Проїзд у вінницьких маршрутках відтепер можна оплатити карткою. Перевірили, як це працює

Проїзд у вінницьких маршрутках відтепер можна оплатити карткою. Перевірили, як це працює
  • Перші валідатори у громадському транспорті нашого міста з’явились наприкінці 2019 року. Їх встановили в трамваях, тролейбусах та автобусах. І ось нарешті прогрес досяг наших маршруток.

З першого дня літа пасажири вінницьких маршруток могли відчути на собі дію кількох суттєвих змін у користуванні цим транспортом. По-перше, з 1 червня в усіх маршрутних таксі зросла вартість проїзду: з 5 і 6 до 10 гривень. По-друге, у маршрутках запрацювали перші валідатори. Себто відтепер у них діє безготівковий розрахунок за проїзд. 

Як і з усіма попередніми вінницькими нововведеннями, що вони стосуються простих містян, цього разу ми також відправились тестувати послугу. 

Одразу пояснимо, що від сьогодні валідатори мали запрацювати лише на трьох маршрутах, а саме №1А, №2А та №14А — усі вони курсують з площі Перемоги до різних частин Старого міста. 

Відео дня

Від площі на Старе місто вирушаємо за маршрутом маршрутки №14А. Перед нами водій спокійно приймає за проїзд готівку. Вже знайомого нам за муніципальним транспортом жовтого валідатора в салоні немає. Проте неподалік вхідних дверей бачимо інший, набагато менший, пристрій — це POS-термінал. Такий самий, що його ми щодня бачимо у супермаркетах та інших магазинах.

Такого типу валідатор зачохлений, вочевидь, щоб пасажири не намагались використовувати при оплаті чіпи та магнітні стрічки своїх банківських карток. Втім, про розрахунок банківськими картками, навіть за допомогою безконтактної оплати, зараз мови і не йде. У КП «Вінницякартсервіс» анонсували, що оплатити проїзд поки можна буде лише за допомогою муніципальної картки вінничанина. 

Прикладаємо картку, у цей час водій та кілька пасажирів з цікавістю спостерігають за процесом, і вже за кілька секунд отримуємо квиток №0001. Дві пасажирки починать розпитувати кермувальника про нововведення. Він їм пояснює, що сам тільки вперше побачив, як це працює.

— «Юг. Культура», — вочевидь натякаючи на технологічний прогрес, пригадує вислів з радянського кіно усміхнений водій. Пасажирки питають його, чи можна розраховуватись банківськогою карткою, чи діють тут пільги, а пересадки передбачені? Водій заперечно хитає головою, мовляв, другого і третього пункту очікувати точно не варто, а ось перший — хтозна. — Пільговою карткою вінничанина ви можете розрахуватись, але вартість буде повна — 10 гривень. 

На зупинці «Міська лікарня №3» пересідаємо в спрінтер, що курсує за маршрутом №1А. Так само прикладаємо картку вінничанина. Навіть попри запевнення водія, що термінал ще не працює, ми отримуємо свій квиток — також під номером 0001. 

Як у першому, так і в другому випадку, єдиними складнощами при е-розрахунку стає отримання квитка. З терміналу він виходить без проблем, але потім його потрібно відривати, що однією рукою робити досить незручно. У результаті в руках опиняється доволі неестетичного вигляду папірець.

На ньому вказані дата, час придбання, вартість квитка, номер маршруту, а також можна побачити, скільки грошей залишилось на вашій картці вінничанина. 

На питання, чому замість звичних валідаторів у маршрутках встановлені POS-термінали, директорка КП «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна розповіла, що такі портативні валідатори будуть лише у «Мерседесах Спринтерах». У «Богданах», наприклад, працюватимуть аналогічні до тих, які ми бачимо у муніципальному транспорті міста. 

— У «Мерседесах» немає достатньо місця. Принаймні так кажуть водії, бо коли ми ставили, то все вміщувалось. Але перевізники звернулися до Нацполіції з тим, що стандартні валідатори зменшують їм оглядовість. Тому вирішили ставити ось такі POS-термінали, — пояснює Катерина Бабіна. 

На питання про вплив водіїв на роботу терміналів, директорка підприємства відповіла, що на початку своєї зміни усі вони мають притискати до валідатора картку водія і натискати Enter. Коли наприкінці дня зміна буде завершуватись — вони мають повторити процедуру. Найближчими днями, за її словами, вони будуть навчати маршрутників користуватись пристроями. 

— Якщо водії з якихось причин будуть вимикати валідатори, то писатимуть пояснювальні записки. Аналогічним чином діяли водії муніципального транспорту.  Водій, який писав пояснення, далі вже сумлінно вмикав та вимикав валідатори. — пояснює Катерина.

У «Вінницякартсервіс» розповідають, що за процесом запуску системи разом із ними слідкують і приватні перевізники. На думку очільниці КП, перевізники зацікавлені у валідаторах і просять своїх водіїв не вимикати термінали. 

— POS-термінал закріплений на підставці. Просто рукою його не знімеш. І раптово розрядитись пристрій теж не зможе: він підключений до автомобіля і має власну батарею із запасом заряду на добу.

Нагадаємо, вінничани можуть скаржитись на валідатори, що не працюють в техпідтримку Картсервісу в Телеграм: https://t.me/Vinnytsiakartservis або за телефоном (0800)330-155.

Читайте також:

У Вінниці запустили прокат електросамокатів. Ми протестували, як він працює

В Україні заборонять продавати пластикові пакети. Деталі про новий закон

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Люда Люда

    Нічого, з першого липня в громадському транспорті проїзд буде 8 грн., ото будемо кататися.
  • Іван Морозов

    когда вы же научитесь текст статьи в пост вставлять?

    Кристина Колесник reply Іван Морозов

    Иван Морозов правильно. И с файлами кукиз 😸 без печенек никуда, блин....

    Кристина Колесник reply Іван Морозов

    Иван Морозов вот взрослый дядя же... заголовок надо делать не такой, чтобы он содержанию статьи соответствовал, а такой, чтобы больше людей открыло и прочитало -  просмотры, клики на рекламу...
    Есть один прокол в схеме: новости уже проматываю как рекламу, не думаю, что я особенная... 😅

    Іван Морозов reply Іван Морозов

    Kristina  Kolesnik так ты не откроешь никакой текст по ссылке без регистрации )
  • Тома Олейник

    Тю... Не бачила ...а це так суттєво , чи більше сенсу ж питання оплати проїзду , яке переплюнуло усе....
  • Ольга Олександрівна

    пересадка працює?

    Галина Попко reply Ольга Олександрівна

    Vladimir  Rulko,працює пересадка з тролейбуса,трамвая на автобус

    Владимир Рулько reply Ольга Олександрівна

    Ольга Олександрівна З пересадкою прикол і в звичайному транспорті. З автобуса (5 грн) на трамвай (4) проходить, а навпаки щось не вийшло.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up