуть такі обговорення за участі громадськості, засобів масової інформації, і висунуть достойних кандидатів. Участь у конкурсі може брати кожен, відповідно до поданих документів. Вперше ми створюємо рівні можливості для кандидатів пройти відбір під пильним контролем громади.

Не зовсім зрозуміло, як перевірятимуть кандидатів саме на патріотизм. А от із порядністю та професіоналізмом простіше. У центрі уваги - інтереси саме трудового колективу. Їм вирішувати, хто є професіоналом, знає всі тонкощі роботи і знає колектив. Вони обиратимуть того, кому довіряють. Адже саме члени колективу, лікарів із солідним досвідом роботи, як ніхто добре знають, хто чого вартий у медицині.

Після того, як колектив визначиться зі своїм кандидатом, відбудуться громадські обговорення і три спеціальні комісії. Члени першої комісії розглянуть усіх наявних кандидатів, після чого оберуть одного, який і проходитиме “чистку” ще у двох комісіях.

Битва за Антонець

Збори трудового колективу у всіх лікарнях, окрім дитячої обласної, пройшли мирно і за 15 хвилин. Особистість колишнього головного лікаря Тетяни Антонець останнім часом викликала багато інтересу з боку місцевих революційних діячів: відео, де очільник вінницького так званого Народного трибуналу Юрій Павленко-Хорт люстрував пані Антонець, миттю облетіло всі російські ЗМІ.

На збори трудового колективу дитячої обласної лікарні прийшли і представники Самооборони - Сергій Комарницький, і отаман Вінницького козацького полку Володимир Воловадюк, і “просто громадськість” в особі Івана Підлипного. Їх розсердила звістка про те, що члени колективу не хочуть відпускати Антонець.

Лікарі змушені були довго пояснювати, що мають повне право визначитися із кандидатом. Врешті-решт, проголосували - обрали Антонець. 

На сайті “20 хвилин” у рубриці “Новина від читачів” неодноразово з’являлися анонімні листи-звернення ніби-то членів трудового колективу з проханнями “зробити щось із Антонець”. За словами невідомих авторів, пані Антонець ніби-то чинить тиск на лікарів, змушуючи всіх підписуватись за її кандидатуру. У обласному Департаменті охорони здоров’я підтвердили, що теж отримали таке звернення. Проте не хочуть передавати його в міліцію чи прокуратуру. Мовляв, як Антонець може впливати на колектив, якщо вона звільнена.

- Тут немає юридичного прецеденту, - каже виконуючий обов’язки директора Департаменту Володимир Федик. – Як встановити факт примусу і під яку статтю це підводити? Якщо людина офіційно звільнена, то мова не йде про службове зловживання. Їй віддали трудову книжку. Її фактично немає на роботі.

Одарченко-молодший не йде у “головні”  

Читачі на сайті “20 хвилин” продовжують активно писати про “корупцію в білих халатах”. В одному з таких листів автор “пройшовся” по колишніх головних лікарях онко- та психоневрологічного диспансерів, зачепивши і пані Антонець. Анонімний автор розповсюдив інформацію про те, що екс-головний лікар онкодиспансеру Петро Одарченко готує на своє крісло сина. Ця інформація не підтвердилася.

Журналісту RIA у телефонній розмові з Сергієм Одарченком вдалося з’ясувати, що трудовий колектив одностайно підтримав кандидатуру колишнього головного лікаря, Петра Одарченка, тобто, його батька.

- Мені і на думку не спадало претендувати на цю посаду, - каже заступник головного лікаря онкодиспансера Одарченко-молодший. Я хочу залишатися практикуючим лікарем і займатися науковою роботою. А посада головного лікаря не дасть можливості це зробити. Не таке це "золоте" місце, як комусь здається...

Хорт каже - недолюстрували

Очільник революційного  Народного трибуналу і кандидат у мери Жмеринки Юрій Хорт радіє з медичної люстрації. Та бідкається, що головних лікарів недолюструють:

- Вони ж усі повернуться назад, - каже Юрій Павленко-Хорт. - Це якась “недолюстрація”. Я точно знаю, що, наприклад, мій улюблений дитячий лікар пані Антонець чинить шалений тиск на членів колективу, щоб повернутися у своє крісло. Та й інші звільнені головні лікарі діють тими ж методами. Тому ініціатива голови облради, звісно, гарна - я навіть був приємно вражений таким його рішенням. Але боюсь, все повернеться “на круги своя”, бо наш народ не готовий осмислити революцію.

На запитання про те, чи не повинні самі ж трудові колективи обирати кандидатів серед професіоналів, Юрій Хорт відповів так:

- А де ви там професіоналів бачили? Кажу вам точно, їх там немає! На посаду керівника обласного Департаменту охорони здоров’я я, наприклад, підтримував тільки двох професіоналів - майданівського лікаря Лесика та Щербаня.

Юрій Хорт також каже, що у люстрації, яка зачепила лікарів на Вінниччині, є велика заслуга Народного трибуналу:

- Я перший пішов до цих корупціонерів з вимогою піти з посади. Це привернуло увагу громадськості, і тепер маємо результат. А пані Антонець, то я “захоплююся” - це ж треба бути такою настирною!

