«Немовля принесли годувати, а мами нема». Розшукують жінку, яка втекла з лікарні у Гайсині

«Немовля принесли годувати, а мами нема». Розшукують жінку, яка втекла з лікарні у Гайсині
Тільки через три місяці дівчинку можна буде усиновити. Стоп-кадр з «Суспільного»
  • Завтра, 28 квітня, у Гайсині вирішуватимуть, де і хто доглядатиме дівчинку, від якої втекла мама. Через три години після пологів вона вийшла з лікарні і більше не повернулася.
  • Момент втечі зафіксувала камера відеоспостереження. Чи допоможе це поліції встановити особу?
  • Як почувається дівчинка, якій медики вже дали прізвище, ім’я й по-батькові? Чому для немовляти будуть найскладнішими три наступні місяці?

У Гайсинській лікарні породілля після пологів обманом залишила приміщення. Сказала, що йде в душ, а втекла на вулицю, де на неї чекала автомашина. Сталося це через три години після того, як на світ з’явилася її донечка.

— Дитину принесли годувати, а мами нема, — розповіла 20minut.ua ювенальний офіцер поліції Наталя Гудима. — Ні в душовій, ні в коридорі її не знайшли.

Тільки згодом зрозуміли, що вона все завчасно продумала. Назвала чужу адресу, неіснуючий номер телефону…

Відео дня

Охочих усиновити багато

— Жінка думала тільки про себе, — продовжує Наталя Гудима. — Врахувала всі деталі, аби її не упізнали. Маску натягувала мало не на очі, не знімала її ні під час пологів, ні після того. А ось про дитину не подумала.

За словами співрозмовниці, якби вона залишила записку про відмову, немовля вже передали б в сім’ю. Охочих взяти дуже багато. Якщо нема письмової згоди матері, необхідно чекати три місяці. Саме такий термін встановив законодавець для такої ситуації. Тобто матері надається три місяці на обдумування свого вчинку. За такий час вона має право повернутися і забрати своє немовля.

Якщо цього не зробить, ухвалюють рішення про позбавлення її батьківських прав. Тільки після цього можна починати процедуру усиновлення.

Поведінка невідомої породіллі не свідчила про те, що вона може повернутися за немовлям. Де перебуватиме наступні три місяці дівчинка, сьогодні, 28 квітня, має вирішити комісія при Гайсинській райдержадміністрації.

О четвертій ранку почули крик за вікном

Тієї ночі у пологовому відділенні Гайсинської лікарні чергував лікар Олександр Педоренко. Про це розповів завідувач пологового відділення Олександр Стародуб. За його словами, о четвертій ранку медики, які чергували у відділенні, почули крик на подвір’ї лікарні. Лікар Педоренко і медсестра поспішили на вулицю. Назустріч від хвіртки йшла жінка у супроводі чоловіка. Схвильованим голосом говорили про те, що в жінки почалися перейми.

Пологи розпочалися через 15 хвилин після того, як жінці допомогли зайти у відділення. Саме стільки часу медики мали на обстеження і розмову з породіллею. Супроводжуючий чоловік сказав, що поїде привезе документи. Мовляв, у поспіху їх не взяли. Повернувся до машини.

Жінка назвала адресу місця проживання: Київ, вулиця Комсомольська, 36, квартира 46. Сказала, що її прізвище Мельник. Пояснила, що їхали зі столиці до свекрухи у Брацлав. На прохання медиків повідомила два номери телефонів рідних, до яких можна буде звернутися у випадку необхідності.

Маску не знімала. Навпаки, натягала її так високо, аж очі прикривала. Навіть під час пологів, коли їй запропонували зняти, не стала цього робити.

Пологи пройшли без ускладнень. Як стверджує Олександр Стародуб, через дві години породіллю перевели у палату. Але й там вона залишалася у масці. Сусіди по палаті пізніше розповідали, що жінка весь час перебувала на телефонному зв’язку.

О 7.20 вона запитала дозволу у медсестри, чи можна їй в душ. Після того її у лікарні не бачили.

Немовля принесли годувати, а мами вже не було.

Що зафіксувала відеокамера?

Ювенальний офіцер поліції Наталя Гудима після отримання інформації про зникнення породіллі зв’язалася зі столичними колегами. Ті перевірили вказану адресу. З’ясувалося, що там проживають люди, яким нічого не відомо про вагітну жінку.

— Про те, що вона всіх обманула, стало зрозуміло уже після того, як зателефонували за залишеними нею двома номерами телефонів, — говорить Наталя Гудима.  — За одним з них відповіла жінка, яка проживає у Харкові. Сказала, що взагалі не розуміє, про що йдеться. Інший номер неіснуючий.

Навпроти лікарні знаходиться приміщення костелу. На ньому є відеокамера. За словами пані Гудими, зняли запис, переглянули кадри ранкових подій. На них видно машину, видно, як промайнула постать жінки. Однак транспорт стояв у такому місці, що повністю відтворити подію нема можливості.

