Чому собака утікає і як це виправити? Сім причин та порад

Чому собака утікає і як це виправити? Сім причин та порад

Пес втікає та не реагує на команди. Що в цьому випадку робити? Журналіст «20хвилин» зібрав для вас сім причин та попросив досвідченого вінницького кінолога їх прокоментувати

На жаль, в місті по стовпах дуже часто можна побачити розклеєні оголошення  “пропав собака; втік пес; повідомте, якщо бачили” та інше. Але причина, чому собака втік, не тільки в його схильності до бродячого способу життя, а ще - в поведінці самих господарів “братів менших”. Причин такої поведінки може бути кілька.

Причина №1: Погуляли з собакою дуже мало часу

Пес не встигає справити свої фізичні потреби, поспілкуватися з навколишнім середовищем. А інстинкти для собаки більш важливі, ніж авторитет господаря.

Порада: Гуляйте хоча б по 20-30 хвилин за прогулянку. Пес, який живе в квартирі або в вольєрі, фактично ізольований від світу. Якщо ви не дасте йому хоча б  трохи часу на спілкування з іншими тваринами, порив до свободи може спровокувати втечу.

Відео дня

Причина № 2: Господар кличе пса грізним голосом

Порада: Тварини звертають увагу на настрій свого хазяїна. Вони вміють тонко відчувати злість, роздратування, прикрість у голосі свого господаря. Слідкуйте за своїм голосом і будьте позитивно налаштовані. Залежно від ситуації потрібно змінювати свою інтонацію від грайливої до суворої. Але без погроз!

Причина №3: Собака втік і довгий час не реагував на команди.

Але все-таки прийшов. І отримав покарання

Порада: Намагайтесь стримати себе, як би вам не хотілось “штовхнути” пса. Якщо покарали, то собака витлумачить все простіше: “я підійшов - мене покарали. Отже більше не буду приходити до кривдника”. Краще похваліть, що пес послухався та повернувся на заклик.

Причина № 4: Собака не реагує на команду «До мене», і ви почали бігати за ним

Порада: Ви - ватажок для пса. А ватажок ніколи не почне бігати за іншим членом зграї. Якщо собака від вас втікає, то різко побіжіть в протилежний бік. Але обов’язково упевніться, що пес побачив ваші дії: покличте, поплескайте в долоні, посвистіть. Здивуйте тварину - присядьте, підстрибніть, різко змініть маршрут.

Причина № 5: Собака чимось дуже захоплений і не слухається

Порада: Бажаєте, щоб собака був слухняним? Тоді не треба його муштрувати в той час, коли він зацікавлений якимось об’єктом. Наприклад, грається з м’ячем. Упевніться, що пес нічим не зайнятий, готовий чути господаря. І тоді кличте до себе. Якщо, звичайно, тварина не робить нічого поганого, від чого її слід відкликати негайно.

Причина №6: Господар кличе пса, бере на повідець та веде додому. І так завжди.

Порада: У міркуванні собаки створюється чіткий логічний зв’язок між цими подіями: хазяїн кличе, отже ідемо додому. Тому якщо пес ще не нагулявся, то просто втече від господаря. Іноді корисно робити ось що: ви кличете собаку, заохочуєте, даєте ласощі, хвалите і відпускаєте погуляти ще. Робіть щось, що схоже на продовження веселої прогулянки.

Причина № 7: Пес вас боїться

Порада: Коли собака боїться, то може присідати, підтискати хвіст, підходить близько, але не дається в руки. Так що робити в цьому випадку? Спочатку заспокойте собаку. Просто ласкаво поговоріть з ним, пограйте. Повторіть спробу покликати пса через якийсь час. Все залежить від вашого терпіння. Коли собака, нарешті, підійде, обов'язково похваліть його. Ніякого невдоволення і вже тим більше, покарання!

«Не можна бити дітей і тварин»

Оксана Гребенюк, керівник кінологічного клубу «КАНІС»

- Якщо ви хочете, щоб собака слухався, не тікав, то всі стосунки господаря і вихованця повинні бути засновані на іграх, ласощах та терпінні від людини. Всі поради, які описані, працюють, але це - теорія. Все одно потрібен професійний тренер, який пояснить, як дресирувати собаку і поділиться хитрощами. Але щоб ваш вихованець не втік, дотримуйтеся одного правила - прогулянки в місті на повідку. Відпускати собаку з повідця можна лише на спеціальних майданчиках, в лісі і на галявинах.

Спеціально облаштовані майданчики для вигулу собак:

  • на Вишеньці - парк Дружби народів (за тенісним кортом)
  • на Кореї - притулок для собак МВС
  • на Замості - вулиця Некрасова, за стадіоном "Хімік".

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Veronika Verbkina

    Намордник ніяк не впливає на втечу собаки,  а щодо повідця ,  я згодна.

    Свого собаку вигулюю без повідця лише там, де впевнена  у його безпеці.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up