Ставки податків, що діють у Вінниці, хочуть запровадити для жителів приміських сіл

Ставки податків, що діють у Вінниці, хочуть запровадити для жителів приміських сіл
Міські чиновники пояснювали, що за основу брали ставки податків у Вінниці та в приєднаних громадах. Проект рішення 24 травня представили на Раді підприємців при міському голові / Фото: vmr.gov.ua
  • Цього року наша міська громада поповнилася ще сімома селами. Там діють розміри місцевих податків, які затверджені ще сільрадами.
  • Тому в мерії вирішили переглянути податкову політику і запровадити єдиний режим ставок для всіх членів Вінницької міської громади.
  • Що пропонують змінити?
До 21 червня збиратимуть скарги і пропозиції щодо нових ставок місцевих податків та зборів. Їх збираються встановити у Вінниці, семи селах і селищі міського типу Десна, що входять до нашої міської громади.
Свої зауваження щодо проекту рішення можна надіслати на поштову адресу: 21050,  м.Вінниця, вул. Соборна, 59, департамент фінансів Вінницької міської ради (тел. 59-52-09, 59-52-13). Або на електронну пошту — [email protected]. Ознайомитись з повним текстом проекту рішення можна за цим посиланням (гортайте сторінку до низу).

Навіщо міняти податки

У аналізі регуляторного акту читаємо, що ставки податків вирішили оновити, бо до міської громади приєднали сім сіл і селище Десна. Там розмір податків встановлювали ще сільради, що після адмінреформи припинили своє існування.

Відтак існує потреба у встановленні єдиного режиму ставок місцевих податків, їхнього справляння і запровадження пільг з їх сплати на всій території Вінницької міської тергромади. 

Чиновники поставили дедлайн на ухвалення нового регуляторного акту: до 15 липня 2021 року, щоб нові ставки діяли з 2022 року. Якщо не встигнуть, тоді зміни можна буде запровадити не раніше 2023 року. Що пропонують змінити?

Відео дня

Планують зібрати на 100 мільйонів більше

Отож, під оновлення підпадають податки на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельний податок, єдиний податок для першої і другої груп, туристичний збір. Діятимуть ставки як для фізосіб, так і для юридичних осіб.

З оприлюдненої схеми бачимо, що змінюється лише ставка туристичного збору — з 2 до 1,5% по в’їзному туризму. Решта ставок — на попередньому рівні.

«Основний вплив рішення — це розширення сфери застосування місцевих податків та зборів на платників з сіл, що приєднали до міської громади», — йдеться в аналізі регуляторного акту.

За попереднім розрахунком, якщо запровадять нові ставки податків, то до міської казни надійде 399 мільйонів 988 тисяч гривень у наступному році. Це на 100,6 мільйонів гривень більше, ніж при діючих ставках. 

Чому ж сума сплачених податків зросте на третину? Кількість платників зростає несуттєво, але крім ставок долучать ще два нових показники — 6500 грн мінімальної зарплати, яку урядовці планують встановити з грудня 2021 року; і нова нормативна грошова оцінка землі, яка, за намірами міських чиновників, почне діяти з 2022 року.

А тепер окремо по кожному виду податків.

Податок на нерухомість

Платниками цього податку є фізичні та юридичні особи, що володіють нерухомістю. Об’єктом оподаткування є як житлове, так і нежитлове нерухоме майно.

Отож, діють дві окрема шкали ставок. При житловій нерухомості оподатковується площа об’єкту, яка перевищує 60 кв.метрів на квартири; 120 кв.метрів на житлові будинки. Оподатковується площа, що перевищує 180 кв.метрів, якщо платник податку володіє кількома об’єктами житла (часток).

Тобто сплачувати податок доведеться за кожен квадратний метр понад цю площу.

Наталія Луценко, директорка департаменту фінансів міськради

— Враховуючи, що ставки у Вінниці та в селах, які до нас приєдналися, суттєво відрізняються, пропонується застосування зональності: м. Вінниця — І зона; приєднані території — ІІ зона. Ставки по Вінниці не змінюються за виключенням котеджів та будинків підвищеної комфортності, по яких ставку податку підвищено з 1,25 (75,00 грн) до 1,5 (90,0 грн). Щодо сіл, то ставки пропонується встановити на рівні 75% до ставок І зони, — пояснила директорка департаменту фінансів міськради Наталія Луценко.

