У Вінниці запустили прокат електросамокатів. Ми протестували, як він працює

У Вінниці запустили прокат електросамокатів. Ми протестували, як він працює
  • Для вінничан доступні півсотні е-самокатів. Розповідаємо, як користуватись прокатом, скільки він коштує, куди можна поїхати, де паркуватись і про інші нюанси оренди.
Від сьогодні, 17 травня, у Вінниці стартував прокат електросамокатів E-wings. На сайті прокату йдеться, що проєкт створено для популяризації альтернативних видів транспорту, які допомагають діставатись до потрібних локацій міста, без простою в заторах і забруднення довкілля.
Ось як це працює

Наразі для містян доступно 33 е-самокати. У найближчому майбутньому їх кількість має зрости до 57. Впізнати такі можна за характерним для компанії зеленим кольором. Побачити «самокатерів» можна у будь-якій частині міста, проте оренда і паркінг доступні поки що лише у центрі та на Вишеньці. Ми протестували e-wings, що стояв біля «Макдональдсу» на Соборній. 

До кожного самокату прикріплена невеличка інструкція, що допомагає зорієнтуватись новим користувачам. Перед орендою просять встановити додаток E-wings. Робимо це, а після реєструємось в системі: вказуємо ім’я та прізвище, номер мобільного, електронну пошту, даємо згоду на доступ до геоданих і прив’язуємо банківську картку. Авторизація картки чомусь платна і коштує 5 гривень. 

Відео дня

Далі потрібно поповнити гаманець в додатку. Для цього доступні лише три варіанти: 100, 200 та 500 гривень. Обираємо перший і бачимо: «Тепер ви можете насолоджуватись поїздками». 

Перед тим, як розповідати далі, зупинимось на одному моменті. Коли ви прив'яжете і поповните картку, на екрані вашого смартфону з’явиться мапа з доступними для оренди самокатами. Більшість користувачів, ймовірно, після цього перейде до самої оренди. Ми ж радимо ще раз зайти у розділ «Гаманець» і звернути увагу на опцію «Автопоповнення», що стає доступним після додавання картки. 

Ця опція автоматично активована, а значить, якщо ви раптом втратите відлік часу і проїздите кошти, які у вас на рахунку в додатку, то система самостійно зніме з вашої картки ще 100 гривень. Якщо ви не хочете цього, просто деактивуйте опцію, перетягнувши повзунок вбік. 

Отже, бачимо мапу Вінниці з доступними поблизу самокатами. Бронюємо той, що стоїть прямо перед нами. З наших ста гривень 15 одразу знімають за розблокування самокату. Зазначимо, що максимальний термін бронювання (не плутати з користуванням) — 15 хвилин. Радимо одразу почати експлуатацію двоколісного, адже кожна хвилина броні коштуватиме вам по гривні. 

Після початку користування самокатом додаток перестає знімати гроші за бронювання, тепер їх списують безпосередньо за поїздку. Кожна хвилина поїздки коштує дві гривні. Якщо ви, наприклад, зупинитесь перед світлофором, або з інших причин будете стояти, система все одно буде списувати кошти, ніби ви рухаєтесь. 

У майбутньому кожна хвилина оренди у вихідні і святкові дні коштуватиме 3 гривні.

В додатку доступна інформація про заряд самокату, його номер, час в поїздці, поточний баланс і мапа Вінниці. На останній, зокрема, видно локації, де можна запаркуватись, вони виділені яскраво-зеленим кольором. 

Відтак бачимо, що залишити e-wings можна на Поділлі, вздовж вулиці Костянтина Василенка (там де податкова), вздовж усього проспекту Космонавтів, на перетині Келецької та 600-річчя і майже в усій центральній частині міста, крім Центрального парку. 

Керувати самокатом не складно. Якщо ви ніколи цього не робили, у додатку ви знайдете всю необхідну для цього інформацію. Наприклад, аби почати їхати, вам потрібно відштовхнутись ногою і використати правий важіль для прискорення. Зліва на кермі є гальма і дзвіночок. Також самокат обладнаний системою освітлення для поїздок у нічний час.

