Нові ціни на проїзд у транспорті Вінниці. Опублікували проект рішення

Нові ціни на проїзд у транспорті Вінниці. Опублікували проект рішення
Фото з архіву «20хв»
  • У вінницькій мерії визначились з новою вартістю квитка у громадському транспорті — 8 гривень. Така ціна буде діяти у автобусах, тролейбусах і трамваях.
  • Розповідаємо, чому хочуть підняти вартість проїзду, які були інші варіанти та з якої дати буде нова ціна.

На сайті міської ради опублікували проект регуляторного акту, яким збираються встановити нові ціни на проїзд у громадському транспорті. 

Так, проїзд у електротранспорті (трамвай, тролейбус) може коштувати 8 гривень (зараз 4 грн). Також 8 гривень (зараз 5 грн) може коштувати проїзд у муніципальному автобусі.

Також збираються встановити нову вартість місячних проїзних квитків, які в нас з минулого року електронні, — їх можна замовити як пакет послуг на «Муніципальну картку вінничанина».

Відео дня

Так, електронний проїзний з лімітом 130 поїздок на місяць буде коштувати 510 грн для громадян; для студентів та учнів профтехучилищ — 255 грн; для учнів шкіл — 155 грн. Безлімітний проїзний коштуватиме 750 грн.

Чому вирішили підвищити ціну проїзду

Разом з проектом рішення на загал опублікували аналіз регуляторного акту. З нього читаємо про причини подорожчання проїзду.

Нинішній тариф на проїзд у комунальному транспорті був затверджений у 2018 році. У його структурі ціна електрики 2,83 грн за кіловат; мінімальна зарплата — 3723 грн; прожитковий мінімум для працездатних осіб — 1808 грн.

Але, по факту, в 2021 році «Вінницька транспортна компанія» платить за електроенергію по 3,74 грн за кіловат; мінімальна зарплата складає 6000 грн; прожитковий мінімум — 2270 грн.

«У 2020 році діючим тарифом вдалося покрити собівартість перевезень електротранспортом тільки на 42,6%, а автотранспортом — 36,3%. Збитки транспортної компанії в минулому році склали більше 17 мільйонів гривень», — йдеться в тексті аналізу.

Накопичення збитків, кажуть транспортники, не дозволяє у повній мірі профінансувати ремонт громадського транспорту. Компенсують кредитними коштами, які витрачають на запчастини, паливно-мастильні матеріали, енергоносії тощо.

А ще, через карантинні обмеження, у 2020 році, порівняно з 2018 роком, суттєво знизився пасажиропотік: у електротранспорті — на 54,6%, в автотранспорті – на 58,9%.

Які ще були варіанти

Крім здорожчання проїзду, розглядались ще дві альтернативи — залишити тариф на проїзд на діючому рівні; не змінювати ціну проїзду, а різницю між тарифами компенсувати з міського бюджету. Обидві пропозиції — відхилили.

Якщо залишити тарифи зразка 2018 року, то транспортники продовжать накопичувати збитки, що вплине на стан транспорту і погіршить якість перевезень. Збільшувати дотації з бюджету на «Вінницьку транспортну компанію» також не хочуть, бо тоді буде додаткове навантаження на міську казну та існує ризик, що транспортники не отримають компенсацію через дефіцит грошей в бюджету.

Отож, найкращим в аналізі вказаний третій варіант — підвищення ціни проїзду і зменшення розміру дотації транспортникам.

Коли почнуть діяти нові ціни

У проекті рішення зазначили, що нові ціни будуть вже з 1 серпня 2021 року. Щоб це відбулося рішення має схвалити виконком міської ради.

А перед цим проводять обговорення розцінок. Зауваження і пропозиції можна надіслати до 17 години 4 липня на такі адреси:

  • поштова адреса: 21050,  м. Вінниця, вул. Соборна, 59, департамент економіки і інвестицій Вінницької міської ради, каб. №306 або e-mail: [email protected]
  • поштова адреса комунального підприємства «Вінницька транспортна компанія»: 21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 29 або e-mail: [email protected]

Об’єктивний тариф — вдвічі вищий

Нещодавно в ТТУ оголосили економічно обгрунтований тариф на перевезення в муніципальному транспорті. За їхніми розрахунками ціна квитка на проїзд у трамваї/тролейбусі має складати 15 грн 19 копійок за разову поїздку; та 18 грн 06 копійок за поїздку в автобусі.

Найбільше на тариф, кажуть, впливає подорожчання електрики, імпортних запчастин, паливно-мастильних матеріалів. В діючому тарифі закладені ціни 2018 року.

— Три роки тому, коли нам затвердили діючий тариф, економічно обгрунтовані цифри складали 5,66 по електротранспорту і 8,03 гривні по автобусу. А отримали 4 і 5 гривень за проїзд. Збитки були і з того часу вони накопичувались. Але тепер карантин і здорожчання всіх складових тарифу роблять нашу роботу за старими цінами неможливою, — пояснював раніше потребу в новому тарифі гендиректор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко.

На наступний день у вінницькій мерії сказали, що здорожчання проїзду буде, але не настільки, скільки хочуть в ТТУ.

—  Ми перевірили розрахунки (тарифу, який подали ТТУ - авт.), і можу сказати, що вони об’єктивні. Проте, з урахуванням економічної ситуації в країні, зростання цін на все і водночас низьку платоспроможність населення, — міська влада не може допустити такого зростання ціни проїзду, — говорив директор департаменту економіки та інвестицій міськради Максим Мартьянов у ефірі радіо «Місто над Бугом».

З 1 червня, нагадаємо, у вінницьких маршрутках зросла плата за проїзд. Приватні перевізники порахували, що економічно обгрунтований тариф — 12 грн за одну поїздку. Виконком міськради затвердив їм більший тариф, однак 12 грн отримали перевізники на маршрутах 25Н, 30А, 30Б. Решта возять по 10 грн за разову поїздку. У тому числі, маршрутки на Старому місті, де раніше проїзд у деяких маршрутах складав 5 грн.

Опитування

Якою має бути ціна проїзду в муніципальному транспорті Вінниці?

Читайте також:

Нова транспортна реформа. Які зміни в маршрутках пропонує Верховна Рада

На вулицях Вінниці почав їздити новий VinLine. На якому буде маршруті?

Ставки податків, що діють у Вінниці, хочуть запровадити для жителів приміських сіл

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (54)
  • Maxim Peskov

    Ещё больше зайцев в общественном транспорте) Ой-вей.
  • Maxim Peskov

    Каждый народ имеет то правительство, которое он заслуживает"
  • Наталья Стойка

    Просто народ знову почне не платити за проїзд
  • Людмила Рогульська Тимощук

    Ми дуже цього чекали, після того як піднімуть проізд ми точно краще зажевемо
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up