До вихідних сховайте цінні дані в «хмару». СБУ каже про третю хвилю кібератак

До вихідних сховайте цінні дані в «хмару». СБУ каже про третю хвилю кібератак
  • Знову на святкові вихідні пророчать вірусну атаку на інформаційні системи великих компаній.
  • Про це сьогодні, 12 жовтня, повідомила прес-служба СБУ.
  • Очікується, що активують вірус так само через оновлення популярних комп’ютерних програм.
  • Фахівці розказали, що треба зробити, аби не «полетіла» база даних?

На мережі великих державних компаній та приватних структур спрямована третя хвиля кібератаки, про яку попереджає СБУ. За даними їхній спеціалістів, мета посягання аналогічна до перших двох спроб – дестабілізація ситуації в країні через порушення роботи інформаційних систем.

– Фахівці СБ України отримали дані, що атака може бути здійснена з використанням оновлень, у тому числі загальнодоступного прикладного програмного забезпечення, – сказали в прес-центрі Служба безпеки України. – Механізм її реалізації буде подібним до кібератаки, проведеної в червні 2017 року.

Напередодні дня Конституції, 27 червня, від активації віруса Petya постраждали понад 20 вінницьких структур. Стільки фірм та установ повідомили про проблеми з комп’ютерами у поліцейський відділ кібербезпеки. В цій кількості немає організацій, які підпорядковуються Києву. Їхнє керівництво зверталося вище – у поліцейський департамент або СБУ.

Відео дня

Результат атаки вінничани відчули на робочих місцях або, коли зверталися до міськради, Укрпошти, Нової пошти, Ощадбанку, Вінницягазу. Тут системи не працювали через вірус, який активувався рівно об 11.00. На тисячах комп'ютерів погасли екрани, а потім з'явилося повідомлення про викуп даних за 300 доларів у криптовалюті. 

Як це було, читайте в статті: «По Україні шириться комп'ютерний вірус: у Вінниці атаковані міськрада, Укрпошта , Ощадбанк і інші компанії».

Про другу спробу атакувати українські комп’ютерні системи знаємо з інформації спецслужби. Фахівці СБУ були готові до атаки віруса notPetya, який розповсюдили так само через бухгалтерські програми. А зараз – знову просять підготуватися усіх і дають рекомендації, як уникнути несанкціонованого блокування інформаційних систем:

  1. оновити сигнатури антивірусного програмного забезпечення на серверах і робочих станціях;
     
  2. здійснити резервування інформації, що оброблюється на комп’ютерному обладнанні;
     
  3. забезпечити щоденне оновлення системного програмного забезпечення, у том числі OS Windows усіх без винятку версій.


Як не заразитися вірусом Petya, notPetya чи подібним? 

  • У випадку порушень роботи комп’ютерів: негайно від’єднайте їх від мереж (інтернет, внутрішні).    
     
  • Для запобігання несанкціонованого втручання: встановлюйте патчі з офіційного ресурсу компанії «Мікрософт».
     
  • Встановіть актуальне або оновіть антивірусне програмне забезпечення.    
     
  • Для зменшення ризику зараження не завантажуйте та не відкривайте додатки в електронних листах з невідомих адрес.    
     
  • Отримали лист вкладенням із відомої адреси – зв’яжіться з відправником, щоб підтвердити факт відправки.    
     
  • Робіть резервні копії критично важливих даних.   
     
  • Якщо комп’ютер включений і працює нормально, але ви підозрюєте, що може бути заражений, не перезавантажуйте його. Вірус спрацьовує при перезавантаженні і зашифровує всі файли, які містяться на комп’ютері.    
     
  • Коли користувач бачить «синій екран смерті», дані ще не зашифровані, тобто вірус ще не дістався до головної таблиці файлів. Комп’ютер перезавантажуються і запускає check Disk – негайно вимикайте його. На цьому етапі можете витягнути свій жорсткий диск, підключити його до іншого комп’ютера (тільки не як завантажувальний) і скопіювати файли.  

 

Читайте також:

Хробак «Petya» заразив більше 20 вінницьких структур, решта промовчали (СПИСОК)

Слідком за WannaCry з’явився вчетверо швидший вірус-вимагач XData. Що робити?

На вихідні пророкують кібератаку. Вірус прийде знов через бухгалтерські програми

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    а разве они еще не у всех на гугл-драйве?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up