У кол-центрі E-wings нам розповіли, що у перший день прокат працюватиме до опівночі, але надалі двоколісні будуть доступні цілодобово. 

На сто гривень ми встигли покататись на Соборній, Європейській площі, вулиці Грушевського і в Центральному парку. В останньому, до слова, наші гроші і скінчились. Коли це сталось, живлення на самокаті вимкнулось, а після зупинки заблокувалось заднє колесо. При спробі зрушити транспорт з місця, він гучно сигналив. 

Оскільки, згідно мапи додатку, у Центральному парку заборонено залишати самокати, ми зателефонували до кол-центру. Назвали операторці номер транспорту, вона прийняла нашу заявку і попросила залишити e-wings на місці. 

Залишили самокат тут

Після закінчення поїздки, на рахунку у нас було мінус дві гривні. Такий баланс нам пояснили тим, що самокат не зупинився вчасно. У кол-центрі нас запевнили, що більшим за дві гривні мінус у гаманці бути не може.

Пам’ятайте, що орендуючи самокат, ви маєте дотримуватись правил дорожнього руху для велосипедистів. Не використовуйте e-wings у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.

Читайте також:

Марко Галаневич із «ДахаБраха» – про репресованого прадіда і дворянську рідню із Гайсина

«Мене питають: а що так можна було?» Це вінничани, які пересуваються на лежачих велосипедах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (100)
  • Vendetta Alive

    Нашим баранам только дай, все бычье поломают и разнесут. Такой самокат должен иметь номерной знак и обязан ехать по велосипедной дорожке, а не по пешеходной зоне. Но у нас как в Индии, кто как хочет, тот так и ...!
  • Александр Руденко

    И сколько дтп будет теперь???
  • Максим Машталир

    Ціна 😆🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦 бізнес план не для Вінниці )))) 3грн за хвилину ))))ну-ну ..

    Максим Машталир reply Максим Машталир

    Inna VN згоден на 100% ніхто нікого не заставляє я просто обгрунтував перспективу цього проекту у нашому місті + їх уже власних є у кожного 2го ....

    Inna Sergiivna reply Максим Машталир

    Максим Машталир вот,  іменно.  Тому не розумію  тих людей які возмущаються,  не спробувавши навіть.  Більше крику.  Як будто вже заставили їздити.  НАСИЛЬНО!

    Максим Машталир reply Максим Машталир

    Inna VN 100годин катання це вартість нового самокату 😂😉 так що самі судіть дорого це чи ні ))) адже 100 годин це всього 4 доби і 4 години хтось вирішив заробити всі гроші )))))))

    Максим Машталир reply Максим Машталир

    Inna VN А при бажанні я можу купити собі його особисто не такі великі гроші він коштує ))) і кататись без усіх незрозумілих заморочок ))

    Максим Машталир reply Максим Машталир

    Inna VN ха навіщо мені кудись їхати я і тут норм заробляю але для економічного рівня нашого міста ця ціна завелика

    Vendetta Alive reply Максим Машталир

    что ты там зарабатываешь если у тебя 3 гривны на самокат нет?! Свои 3000грн можешь в трубочку в очко себе всунуть!

    Inna Sergiivna reply Максим Машталир

    Максим Машталир то їдьте  в Європу , і тут катайтесь 😅👌

    Максим Машталир reply Максим Машталир

    Inna VN в Європі заробітна плата в 15 разів вища 😉

    Inna Sergiivna reply Максим Машталир

    Максим Машталир в Європі такі послуги дорощі :)
  • Максим Машталир

    О нові хрустики для авто )) особливо вантажівок які їх не бачать ))))

    Hitriy Lys reply Максим Машталир

    Ага, именно поэтому нахуй железных ублюдков с центральных дорог
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up