Законодавством визначено, що можуть не платити податок на понаднормову площу житла багатодітні або прийомні сім’ї, в яких виховується п’ять та більше дітей; дитячі будинки сімейного типу; діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; діти з інвалідністю, які виховуються одинокими матерями (батьками); гуртожитки; громадські об’єднання людей з інвалідністю.

Щодо нежитлової нерухомості, то не оподатковуються будівлі промисловості, сільгосп товаровиробників, будівлі, які перебувають у власності органів влади, а також організацій, створених ними.

Одна із пропозицій підприємців стосувалась ставки податку для об’єктів торгівлі. Вони запропонували розділити цей вид діяльності по групах товару і встановити диференційовані ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельного податку 

Ставки для таких об’єктів нерухомості в місті встановлені з урахуванням зональності: І зона — це центральна частина з найвищими ставками; ІІ, ІІІ та IV зони — ставки зменшуються. Приєднані території пропонується віднести до IV зони. По більшості видів будівель нинішні ставки продовжать діяти і у 2022 року (в разі прийняття нового регуляторного акту по податках - авт.)

Земельний податок

Мінімальна ставка земельного податку у Вінниці — 0,3%, в приєднаних селах і селищі міського типу Десна — 0,1. Такий розмір планують встановити на землі житлового призначення. 

— Залишена діюча ставка 3% для нежитлових приміщень в багатоквартирних житлових будинках, враховуючи, що це використання для ведення бізнесу (стоматкабінети, перукарні, бутіки), — зазначила Наталія Луценко.

А так, залежно від типу використання, ставки сягатимуть до 12% від нормативно грошової оцінки землі. Зокрема, максимальна ставка на рівні 12,0 % встановлюється для земель в постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).

Не є об’єктом оподаткування землі сільгосп підприємств усіх форм власності та фермерських (селянських) господарств; землі кладовищ, крематоріїв та колумбаріїв; землі релігійних споруд; землі під автодороги загального користування.

Єдиний податок 

Органи місцевої влади встановлюють ставки єдиного податку для «спрощенців» першої і другої груп. Проектом рішення пропонується залишити їх на нинішньому рівні: перша група матиме ставку 10% від прожиткового мінімум для працездатних осіб (наразі це 227 грн в місяць); друга група — 20% від мінімальної зарплати (зараз це 1200 грн в місяць).

Підприємці планують запуск проекту «Працюй у Вінниці», який буде спрямований на заохочення молоді знаходити місце роботи у нашому місті.

Туристичний збір

Платниками податку є українців, іноземці, особи без громадянства, які прибувають на територію Вінницької міської громади і розміщуються в місцях проживання: готелі, хостели тощо. Ставки туристичного збору визначають у відсотках від мінімальної зарплати: 0,5% для внутрішнього туризму за одну добу на людину; 2% для в’їзного туризму за добу на людину.

 — По внутрішньому туризму пропонується залишити діючу ставку — 0,5 % мінімальної плати за добу за одну особу — 30 грн. По в’їзному туризму пропонується ставку зменшити з 2,0 % до 1,5 %, тобто встановити на рівні 90 грн, — сказала Наталія Луценко.

Прес-служба Вінницької міської ради повідомляє, що документ про нові ставки податків міські депутати мають розглянути до 15 липня. Якщо рішення буде схвалене — нові ставки податків та зборів будуть запроваджені з січня 2022 року.

Вплив нової грошової оцінки землі, нагадаємо, відчуємо у 2023 році.

 

Читайте також:

Квитків по 15 та 18 грн не буде. Міськрада назвала оптимальний тариф

Дорогі авто та мільйони статків. Чим володіють депутати Вінницької міськради

Для водіїв планують ввести новий транспортний податок. Що відомо?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Sasha Sinelnikv

    А-ха, ха - прилегающим сёлам так стелили и так лапшу вешали, а тут такой "сюрприз" от горЕсполкома, пусть тоже наслаждаются самым "комфортным" городом. Подсказка сейчас часто идут дожди и проливные дожди пора брать с нерабов и нелохов налог за дождь!!!

    Александр Двирный reply Sasha Sinelnikv

    Sasha Sinelnikv
  • Ols Kat

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up