Нова транспортна реформа. Які зміни в маршрутках пропонує Верховна Рада

Нова транспортна реформа. Які зміни в маршрутках пропонує Верховна Рада
«Суть реформи в тому, що держава має подбати про систему громадського транспорту та надати підтримку там, де ринкових механізмів недостатньо», — пояснює нардеп Олександр Горенюк / Фото з архіву «20хв»
  • У 2012 році Вінниця пережила транспортну реформу: маршрутки прибрали, щоб надати перевагу муніципальному транспорту.
  • Чергову реформу тепер готують у Верховній Раді. Нардепи пропонують змінити систему оплати проїзду, впровадити дотації перевізникам, контроль якості тощо.
  • А як планують вирішити найбільш болюче питання — подорожчання проїзду кожні 2-3 роки?

З 1 червня піднімають плату за проїзд в маршрутках. Замість 6 буде 10 гривень. На маршрутах 25Н, 30А і 30Б проїзд коштуватиме 12 гривень. Здорожчання пов’язують з підвищенням вартості запчастин, палива та зі зростанням «мінімалки».

У мерії повідомляють, що перевізників зобов’язують забезпечити якість та прозорі умови роботи, тому в маршрутках ставлять валідатори. До цього, у коментарі журналісту, керівник асоціації перевізників Олександр Гота зазначав, що новий тариф дозволить їм втриматись «на плаву»: платити зарплати водіям, робити поточні ремонти машин, а на закупівлю нового транспорту коштів не залишиться.

Тим часом, масштабні зміни готують у Києві. На сайті Верховної Ради опублікували тексти законопроектів, якими хочуть докорінно змінити систему громадського транспорту по всій Україні.

Відео дня

Замість конкурсів тендери ProZorro 

Отже, щоб змінити систему громадських перевезень в Верховній Раді зареєстрували чотири законопроекти — №5149, №5150, №5151, №5152. Вони є основою реформи «Рух» та вносять зміни до 16 законів України.

«Суть реформи в тому, що держава має подбати про систему громадського транспорту та надати підтримку там, де ринкових механізмів недостатньо», — пише ініціатор «Руху», нардеп Олександр Горенюк.

Перевізники матимуть фіксовану плату за транспортні послуги. Їм платитимуть не за кількість пасажирів, а за кілометри, які машини проїхали на маршруті

Наразі при міських радах оголошують конкурси для визначення перевізників. На них, як правило, роками лише продовжують діючі договори. Законодавець пропонує оголошувати тендери в ProZorro, де переможцем визначатимуть фірму, яка пропонує найменшу ціну за транспортну послугу.

За такого підходу, місто має визначати критерії для відбору учасників тендеру (наприклад, вік рухомого складу) і встановити регульований тариф. Перевізнику будуть платити не за кількість пасажирів, а за кілометри на маршруті. А для цього всі гроші будуть збирати через валідатори в єдину «касу» — уповноважене підприємство, яке буде замовляти транспортні послуги, контролювати їх якість, керуватиме е-квитком і фінансовими ресурсами.

Дотації та довгострокові договори

Якщо коштів, зібраних з плати за проїзд, буде недостатньо, то перевізнику надаватиметься бюджетна підтримка. Зокрема, щоб забезпечити гарантії безкоштовного проїзду для пільговиків. Платити перевізникам будуть не тільки місцеві бюджети, а й Держбюджет. Методику розрахунку дотацій повинен буде визначити уряд.

«Ми розуміємо, що в перехідний період муніципалітети не матимуть достатньо грошей, щоб перевести 100% маршрутів у формат держпідтримки, тому паралельно працюватиме і модель послуг за ринковими механізмами. У цьому випадку всі ризики неприбутковості несе комерційний перевізник, що визначається за конкурентною конкурсною процедурою», — пише Горенюк.

Контролювати якість перевезень будуть за допомогою автоматичної системи диспетчеризації. Вона фіксуватиме, наприклад, відхилення від графіку, збиратиме скарги і пропозиції пасажирів тощо

Крім дотацій перевізники отримають довгострокові контракти. З одного боку, в документі будуть прописані технічні, кадрові, фінансові та інші характеристики, яких має дотримуватись перевізник. З іншого боку — гарантії, що перевізник матиме бюджетну підтримку протягом дії всього контракту.

Вінничани зможуть бачити та контролювати всі бюджетні витрати на транспорт. Наприклад, дізнатися вартість «одного кілометра роботи» комунального транспорту та оцінити адекватність таких витрат. Усі контракти та звіти будуть у відкритому доступі в інтернеті. 

Перегляд тарифу на проїзд буде відбуватись лише в конкретних випадках. Наприклад, за умови зростання рівня мінімальної зарплати або інфляції.

Без механізмів змін не буде

Варто зауважити, що законопроекти ще на етапі розгляду в комітетах Верховної Ради. Тому не виключено, що в документи будуть додавати нові правки та зміни. 

Більш того, раніше був поданий урядовий законопроект №4583, який впроваджує схожі зміни: валідатори в маршрутках, плата за кілометр, довгострокові договори з перевізниками тощо. 

— Зміна моделі оплати, де перевізник не залежить від кількості пасажирів, а отримує гроші за кількість кілометрів має перспективи, — говорив транспортний аналітик Дмитро Беспалов. — Однак, щоб це запрацювало в Україні в нас ще немає механізмів, інші нормативні акти не врегульовані з цим законопроектом, не закладено фінансування. Якщо цього не зробити, то після ухвали закону нічого не зміниться.

Раніше, нагадаємо, вінницькі перевізники пропонували встановити тариф на рівні 12 гривень.

 

Читайте також:

Пільгові «Картки вінничанина» готові робити всім жителям області. Але є умови

У Вінниці знову можна платити за проїзд у транспорті готівкою. Але система має чимало недоліків

До кінця травня у Вінниці буде ще два VinLine. На який маршрут їх пустять?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ілля Кучеренко

    Ну що тут скажеш-ходити пішком корисно.
  • Светлана Рулько

    Задеруть тарифи так, що їздтитимуть пустяком постійно. Бо пустими не будуть хотіти їхати, а ті, хто спішить, не будуть чекати, коли вони отеляться....

    Владимир Рулько reply Светлана Рулько

    Svyatoslav  Usatyuk Это было примерно в 2005. Но снизили не до первоначального уровня. На длинных маршрутах хотели свыше 2 грн (при курсе 5), остановились на 1,75.

    Svyatoslav Usatyuk reply Светлана Рулько

    Светлана Рулько "Перевозчики поясняют, что тарифы снизили из-за подешевевшего топлива и конкуренции со стороны общественного транспорта."

    Светлана Рулько reply Светлана Рулько

    Піднімуть з 01.06.... Але так колись зробили в Києві. Маршрутчики поїздили пустяком 2 тижні і самі повернули старі тарифи(реальнийцй факт).

    Svyatoslav Usatyuk reply Светлана Рулько

    Светлана Рулько так вже підняли і без законів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up