Успіхи та факапи. Чим запам’ятався минулий навчальний рік у вінницьких школах?

Успіхи та факапи. Чим запам’ятався минулий навчальний рік у вінницьких школах?
  • Скандальне звільнення вчителя через випивку, неприпустима поведінка педагога по відношенню до дитини з синдромом Дауна, «оновлене» меню, перехід на електронні щоденники та президентські стипендії найрозумнішим учням.
  • Минулий навчальний рік для учнів та вчителів був насичений та багатий на події. Усі найцікавіші — зібрали в одному матеріалі.

Без урочистих лінійок та скупчення людей в минулому 2020-2021 навчальному році почалося перше вересня. Вже 2-го вересня 2020 року один з класів у школі №32 закрили на карантин — у вчителя та учня виявили ковід. І хоч з карантинними обмеженнями тоді зіштовхнулися не лише освітяни, важко «вливатися» у дистанційне навчання було вчителям, дітям та батькам.

І справді, буквально через кілька днів після першого дзвоника гнучкі графіки уроків та дистанція стали новою частиною шкільного життя. Так само, як і маски, термометри та санітайзери, втім це не стало на перешкоді поширенню епідемії.

Станом на 11 вересня у школах №7, 14, 22, 23, 27 діти пішли на самоізоляцію — вчилися дистанційно. Вінничанка Олена Ковтонюк, мама двох синів, згадує, що фактично весь навчальний рік діти просиділи вдома, в школі бували лише кілька разів.

Відео дня

— Трішки походили й сидимо вдома. Дуже важко було налагодити навчальний процес у домашніх умовах та контролювати дітей, щоб виконували всі завдання та вчасно підключалися на уроки. Але завданням з зірочкою було розіслати всі домашні завдання вчителям — школи в нас різні, вчителі теж, ну, як і пошта в кожного своя. Спочатку сама плуталась, кому що і куди. Проте до цього дуже швидко можна звикнути, — розмірковує Олена Ковтонюк.

Втім, ми хотіли б згадати минулий навчальний рік саме через персоналії — вчителів та учнів.

Вчителі

«Урок починається з аплодисментів»

На початку жовтня в редакцію «20 хвилин» звернулися зворушені батьки й попросили розповісти про вчительку початкової школи №26 Майю Куцмай. Педагогиня не обирала професію, професія обрала її сама — про це вона не шкодує.

Детальніше прочитати про особливий підхід до дітей можна прочитати тут:

Найкращі вчителі України  вінничанин та хмільничанка

Влітку цього року Global Teacher Prize Ukraine 2021 оголосив ТОП-50 найкращих учителів України. Як і минулого року, серед півсотні фіналістів опинилися двоє вінничан. У титулований рейтинг увійшли історик з вінницької школи №31 Олександр Колесник та вчителька біології у гімназії №1 Ольга Кулініч із Хмільника.

Як зазначила Ольга Кулініч, професійне зростання педагога змінює освіту в цілому, тоді як освіта  — це вісь, навколо якої все обертається.

«Я принц чи ні?»

Додав «позитиву» й колишній трудовик зі школи №20. Молодий вчитель Павло Бурлака опублікував в мережі кілька сторіз, які обурили батьків та адміністрацію школи. На відео молодий чоловік показував, як відпочиває у позаробочий час.

На одній зі сторіз він запитував у підписників, чи личить йому корона та чи схожий він на принца. Власне, тоді вчитель трудового навчання зазначив, що через непорозуміння з керівництвом, його обманом вигнали зі школи. А як відреагував на це директор школи та що порадив молодому педагогу адвокат — читайте тут:

«Я візьму ножиці й відріжу»

Ще одна конфліктна ситуація склалася у вінницькій школі №14 — асистентка вчителя погрожувала шестикласнику з синдромом Дауна відрізати геніталії. Це сталося наприкінці навчального року, але відео оприлюднили аж у липні.

Поліція тоді почала розслідувати справу за ознакою адміністративного правопорушення, сама асистентка раптово захворіла, а директор школи став керівником в іншому навчальному закладі. Всі деталі тут:

Учні

Президентська стипендіантка

За повторну перемогу у Міжнародному мовно-літературному конкурсі імені Шевченка учениця школи №3 Юлія Дусик номінована на президентську стипендію. Дівчина стала однією з 39 можливих учнів та студентів в Україні, хто претендує на такий грошовий комплімент за особливі досягнення.

Детальніше про конкурс та підготовку, а також поради про те, як отримати перемогу, можна прочитати тут:

«Їдальні для пернатих»

На початку грудня 2020-го року учні шкіл різних районів області були залучені до всеукраїнської акції захисту пернатих «Нагодуй птаха взимку». Діти масово і охоче взяли участь в цих заходах.