Петро Одарченко, колишній лікар обласного онкодиспансеру:

- Вдячний колективу за підтримку. Чесно кажучи, мене і на зборах не було, тому це виключно їхнє рішення. Люстрації я не боюся і готовий її пройти. Вважаю, що відповідаю тим критеріям, які хоче бачити громадськість у нових очільників медичних закладів. Професійні якості? Маю сорок років загального трудового стажу, 18 років очолюю онкодиспансер. Знаю тут кожний камінчик… Патріотизму, вважаю, в мене теж предостатньо. А порядність - мене підтримав колектив у 650 осіб. Це теж про щось говорить.

Журналісту RIA вдалося поспілкуватися і з членами колективу обласного онкодиспансеру. І медичні сестри, і лікарі “з ходу” говорять одне:

- Ми за Петра Якимовича. Нам з ним добре. Він вміє організувати роботу, знає колектив, та й професіонал гарний. Який тиск? Ніхто нас ні до чого не змушував. Ви й не уявляєте, з чим нам доводиться мати справу, як витягуємо людей “з того світу”. А от критикувати лікарів люблять всі. Тільки врятованих життів не бачать.

Тетяна Антонець, колишній головний лікар обласної дитячої лікарні:

- Якщо лікарів перевірятимуть на патріотизм, професіоналізм та порядність, то я спокійна. Маю державну відзнаку “Патріот України”. Медицині віддала 38 років життя. А якщо хтось сумнівається у моїй порядності, то нагадаю, що десять років тому навіть Генпрокуратура вирішила, що я, цитую, “не становлю суспільної загрози”. Я поважаю рішення колективу і сподіваюся, що ми й надалі разом робитимемо головну справу - рятуватимемо дитячі життя.

Колектив дитячої обласної лікарні налаштований будь-що відстояти Антонець:

- Тетяна Іванівна ділова та принципова жінка, справжній професіонал. Вона цю лікарню з такої розрухи витягнула… Ми самі не хочемо інших кандидатур, розумієте? Бо чудово знаємо, хто і чого вартий, і просто боїмося, що прийде той, кому начхати і на колектив, і на лікарню. Ми її не віддамо. А тим, хто пише “кляузи”, хочемо сказати: невже ви думаєте, що якби у нас тут все було так погано, ми б не проголосували за іншу кандидатуру? А від добра добра не шукають…

 

ОПИТУВАННЯ в групі "20 хвилин" ВКонтакті

 

Хто винен у тому, що наша медицина у такій біді?

1. Постійна криза в Україні - 15,3%

2. Дивна медреформа - 7,7%

3. Міністерство охорони здоров’я з його корупцією - 34,7%

4. Головні лікарі та їхня корупція - 21,6%

5. Рівень медичної освіти - 15,8%

6. Самі ж пацієнти - 5%

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Anonymous

    Давайте ответим на вопрос почему коллективы больниц голосуют за своих бывшех главврачей прекрасно осознавая откуда они взяли деньги на все свои роскоши.Думаю есть ряд причин которые их на это толкают: 1.Оснавная масса главных врачей о которых здесь пишут работают на своих должностях не один десяток лет.Большенство сотрудников которые работают в той или иной больницы были взят на работу этим же руководителем и человеку сложно отдавать свой голос против человека который в своё время дал тебе работу. 2.Консерватизм т.е.люди привыкли к этому человеку знают,что от него можно ожидать,приспособились к общению с ним,так же как правило связи которого за долгие время работы дают возможность удачно проходить проверки различных инстанций.Новый человек -это возможные очень болезненые кадровые перистановки,новые требования,возможные преследования тех,кто занимал административные должности рание.Новизна того,что сам коллектив может решать будущее больницы. 3.Голосование должно быть тайное т.е. в прозрачную урну бросается бумажка только с одним словом за или против,а потом путём подсчёта голосов определить доверяют этому человеку или нет,а не так как это происходит в большенстве больниц сидит главврач его окружение, напротив трудовой коллектив и задают людям вопрос,но что вы меня поддерживаете или как-это мягко говоря выглядет абсурдно. 4.Каждый главврач влеяет на коллектив напрямую,через заведующих отделений начмедов,зав. поликлиникой используя своё положения в том числе и если нужно для запугивания Думаю именно по этим причинам мы видем такую масовую поддержку. Но давайте посмотрим на это в другой плоскости в каждой больнице есть люди которых уважают,которым доверяют,верят в их порядочность которые имеют все задатки работать на благо больницы и людей которые в ней работают.А ведь на те незаконно заработаные капиталы "попередников" можено было отремонтировать кабинеты,купить мебель,купить необходимое оборудование в оперционные реанимацию,премировать сотрудников,купить путёвки для сотрудников которые нуждаются в санаторно курортном лечении...Ведь человек который ворвал боджетные деньги и чувствуя свою безнаказаность и вседозволенность будет и дальше продолжать -это грязное дело. Думаю пора делать выводы и не боятся перемен иначе мы и дальше будем топтаться в этом болоте.
  • Anonymous

    За ОНКО чистая правда.Делали маме операцию то в палате брали у больных у кого как нам сказали суму 3 тысячи.Другой женчине 5 не знаю поверите или нет но на моих глазах третья заплатила 10.Твари вы господа врачи Бог вам судья.
  • Anonymous

  • Anonymous

    в тебе совісті нема бо ми за нашого керівника вийдемо перекривати місто!!!(:smile:)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up