Десант над Гавришівкою, Сутисками і Петриком – що роблять військові НАТО у Вінниці

Десант над Гавришівкою, Сутисками і Петриком – що роблять військові НАТО у Вінниці
Не тільки льотчики беруть участь у навчаннях "Чисте небо-2018". Елементи співпраці відпрацьовують також військові рятувальники
  • Американські військові літаки уперше приземлилися на злітну смугу аеродрому у Гавришівці
  • «Льотчики НАТО у Вінниці» – тема на слуху не тільки серед наших земляків
  • Що відпрацьовують на спільних навчаннях «Чисте небо-2018»?
  •  «Ми готові допомагати  українцям» - кому з льотчиків НАТО належить крилата фраза, сказана у Вінниці

Навчання «Чисте небо-2018»  розпочалися 8 жовтня. Одночасно у двох місцях – до  Вінниціі прибула транспортна авіація США, зокрема, потужний С-130 «Геркулес».  На аеродромі у Старокостянтинові (Хмельницька область) приземлилися десять американських винищувачів F-15 і F-16. Передбачаю можливі зауваження «знавців» військової авіації. Мовляв, американці прислали «хлам». Мається на увазі, що названа техніка не є новою у США.

Десять літаків у небі- захоплююче враження

Друге зауваження, яке вже доводилося чути – на навчання прибули резервісти. Американські льотчики належать до підрозділу  Нацгвардії зі штату Каліфорнія. А Нацгвардія – це резерв військово-Повітряних сил США.  Втім, про безпілотник, який також задіяно у програмі тренувань, такі докори будуть безпідставні. Розвідувально-ударний MQ -9, як пояснюють фахівці, один з сучасних технічних засобів в  американській армії. Озброюється керованими ракетами і бомбами. Зрештою, винищувачі, про які згадували вище, перевершують за своїми технічними характеристиками не тільки літаки, що їх мають на озброєнні наші Повітряні сили. Техніку північного сусіда теж не порівняєш з ними.

Відео дня

Як пояснив керівник прес-служби Повітряних сил підполковник Юрій Ігнат, до речі, наш колега щойно призначений на посаду, українська й американська група учасників найбільша серед представників інших країн. На навчання прибули також військові авіатори з військові з Бельгії, Великої Британії, Данії, Естонії, Нідерландів, Польщі, Румунії.

-Найперше, на що я особисто звернув увагу, перебуваючи усі дні разом з льотчиками, на їхні дружні стосунки, - каже підполковник. - Щирі посмішки, обійми, міцні потиски рук – це те, що бачиш на кожному кроці. Злагоджено діють не тільки льотчики, а й наземні служби. Загалом у тренуваннях задіяно приблизно 700 військових. Головне завдання – досягнення сумісності між екіпажами під час польотів, а наземних служб – на аеродромі. Відпрацьовуються також елементи порятунку постраждалих на воді, на землі з допомогою десантування особового складу та техніки.

За словами співрозмовника, протягом усього часу навчань  (8-19 жовтня) планується здійснити 330 літаковильотів та 11 десантувань.

-У Старокостянтинові льотчики здійснюють польоти об’єднаними екіпажами, - зазначає Юрій Ігнат. – На літаках наших Повітряних сил і американських винищувачах. Уже відпрацювали елементи імітації  бомбових ударів по умовних цілях, а також завдання з перехоплення порушників повітряного простору та їх супровід. Буває, у небі одночасно знаходиться понад десять одиниць техніки.

НАТО допомагає, сусід – убиває

На Вінниччині тренування  здійснюють на двох аеродромах – «Гавришівка» та у селищі Сутиски, де знаходиться запасний військовий аеродром. Тут відпрацювали вправи з десантування особового складу.

Спільна група військових українців та інших країн-учасниць піднімалася в небо на потужному американському транспортному літаку  С-130, що  має ще одну назву - «Геркулес». Після десантування військові надавали допомогу умовним пораненим на суші.

 

Відпрацьовували елменти десантування з військового гелікоптера

 

«Постраждалих» на воді рятували з допомогою гелікоптера, який зависав над водоймою у селі Петрик Літинського району. Спустившись по канатах, допомагали вибратися з критичної ситуації.

-Найбільш масштабна  фаза навчань на Вінниччині запланована на 18 жовтня, - уточнив Юрій Ігнат. – У цей день планують спускати на парашутах чисельну  кількість особового складу і  техніки.

Під час урочистого відкриття навчань у Вінниці (те само відбулося і в Старокостянтинові – Авт.), присутніх приємно вразив виступ капітана Роберта Морека, льотчика з Данії. Виступаючи у бригаді транспортної авіації, що базується у Гавришівці, офіцер зазначив: «На навчаннях ми не тільки тестуватимемо наші вміння і відпрацьовуватимемо  спільні дії. Хочемо продемонструвати свою готовність надати українцям допомогу».

НАТО допомагає, а сусід – убиває. 11 жовтня з Донбасу надійшла ще одна сумна звістка – від російської зброї загинуло  четверо захисників рідної землі. До речі, учасники навчань у Гавришівці віддали данину шани українським льотчикам, загиблим на Донбасі.

Керівники навчань  «Чисте небо-2018»

від української сторони є заступник командувача Повітряних Сил з авіації – начальник авіації Командування Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-майор Андрій Ярецький

від американської сторони – командувач Військово-Повітряних Сил Національної Гвардії штату Каліфорнія генерал-майор Клей Гаррісон.

Фото надано прес-службою Повітряних сил України

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Задунайский Торонтуй

    Разделяй и властвуй. Американская программа в действии. Расколоть один народ и натравить друг на друга. Индия и Пакистан. Сербия и Хорватия. И вот очередь Украины с Россией. Когда они вцепятся друг другу в горло, эти новоявленные "друзья" будут стоять в сторонке и только подливать бензин в огонь.
  • Вася

    Якби ще владу прислали як гуманітарну допомогу - більш сенсу б було
  • Вася

    да ладно, напугали Сутисками.

    Ну падет самолет. Сколько там жителей?

    А  в Россию уехало полмиллиона. Чё там Сутиски для нас, без них переживем?
  • Жора

    А когда будет обмен проститутками между Винница и США ?

    Tkachuk Oleksandr reply Жора

    Хз,  как будет,  тебе первому напишем.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up