— Залучені 50 учнівських лісництв, в яких навчаються шість тисяч дітей. Лише для старту акції школярики виготовили близько трьох тисяч годівничок. І зараз щодня надходить інформація з районних держлісгоспів про те, як діти охоче відгукуються, навіть не дивлячись на карантин, — розповідає керівник пресслужби Вінницького держлісгоспу Станіслав Вовк.— Годівнички малеча майструє дуже завзято, причому, робить їх і сама вдома з рідними, і в шкільних майстернях. У Вінниці дуже активно майструють годівнички у школах №№ 6 і 12, також, у приміській Стрижавській школі, в Грижинецькій ЗОШ Тиврівського району, у трьох школах Гайсинщини й багатьох інших. Для дітей це дуже велика радість. Годівнички дуже гарні і оригінальні.

300 кілограм копійок на благодійність

Всередині грудня у школі №20, що в мікрорайоні Малі Хутори, завершилась благодійна акція «Монетки на життя». Учні закладу збирали дрібязок, який вийшов з обігу, щоб обміняти їх в банку на «живі» гроші. Виручили майже 12 тисяч гривень, які передали важкохворим учням школи.

Варто зазначити, що цю доброчинну акцію започаткували й реалізували саме тут. Зібрані дітьми, вчителями та батьками копійки номіналом в 5 та 25 копійок адміністрація школи домовилася обміняти в Ощадбанку на «живі» кошти і передати виручку трьом важко хворим учням школи: у двох з них онкозахворювання, у однієї дитини ДЦП.

«Його ніхто не штовхав, він сам»

На початку липня на пероні залізничного вокзалу у Вінниці трагічно загинув молодий хлопець — Олексій Кривченко. За словами очевидців, він сам стрибнув під потяг, як тільки той під’їжджав до платформи. Щоправда, й досі невідомо, чому він опинився на вокзалі. Власне, Олексій був учнем школи №1, цього року він мав би вчитися в 11-му класі…

Склали ЗНО на 200 балів

Цьогоріч максимальну кількість балів за результатами ЗНО набрали 12 випускників з Вінницької області. Дев'ятеро — жителі Вінниці і по одному —  з міст Бар, Калинівка та Могилів-Подільський. Молодим людям вручили грошові премії та цінні подарунки

За останні три роки у Вінниці кількість учнів-«200-бальників» постійно зростає. У 2019 році чотири випускники Вінниці отримали максимальні бали на ЗНО. У  2020 році преміями були відзначені вже сім учнів. А у цьому році 9 вінницьких школярів здобули 200 балів. Двоє з них — з математики, шестеро —  з англійської мови та один — з біології.

А що ще цікавого?

Електронна документація

Наприкінці грудня у Міносвіти підписали наказ про початок тестування е-версії щоденників, відтак в українських школах запустили електронну документацію — журнали та щоденники успішності.

«Оновлене» меню в їдальнях

Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнули реформу шкільного харчування. Новацій мають зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів. Такі вимоги Нової української школи.

Відповідно, в шкільних їдальнях і буфетах прибрали шкідливий фастфуд. Натомість рекомендували оновити меню за рахунок злакових, овочів, фруктів та ягід, молочних продуктів. Обіцяли, що «радянське» шкільне меню в минулому, школярі вживатимуть смачні та корисні страви приправлені спеціями, рецептуру яких розробив знаний український шеф та ресторатор Євген Клопотенко. Втім, разючих змін в шкільному меню не відбулося.

Нова сортувальна станція

Навесні на базі школи № 20 відкрили сортувальну станцію, каталізатором цього стала перемога у міському конкурсі екологічних ініціатив у 2020 році.  Для станції придбали механічний прес для брикетування пластику та додаткові контейнери. А техпрацівники школи переобладнали частину шкільного гаража та створили умови для роботи сортувальної станції. Станція приймає папір, пластик, склобій, метал, плівку, тару від побутової хімії, Tetra Pak, використані батарейки та акумулятори.

Як бачимо, попередній навчальний рік справді був насичений на події. Сподіваємося, цього року міські школи будуть радувати нас лише позитивними новинами та успіхами. Якщо ви вже знаєте про щось оригінальне — напишіть у коментарях.

 

Читайте також:

Повернення вінницького кінотеатру «Росія». Що тут було і що пропонують робити далі?

Народився на Вінниччині, а підкорив Париж. Що відомо про художника Василя Хмелюка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up