Останній політ Костянтин Могилко здійснив над рідною Вінницею

Останній  політ  Костянтин Могилко здійснив  над рідною Вінницею
Сьогодні до Вінниці літаком Ан-26 доставили труну з тілом нашого земляка Героя України льотчика Костянтина Могилка, з яким у Гавришівці урочисто попрощалися військові авіаційної бригади

Якщо хтось з вінничан звернув увагу на гул літака, який з’явився у небі над містом після 15-ї години,  це був останній політ нашого мужнього земляка, Героя України  Костянтина Могилка.  На жаль, у труні.  Його побратими, льотчики ескадрильї  під назвою «Блакитна стежа»  Повітряних сил України , цим польотом виконали прохання батьків загиблого Костянтина Могилка – матері Любов Петрівни і батька Віктора Петровича. Вони поросили здійснити над містом прощальний політ і побратими виконали їхню волю.

-Костя дуже любив милуватися Вінницею з кабіни літака, - схлипуючи, каже батько льотчика Віктор Петрович. – Перший раз він це зробив ще коли навчався у школі. Я тоді працював на авіазаводі. Там у  нас був маленький літачок Як-12.  Інколи ми піднімалися на ньому у небо. Я брав з собою Костю. Одного разу навіть за штурвал посадили. Він тоді казав: яка гарна Вінниця з висоти! Останній раз прилітав у Вінницю у травні, у той день, коли у нашому місті було виїзне засідання уряду, Костя  доставив на Ан-30 міністра оборони.

Батьки, дружина, сестра, рідні Костянтина Могилка зібралися  в аеропорту в Гавришівці зустріти літак , яким мали доставити тіло 36-річного льотчика. Як ми вже повідомляли, він загинув 6 червня, коли над Слов’янськом бойовики збили Ан-30. Літак пілотував Могилко. Він міг вистрибнути з парашутом і врятуватися. Але якби так зробив, то літак, охоплений полум’ям, упав би на місто. Льотчик, завдяки майстерності,  зумів відвести машину за межі населеного пункту. Літак впав за 60 кілометрів від Слов’янська. Ціною власного життя  врятував його жителів. За цей подвиг вінничанин удостоєний звання Героя України.

Відео дня

Коли у над Гавришівкою з’явився літак, першими підвели голови  до неба згорьовані батьки і рідні Костянтина Могилка. Після приземлення, льотчики відкрили люк і винесли труну. Але першим вийшов один з авіаторів з портретом загиблого.  Труну поставили поряд з літаком. Першою до неї підійшла мати льотчика Любов Петрівна. Притулилася обличчям, скропила кришку гіркими слізьми болючої непоправної  втрати. Труну не відкривали. Батьки і рідні знали, що у ній останки тіла. Їх довго ідентифікували експерти. Експертизу завершили тільки 24 червня.

На  летовищі  вишикувався особовий склад Гавришівської авібригади. Урочисто винесли прапор підрозділу і Державний стяг. Представник командування розповів про подвиг льотчика Могилка. Кожен з присутніх по черзі підходив до труни і прощався з побратимом, віддаючи військову честь. Першим це зробив генерал Василь Нікіфоров, заступник командувача Повітряних сил України. Навіть він, чоловік з мужнім обличчям, не міг стримати сліз. Урочистим маршем авіатори пройшли, віддаючи шану загиблому льотчику.

Previous Next

З Борисполя, де дислокується ескадрилья, прибули  друзі і підлеглі Костянтина Могилка. Один з них наш земляк капітан Роман Дідик повідомив, що завтра на церемонію прощання автобусом прибуде ще одна група тих, з ким служив Могилко. Роман також розповів, що перед відправленням літака з Борисполя у підрозділі відбулася урочиста церемонія прощання.

-Попрощатися з українським льотчиком прийшли також льотчики з Туреччини, - каже Роман. – Це група авіаторів Турецьких Збройних сил, які приїхали в Україну за програмою «Відкрите небо». Коли дізналися про нашу втрату, відклали свої справи і взяли участь у церемонії прощання. Я бачив сльози на їхніх очах. Не моли їх стримати і близькі друзі підполковника. Костянтин Вікторович був надзвичайно доброю, щирої душі людиною. І справжнім льотчиком-асом. Це для нас величезна втрата.

Поховають Костянтина Могилка завтра, 26 червня, на кладовищі у селі Пирогово. А перед тим о 10-й ранку відбудеться церемонія прощання у Будинку офіцерів. Потім загиблого відспівають у храмі села Пирогово.  

Читайте також:
Костянтина Могилка не змогли провести в останню путь врятовані льотчики з Ан-30

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Anonymous

    Вы летчик?
  • Anonymous

    Либо с таких высот не несут разведку.
  • Anonymous

    Как можна такое говорить об умерших???!!! Он боролся за свою землю и за свой народ!!!! таким как ты "живчик" этого не понять!!!
  • Anonymous

    Потолок для Ан - 26 - 7300 метров. Чувствуешь разницу? Если знают, что могут пальнуть - нефиг там летать без активной защиты. А наши летуны решили что они либо бессмертные, либо Копперфильды.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up