Готель “Поділля”, що у центрі Вінниці, може стати державним?

Готель “Поділля”, що у центрі Вінниці, може стати державним?
Тризірковий готель у центрі Вінниці апеляційний суд визнав державним. Адміністрація “Вінницятуристу” планує оскаржувати це рішення і підозрює, що це робиться, аби потім перепродати готель. Тим часом, крім “Поділля”, державними можуть стати і санаторії “Авангард”, “Хмільник”, “Сокілець” та інші

Забрати все? Генеральна прокуратура України активно зайнялась передачею в державну власність майна профспілкових організацій - точніше нині приватних акціонерних товариств “Укрпрофтуру” та “Укрпрофздоровниці”.

Усе почалось з того, що в серпні 2011 року Кабмін створив Комісію з питань проведення інвентаризації майна всесоюзних громадських організацій колишнього СРСР, яке було передано їм в управління та користування. Пізніше, у вересні того ж року, тодішній генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив про запобігання відчуження 45 об'єктів державної власності, які перебувають у віданні Федерації профспілок і профспілкових організацій та порушеними у зв’язку з цим десятками кримінальних справ.

Згодом, відповідно до рішень судів, протягом 2012-2014 років, державними стали луганський «Турист», івано-франківська «Зірка» та херсонська «Нова Каховка»,  черкаська «Росава» (згодом його віддали апеляційному суду), луцький «Світязь», запорізька «Хортиця». До цього усі вони належали «Укрпрофтуру» і в його структурі таким товариствам як «Волиньтурист», “Запоріжтурист”, «Херсонтурист» тощо.

Відео дня

І от тепер дійшла черга до вінницького тризіркового готелю «Поділля». Він має 95 номерів різної категорії на 120 місць, ресторан на 150 місць, а також 2 бенкетні зали на 15 і 30 місць, 2 бари і літній майданчик. Усе це входить до ПрАТ «Вінницятурист».

Тільки балансова вартість готелю складає близько п’яти мільйонів гривень. Ринкова – за словами фахівців, в рази більша і сягає близько 30 мільйонів гривень.

“Поділля” без бою не віддадуть

24 червня цього року готель «Поділля» опинився на крок ближче до переходу у державну власність.

«Постановою Рівненського апеляційного господарського суду України задоволено апеляційні скарги заступника Генерального прокурора України

й заступника прокурора Вінницької області та скасовано незаконне рішення

попередньої інстанції - за державою, в особі Фонду державного майна, визнано

право власності на туристичний комплекс "Поділля", - йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури. - Прокуратурою доведено, що рішення виконавчого комету Вінницької міської ради про передачу права власності на приміщення даного комплексу, загальною площею понад шість тисяч квадратних метрів, одному з приватних акціонерних товариств суперечить чинному законодавству».

Проте в самому “Вінницятуристі”, незважаючи на те, що судова ухвала уже призвела до того, що кілька туристичних груп відмінили бронювання, просто так здаватися не збираються. За словами голови правління “Вінницятурист” Володимира Юр’єва, товариство буде оскаржувати рішення Рівненського суду, адже, за його словами, «Поділля» ніколи не було державним.

- Ми подаємо касаційну скаргу до Вищого господарського суду України. І впевнені, що вона буде задоволена, - каже він. – Адже в цьому році Вищим господарським судом України уже доведено, що готель є профспілковим майном і ніколи не був у реєстрі державної власності.

Так само Володимир Юр’єв переконує, що “Вінницятурист” і його майно належить не приватній особі, а  Федерації профспілок України, точніше “Укрпрофтуру”.

- Ми почали будувати цей об’єкт ще в 1972 році, -  каже він. – Як мені міг виконком не віддати акт на право власності, коли я будував його на землі, яка нам була виділена. Ми зробили тут знесення житлового фонду. Люди отримали квартири. А тепер вони хочуть усе забрати і кажуть, що державне. Покажіть мені хоча б одну виписку з Держреєстру, де є готель “Поділля”. Немає такої і ніколи не було.

Загалом, за його словами, судова тяганина з цього приводу триває уже три роки.

