ID-картки поки що зможуть отримати тільки шістнадцятирічні

ID-картки поки що зможуть отримати тільки шістнадцятирічні
Зміни щодо обміну старих паспортів на ID-картки не затверджені законодавчо. Отримати документ нового зразка можна буде “чи то в кінці січня, чи то на початку лютого”.

Картки ID поки що не світять більшості українців . Адже, аби люди мали змогу замінити старі паспорти у формі книжечок на нові, нардепи мають ухвалити законопроект №3224 "Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".

У ДМС сподіваються, що закон Верховна Рада прийме вже наприкінці січня чи на початку лютого.

А на першому етапі новий документ буде доступним громадянам, які досягли 16-річного віку та оформлюють паспорт громадянина України вперше.

Відео дня

ID-картка дверей до Європи українцям не відкриє

Нові документи не об'єднають у собі функції внутрішнього та закордонного паспортів — то лише чутки. Запровадження ID-карток - одна з вимог ЄС для введення безвізового режиму з Україною, яка вже скоро буде реалізована. Розмови про введення ID-карток ведуться ще із липня. Але тільки з лютого усі українці зможуть змінити старі паспорти на нові, з безконтактним електронним носієм.

Про це повідомила перший заступник начальника Управління державної міграційної служби у Вінницькій області Антоніна Ратушна.

- Дана ID-картка буде виключно документом внутрішнього користування. Вона замінить внутрішній паспорт громадянина України. Закордонний паспорт залишається закордонним, - розповіла Ратушна.

Чим паперовий паспорт гірший за ID-аналог?

Паспорти європейського рівня матимуть деякі нововведення. По-перше, паспорт у вигляді ID-картки можна буде оформити від народження — за бажанням. По-друге, змінювати таку картку необхідно буде кожні 10 років. На старому ж паспорті достатньо було просто вклеїти нову фотокартку у 25 та 45 років.

Лицьова сторона ID-картки

Громадяни, які з певних переконань не забажають, щоб їх дані були записані на чіпові, матимуть право відмовитися від електронного носія інформації. Але не від самої ID-картки. Тобто дані про особу все одно будуть на картці, але у друкованому, а не електронному вигляді.

Такий паспорт матиме значний плюс, порівняно зі своїм паперовим попередником. Його мегаскладно підробити. До того ж стороння людина не зможе скористатися вашою ID-карткою в злочинних цілях.

Зворотня сторона оновленої версії паспорту

- Раніше було так — паспорт вкрали, фотографію переклеїли, у банку узяли кредит, і людина дивується, звідки у неї беруться астрономічні борги перед банком. У цьому паспорті фотографію не переклеїш — вона відцифрована. А інформація у чіпі зберігатиметься у Єдиному державному демографічному реєстрі, доступ до якого матимуть тільки наші співробітники, - зауважує Антоніна.

Що робити українцям із закордону, щоб отримати ID?

Паспортизація країни повинна повністю завершитися за п’ять років. Тому не треба одразу ж у лютому бігти за новим паспортом, на це ще вистачить часу.

Українці, що проживають за кордоном, для отримання ID-картки повинні спочатку отримати свідоцтво на в'їзд до України у консульстві, а потім вже на батьківщині отримати цей документ.

Переселенці для отримання нового паспорту повинні спершу звернутися до Управління соціального захисту населення й стати на облік. А далі їх алгоритм дій такий самий, як у місцевих жителів.

Коли и куди йти за ID?

Аби змінити старий паперовий паспорт на ID-картку, достатньо принести його до територіального відділення міграційної служби за місцем реєстрації. Паспорт можна буде отримати у будь-якому територіальному підрозділі ДМС у Вінницькій області, тож їхати за ID-карткою у обласний центр необов'язково.

Старі паспорти знищуватимуться. Новий же видадуть не пізніше, ніж через 30 календарних днів, або через 10 робочих днів, якщо треба отримати документ терміново.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:15 Сьогодні — Велика середа. Суть третього дня Страсного тижня і головні правила 08:55 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:24 Сьогодні вітаємо Тамару та Макара. Історія та прикмети 1 травня 22:29 Втричі збільшились випадки повторної «дорослої» вітрянки, а після 50-ти років може статися ще один сюрприз Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 21:56 Концерт «Sound of Ukraine» і оркестр, що скорив Європу, скоро у Вінниці! Буде до мурах photo_camera 21:12 Пандемія поставила на паузу, а війна переформатувала. На що перетворюють дитячі літні табори? 21:01 «Ти чесно жив, любив життя і ось пішов у небуття». Пам'ятаємо про героя Леоніда Паламарчука 20:02 Кліщі повилазять разом з теплом: як уберегтися в парках і садах 19:06 Біля Гайсина легковик в'їхав у вантажівку. Обоє водіїв — не місцеві 18:27 Почали з дефіле в українському вбранні. У техуніверситеті відновили конкурс «Міс ВНТУ» 18:10 Від завтра ближнє світло фар за межами населеного пункту стає обов’язковим 17:13 Судитимуть бізнесмена, який привласнив та легалізував понад два мільйони «Укрзалізниці» 16:01 На «зебрі» по Зодчих легковик збив вінничанина. Потерпілий у лікарні 15:09 У Вінниці 17-річний хлопець на електросамокаті збив 64-річну жінку 14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні? 13:29 Його смерть підтвердили через п'ять місяців. Спомини про полеглого на Донеччині гранатометника 12:12 Три вулиці без світла, ще не двох — відключили деякі будинки. АДРЕСИ 11:55 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 11:20 Вакансії в Hannover Agro, Green cool, Грош та 87 актуальних пропозицій роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up