Книгу бразильської письменниці, яка народилася у Чечельнику, переклали на українську

Книгу бразильської письменниці, яка народилася у Чечельнику, переклали на українську

З португальської на українську переклали книгу «Записки для молоді. Про написане і пережите» бразильської письменниці Кларісе Ліспектор. Жінка народилася у Чечельнику, що у Вінницькій області. 

Переклад книги здійснила Наталія Пнюшкова із Львова через Видавництво Анетти Антоненко.

Варто відзначити, що це четвертий переклад з португальської нашої землячки. 

Записки для молоді: про написане і пережите» бразильської письменниці українського походження Кларісе Ліспектор це роздуми про письменництво і життя, які для авторки були двома подобами одного чуда: повсякденного існування. 

Відео дня

— Для деяких читачів ця книжка буде приводом для пошуку шляхів тлумачення засад творчого доробку культової авторки, інші відчують поштовх до того, щоб описати чи навіть закарбувати історію власних життів. У кожному разі ця незвичайна книжка як modus operandi думок і почуттів може стати своєрідним посібником для тих, хто прагне писати й стати письменником, — пише сайт chytomo.

Довідка.

Батьки Хая (справжнє ім'я письменниці) мешкали в Саврані Балтського повіту, а у 1915 році вони проживали у Теплику Гайсинського повіту з двома дочками — Лією і Танею. Хайя народилась 10 грудня 1920 року у Чечельнику, через який тікали її батьки, рятуючись від погромів в роки Громадянської війни.

Родина Клариси емігрувала до Бразилії у 1921 році, коли їй було лише два місяці. 

У 1929 році вона написала свої перші оповідання, але місцева газета «Діаріо ди Пернамбуко» (Diario de Pernambuco), на своїй дитячій сторінці не схотіла їх публікувати, тому що оповідання Клариси не мали літературної зав'язки і навіть не зверталися до яких-небудь фактів, а тільки оспівували глибокі почуття.

Через майже десять років народився її перший роман «Близько дикого серця».

У 1942 році Клариса стала редактором газети «Ніч» (A Noite) в Ріо-де-Жанейро. Тут вона опублікувала декілька своїх оповідань.

У 1945 році твір «Близько дикого серця» отримав відзнаку фундації «Граса Араня». 

Письменниця, як дружина дипломата, жила в Європі (Італії, Швейцарії, Туреччині, Великій Британії) та США.

Клариса Ліспектор померла 9 грудня 1977 році за день до свого 57-річчя та була похована на єврейському цвинтарі в Ріо-де-Жанейро.

Рання смерть Клариси Ліспектор не стала початком забуття її як талановитого прозаїка. Її книжки перевидають, а також перекладають на різні мови світу.

На українську було перекладено три книги, а тепер додалася і четверта -  «Записки для молоді. Про написане і пережите».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vh Cuy

    Евреи и поляки - настоящие хозяева Винницы, а не колхозники, понаехавшие в Винницу, начиная с 60-ых годов прошлого века из сел Винницкой и соседних областей.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up