- Прокуратура, в інтересах фонду Держмайна України, посилаючись на постанови Верховної Ради України від 1992 року «Про майнові комплекси та фінансових ресурси громадських організацій колишнього Радянського Союзу та постанови від 1994 року «Про майно загальносоюзних громадських організацій», намагається передати Фонду Держмайна об’єкти, які належать Федерації профспілок, з метою їх подальшого перепродажу, - каже Володимир Юр’єв. – Цими постановами було передбачено, що майно колишніх громадських організацій Радянського Союзу, тимчасово, до вирішення питання, передається в управління Фонду Держмайна. Але ця постанова ніколи не виконувалась з приводу нас. Більше того, Вищий Господарський суд дійшов до висновку, що дані постанови не передбачали вилучення майна український профспілок на користь держави. Відтак дія цих постанов не може поширюватися на майно, передане до статутного фонду ПрАТ «Укрфрофтур», яке не відносилось до майна загальносоюзних громадських організацій.  Оскільки “Укрпрофтур” володіє 99,7% акціями нашого товариства. То це стосується і ПрАТ «Вінницятурист».

Правда, раніше це не врятувало уже згаданий «Світязь» (Луцьк), запорізьську «Хортицю» луганський «Турист». Вони теж входили до “Укрпрофтуру” і були передані в держвласність. Як би там не було, питання по “Поділлі” поки що залишається відкритим.

Хто ще може стати державним

Втім, мова йде не тільки про майно «Укрпрофтуру», державними можуть стати і цілий ряд об’єктів іншої туристичної профспілкової структури – Укрпрофздоровниці. У Вінницькій області до її відання відносяться Вінницький санаторій «ім. Коцюбинського», немирівський «Авангард», санаторій «Гірський» в Бронниці Могилів-Подільського району, «Сокілець» в Немирівському і дочірнє підприємство «Клінічний санаторій Хмільник».

Загальна тільки балансова (ринкова ціна усіх об’єктів може відрізнятися в рази) вартість їх усіх (без готелю “Поділля”) близько 20 мільйонів гривень. Найдорожчим є санаторій “Хмільник”, з балансовою вартістю 14,2 мільйона.

При цьому, як каже юрист Вінницького регіонального Фонду Держмайна України Віктор Бабій, по “Коцюбинському”, “Гірському” і “Авангарду” уже пройшли навіть касаційні розгляди. Тобто вони уже фактично стали державними.

Справи по Хмільнику і Сокільцю знаходяться на розгляді в Рівненському апеляційному господарському суді, тому самому, який виніс ухвалу по готелю «Поділля».

Якою буде подальша доля цих об’єктів у випадку передачі в державну власність, поки що не відомо.

- Загалом з перспективою їх розвитку, його форматом, має визначитися держава, на рівні Києва, - каже Віктор Бабій.

А до того часу, не виключено, що ці об’єкти, до вирішення питання, передадуть в оренду існуючим управителям. Згодом може бути прийняте рішення про їх продаж чи зміну орендарів.

Довідка

Приватне акціонерне товариство "Укрпрофтур" створене рішенням Федерації профспілок України та Фонду соціального страхування України 28 жовтня 1991 року. До його статутного фонду передані всі туристичні господарства, підприємства та організації, що були підпорядковані Українській республіканській раді по туризму та екскурсіях і належали на праві власності профспілкам України. На сьогодні ПрАТ "Укрпрофтур" є найбільшим в Україні туристичним об'єднанням. В його складі діють 10 дочірніх підприємств та 17 обласних акціонерних товариств, яким підпорядковано 69 туристичних господарств (готелі, туристсько-оздоровчі комплекси, пансіонати, туристичні бази і кемпінги) загальною місткістю близько 15,3 тисячі ліжко-місць, 56 бюро подорожей та екскурсій, інші підрозділи, необхідні для забезпечення оздоровлення та активного відпочинку всіх верств населення.

Приватне акціонерне товариство лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця», засновником якого є Федерація профспілок України і Фонд соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності, об'єднує більш ніж 80 санаторно-курортних закладів, розташованих в різних регіонах України.

 

Балансова вартість об'єктів, на які претендує держава

Санаторій " ім.Коцюбинського"                  680 тис грн

Санаторій "Авангард"           3,3 млн грн

Санаторій "Гірський"            410 тис грн

Санаторій "Сокілець"           300 тис грн

Санаторій «Хмільник»          14,2 млн грн

Готель «Поділля»     5 млн грн

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Репреватизацію почав Янукович, щоб собі загарбати, а Порошенко продовжить?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up