Ще одна камера знаходиться на ресторані, що поруч з лікарнею. Однак у той день камера не працювала.

Як стверджує Наталя Гудима, багато людей телефонують з інформацією про те, що бачили схожу жінку. Кожен дзвінок перевіряють. Однак покищо безрезультатно.

Наприклад, жінка з Херсона розповіла про свою дочку. Каже, що це вона може бути. Бо та вже покинула двох народжених дітей. Не так давно ще одну залишила у Львові.

Є люди, які просто заморочують голову. З одного з районів області, сусіднім з Гайсинським, жінка повідомила, що її син підвозив до лікарні породіллю. Коли стали в селі розшукувати жінку, такої не виявилося. Місцеві підказали, що таке прізвище поширено у сусідньому селі. Там справді знайшлася жінка з названим прізвищем.

— Я вперше чую від вас таку історію, — відповіла вона. — І номер телефону, з якого дзвонили, не мій. Не телефонувала я до вас.

За словами пані Гудими, вона все одно сподівається, що знайдуться небайдужі, які не могли не звернути увагу на жінку, що була вагітна, а тепер у неї «ні живота, ні дитини». Можливо, хтось та повідомить про такий випадок.

Не несе відповідальності

Жінка, яка залишила в лікарні дитину, не несе за це юридичної відповідальності. Так говорять правоохоронці. Саме тому поліція не відкривала кримінальне провадження. Про це розповіла керівник прес-служби обласної поліції Анна Олійник. Але перевірки здійснюють. За її словами, перевіряють вагітних, які перебували на обліку у лікарнях. Так само дзвінки, що надходять на телефони поліції.

Чому тоді розшукують жінку, якщо вона не несе відповідальності за свій вчинок?

Як пояснила ювенальний офіцер поліції Наталя Гудима, роблять це для того, аби прискорити процес усиновлення. Щоб жінка повідомила, чи має намір повернутися до дитини, якщо ні, то нехай напише розписку про відмову. За наявності такої розписки могли б почати процедуру усиновлення, дитина потрапила б до люблячих людей. Охочих всиновити багато.

Де тепер вона проведе три місяці у цей непростий час? Адже у будь-якому сиротинці умови не такі хороші, як домашні. А в домашні їй поки не можна, мама не подумала про це…

«Мене звати Надя…»

Так з часом промовлятиме наша героїня, коли навчиться говорити. Чому назвали Надія? Бо таке ім’я в акушерки. По-батькові Олександрівна, теж не складно здогадатися. Так звати лікаря, який приймав пологи.

Жінка, яка народила, сказала, що її прізвище Мельник. От і виходить Мельник Надія Олександрівна.

Олександр Стародуб пояснив, що дівчинка народилася здорова. При народженні вага була 3,5 кілограмів, зріст 51 сантиметр. Небайдужі люди забезпечили її необхідними речами, від дитячого харчування до памперсів.

Хочеться вірити, що у Надійки буде гарна доля, незважаючи на пригоди, з якими вона зіткнулася уже з перших годин появи на світ.

— Не кожну жінку природа наділила почуттям любові, — каже Наталя Гудима. — Тому не можна засуджувати людину за вчинок. Одне просимо її — написати розписку про відмову. Заради здоров’я немовляти. Аби дитина швидше потрапила у сім’ю, а не в сиротинець.

Прикмети жінки, яку розшукують: на вигляд 30 років або трохи більше, чорнява, волосся коротке…

Пропонуємо також подивитися сюжет «Суспільного» про залишене немовля в пологому: 

 

Читайте також:

Вбивство в Академічному: винесли вирок Анатолію Малєцу, який вбив всю родину

«З березня пухлина в голові виросла вдвічі». 11-річному Олексію необхідне лікування за кордоном

У Вінниці адреси закріпили за школами. Хто вчитиметься у престижних закладах?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (83)
  • Golda Rosenblumhen

    А разве сейчас ребенка после родов забирают и не оставляют с матерью? Я так поняла, были естественные роды. И какие соседки по палате? Издержки прошлого.
  • Alexander Derkach

    хоч у смітник не викинула...
  • Olga Trotsenko

    Вкотре захоплююся тим, які добрі в нас люди. Залетіла, народила і тепер дитина живе з матір'ю, яка її не чекала і не любить - тварина скажена, стерилізувати її, хай би залишила дитинку добрим людям; залетіла, народила і залишила дитину в лікарні - бездушна скотиняка, шльондра, хай би аборт зробила, щоб дитинка не страждала в сиротинці; залетіла і зробила аборт - вбивця-кровопивця, горіти тобі в пеклі до кінця віків 🤷
  • Марина Жовненко

    Ну,не у вигрібну яму викинула,і то добре....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up