Нова нормативна грошова оцінка землі. Вплив на податки відчуємо у 2023 році

Нова нормативна грошова оцінка землі. Вплив на податки відчуємо у 2023 році
Нормативна грошова оцінка землі напряму впливає на податки. Для обрахунку земельного податку беруть від 0,3 до 12% від цього показника
  • У Вінниці готуються затвердити нову нормативну грошову оцінку землі.
  • За проектом, земля в центрі дещо подешевшає, а на околицях — буде незначне зростання. Максимальний розмір може скласти 742 гривні за квадратний метр.
  • Проте ця «нормативка» — не про купівлю-продаж землі, а про податки. Наскільки вони зростуть та коли почнуть діяти зміни?

У міській раді планують затвердити нову нормативну грошову оцінку землі. Вінницькому бізнесу презентували проект, який робили департамент земельних ресурсів міської ради та товариство «Інститут землеустрою та земельно-правових відносин». За виготовлення документації заплатили 848 тисяч гривень з бюджету.

Після підтримки депутатами міськради, нова нормативна грошова оцінка запрацює з 1 січня 2022 року.

Для чого зміни

На сайті спілки підприємців «Стіна» опублікували презентацію проекту нормативної грошової оцінки землі. У ній дізнались, що цей показник має переглядатись не рідше, ніж один раз на 5-7 років, про що зазначено в статті 18 Закону України «Про оцінку земель».

Відео дня

— Востаннє нормативну грошову оцінку проводили в 2013 році, почала діяти з 1 січня 2014 року. Вона діє і по сьогодні, але з індексацією на показники інфляції, яка за роки відбулася в державі, — пояснює заступник міського голови Андрій Очеретний.

Під кінець минулого року департамент земельних ресурсів отримав дозвіл на проведення нормативної грошової оцінки земель Вінниці, яку після виготовлення мають розглянути і затвердити на сесії міськради.

Наскільки зросте

Середня (базова вартість) земель міста станом на 2013 рік становила 290,8 грн за м2. Через інфляцію за останні роки вона зросла до 551,71 грн за м2. У проекті вказано, що нова базова вартість складатиме 742,12 грн за м2.

І це ще не все. Земельні ділянки поділили на економіко-планувальні зони — частина території міста, що має однорідні споживчі якості і переважно однотипний характер використання (магістральні вулиці, залізниця тощо).

При цьому, щоб визначити грошову оцінку кожної земельної ділянки застосовуються 23 (!) локальних фактори. А базову вартість множать на коефіцієнти від 0,73 до 1,31. Тому мінімальна нормативна грошова оцінка складатиме 541,75 гривень за квадратний метр. А максимальна — 972,18 грн / м2.

— На підсумкову оцінку впливає якість земель, їхня категорія, наявність відповідної інфраструктури тощо, — розказав заступник мера Вінниці Андрій Очеретний. — Розробник склав схему з орієнтовною грошовою оцінкою. У центрі вона дещо змениться, а на околицях спостерігається незначне зростання. Проектант пояснив це тим, що якби центр залишити незмінним, то околиці зросли б значно більше.

В середньому, нормативна грошова оцінка може зрости на 10%.

На що впливає

Нормативна грошова оцінка — це про податки. Вона впливає на визначення розміру земельного податку, встановлення держмита при міні, спадкуванні, та для орендної плати за землі комунальної і державної власності.

Наприклад, земельний податок для власників ділянок житлового фонду під будівництво і обслуговування будинків — це 0,3% від нормативно грошової оцінки. На землі сільгосппризначення — 0,5%, а на землі для будівництва і обслуговування будівель торгівлі — 1%, про що вказано в рішенні про місцеві податки та збори.

На презентації розробник проекту отримав зауваження від підприємців, які тепер має врахувати. Затвердити нормативну грошову оцінку землі мають на травневій або червневій сесії міської ради

— Якщо ми кажемо, що нормативна грошова оцінка, в середньому, може зрости на 10%, то і податки, які від неї розраховуються, також мають зрости орієнтовно на 10%, — пояснює Очеретний. — Але разом з тим, ми будемо розуміти, що зможемо більш краще наповнити вінницький бюджет і закласти кошти в розбудову соціальної інфраструктури — заасфальтувати вулицю, утеплити школу або ж інше, що необхідно для міста.

Якщо депутатський корпус ухвалить нову нормативну грошову оцінку земель Вінниці, то вона почне діяти з 1 січня 2022 року. При цьому, наприклад, земельний податок за поточний рік люди будуть сплачувати в наступному. Тобто, вплив нової оцінки ми відчуємо в 2023 році.

У 2019 році, нагадаємо, в десять разів збільшили ставку земельного податку.

 

Читайте також:

«Це точно учасники АТО?». У міськраді допрацюють питання про передачу землі на П’ятничанах

Тарифи, субсидії, карантин. Що зміниться у травні для вінничан

Для водіїв планують ввести новий транспортний податок. Що відомо?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up