Історія та традиції Трійці: все про Зелені свята в 2020 році

Історія та традиції Трійці: все про Зелені свята в 2020 році
  • Трійця традиційно припадає на п'ятдесятий день після Великодня.
  • День Святої Трійці має інші назви — Зелені свята або П'ятидесятниця.
  • До речі, це свято зробили офіційним вихідним.

Вихідні на Трійцю

День Святої Трійці у 2020 році припадає на неділю — 7 червня. Тому українці матимуть ще вихідний і 8 червня. 

Таким чином, на Трійцю у 2020 році українці відпочиватимуть три дні поспіль — з 6 до 8 червня.

Трійця 2020 – вихідні на Зелені свята / фото УНІАН

Відео дня

Історія свята Трійця

У Євангелії йдеться, що на 50-й день після Воскресіння на апостолів зійшов Святий Дух у вигляді язиків полум'я, і вони заговорили різними мовами, щоб проповідувати християнство всім народам світу. Цією подією відкрилася світові уся повнота Трійці, і люди побачили три іпостасі Єдиного Бога: Отця, Сина та Святого Духа.

У той же день євреї також відзначали велике старозавітне свято П'ятидесятниці, встановлене в пам'ять про дарування єврейському народу Закону на горі Синай. Апостоли вийшли до них і почали розповідати їм про воскреслого Христа, пише maximum.fm. «Покайтеся і хрестіться в ім'я Ісуса Христа на прощення ваших гріхів, тоді і ви отримаєте дар Святого Духа», — оголосив Петро.

У День Зіслання Святого Духа прийняли хрещення близько трьох тисяч осіб — так народилася християнська церква. Перший храм створили в тому ж будинку на горі Сіон — сьогодні це Успенський храм Гробу Господнього в Єрусалимі.

Традиції на Зелені свята

У народі це свято відзначають три дні. Є три версії чому їх називають зеленими: в цей день Бог створив землю і засіяв її зеленню; дехто вважає, що Христос, Петро та Павло, йдучи дорогою, присіли під зеленою кроною дерева, а тому й триденне свято. За третьою месією вважають, що цей звичай походить ще від старозавітної Церкви, коли будинки і синагоги прикрашалися зеленню в пам'ять про те, як при Сінайській горі все цвіло і зеленіло в день, коли Мойсей отримував скрижалі закону.

На Трійцю українці прикрашають будинки та храми зеленими гілочками, встеляють підлогу зіллям.

Зазвичай, на Трійцю українці вшановують померлих родичів та ходять на кладовища.

Субота, 6 червня, зветься Зелена субота. Неділя, 7 червня — Трійця, а понеділок, 8 червня — День Святого Духа, або Богодухів день. На цей день є чимало язичницьких традицій.

Свята Трійця: що можна та заборонено робити

  • У день Святої Трійці забороняється будь-яка робота забороняється.

  • Не рекомендується на Зелені свята ходити на кладовище, оскільки для цього є спеціальний день — Троїцька Батьківська субота, який передує святу.

 

Читайте також:

Сьогодні, 6 червня, День журналіста. Історія та прикмети цього дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Бузуверя

    Мені запам'яталося,що Трійцю завжди святкували по понеділках.Субота-клечана(збирали васильки,ламали гілки осики,липи, клену і уквічували цим оселю). Неділя-зелена.Понеділок-св'яткували Трійцю.Моя бабуся була віруюча людина, В ВИХІДНІ і св'яткові дні завжди ходила до церкви в Лелюхівку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up