«Я візьму ножиці й відріжу». Чому в школі погрожували позбавити геніталії дитину з синдромом Дауна

«Я візьму ножиці й відріжу». Чому в школі погрожували позбавити геніталії дитину з синдромом Дауна
Стопкадр зі шкільного відео
  • У вінницькій школі №14 наприкінці навчального року асистентка вчителя залякувала хлопчика з синдромом Дауна. Жінка погрожувала 12-річній дитині відрізати його статевий член ножицями. 
  • Відео з цим інцидентом оприлюднили в соцмережі. 
  • Що стало причиною такої поведінки педагога та як коментують ситуацію батьки однокласників, адміністрація школи та поліція — читайте далі в матеріалі.

«Що це було? Хто достав піську? Папа сказав піську доставати? Ще раз достанеш, я її відріжу! Візьму ножниці й відріжу! Відрізати? Давай відріжу. Вона тобі мішає? Доставай, відріжу!», — сказала жінка і вдарила хлопчика по руках з питанням: «Руки зараз де?!». Саме це відео з криками та погрозами асистентки вчителя стало початком скандалу в школі №14. 

12-річний Максим Парахін — єдиний учень з синдромом Дауна в школі №14. У закладі він почав навчатися в другому півріччі 2018 року, якраз потрапив в другий клас. Відтоді на всіх шкільних заняттях його супроводжувала асистентка вчителя Ольга Рафаїлівна. 

Відео дня

За словами колишнього директора навчального закладу Олександра Козлова, нарікання з боку батьків Максима на «недопрацювання» асистенки були й раніше, однак останній прецедент вийшов далеко за межі школи.

— Раніше були звернення до мене стосовно професійних дій асистента вчителя і це не було пов'язано з тим, що було видно на відео. Нарікали, що вона десь недопрацьовує, робить не належним чином, не виконує функціональні обов'язки. Ми, звісно, реагували на це і спілкувалися не лише з асистенткою, а й з мамою, намагалися вести конструктивні діалоги, але не завжди вона нас чула, — каже Олександр Козлов.

Втім, останній випадок обговорювали одразу й на місці, зазначає він. Мама Максима показала відео адміністрації школи ще 28 травня, але без аудіосупроводу.

— Ми бачили не зовсім якісне відео і воно було без звуку. Зрозуміло, що воно має одну «картинку» без звуку і зовсім іншу з ним. Ще 28 травня Ольга Рафаїлівна пояснила, що проводила виховну бесіду з Максимом і пояснювала, що так, як він вчиняє, вчиняти не можна. Зрозуміло, що тоді я сприйняв ці пояснення, бо не бачив реальної картини, а після того, як почув, що було на відео, вимагав інших пояснень. Але отримати їх не зміг, бо асистентка потрапила до лікарні. Це сталося в понеділок, 31 травня, — згадує він.

Втім, ситуація, що склалася, виглядає неоднозначно. Виникає питання: чому асистентка вчителя почала себе так поводити і погрожувати дитині відрізати геніталії? Колишній директор школи зазначив, що неодноразово чув від інших педагогів, що Максим показував пеніс іншим дітям.

— На це ми наголошували мамі, безпосередньо я не спілкувався з нею на цю тему, але класний керівник та інші вчителі про це повідомляли. Вона в якийсь спосіб пояснила це і пообіцяла вплинути на поведінку сина, але зрозуміло, що вплинути на це неможливо, бо керує цим природа в першу чергу, — сказав Олександр Козлов.

Про те, що передувало скандальному відео, анонімно розповів батько дівчинки, яка навчається в одному класі з Максимом. За його словами, особливо дівчатка часто жаліються на Максима, який за їхніми словами, полюбляє хизуватися своїм «господарством». Каже, що дітей це обурює. Він зазначає, що компроміс шукали, але не знайшли. Чоловік не захищає асистентку, а зізнається, що більше переймається станом доньки та її подружок, адже не вважає атмосферу у класі прийнятною та такою, що не травмує психіку школярів, пишуть у виданні НаПарижі.

Розслідування

Мама Максима звернулася за підтримкою і в департамент освіти Вінницької міськради. Його директорка Оксана Яценко розповіла, що вперше до неї зателефонували наприкінці квітня. Журналістам «20 хвилин» вона пояснила, що хоч за новим законодавством про освіту департамент не несе відповідальності за формування кадрового персоналу, у школу направили перевірку.

— Тоді був локдаун, ніхто не вчився. Це був телефонний дзвінок, одразу ми відреагували, в школу поїхала спеціалістка, яка займається інклюзією в освіті. Звинувачення мами директор школи не підтвердив, — каже Оксана Яценко. — Мама говорила, що асистентка недостатньо готується до уроків, що неправильно себе поводить. Ми пообіцяли, що з'ясуємо обставини і на наступний навчальний рік направимо нового асистента — незалежно від того, підтвердяться слова матері чи ні. 

Після оприлюднення відео директор запросив асистентку вчителя, щоб вона написала пояснювальну, розповідає директорка департаменту освіти. Однак через стан здоров'я помічниці вчителя внутрішнє розслідування довелося призупинити.

— Їй стало погано і її забрала швидка. Лікарняний в асистента закінчився 18 червня, а з 16-го в неї почалася відпустка. По статті 147-148 в час, виділений на лікарняний та на відпустку, права накласти дисциплінарні стягнення немає. Тому зараз ми з’ясовуємо ситуацію і чекаємо на її вихід з відпустки. Я не виправдовую цей вчинок, але реагування на ситуацію буде у визначений законодавством термін, — підкреслила Оксана Яценко.. 

За її словами, відео, яке поширили у мережі не показало всієї дійсності картини. Попередньо 12-річний Максим демонстрував однокласникам статевий член. Оксана Яценко також зазначила, що такої гострої ситуації ще не виникало і офіційних звернень від батьків не було. 

— За все, що діється в закладі, відповідає безпосередній керівник. Такі проблеми вирішуються дуже легко, коли є бажання почути один одного. Були ситуації, коли на прохання батьків змінювали асистентів вчителів, але це відбувалося в межах школи і департамент туди навіть не втручався, — зауважила Оксана Яценко.

Також в депаратменті освіти повідомили, що Олександр Козлов більше не займає крісло директора школи №14. Як пояснили журналістам, це не пов'язано з інцидентом в школі.  

— Був оголошений конкурс на заміщення вакантної посади в ряді шкіл міста, він взяв участь і виграв конкурс на посаду в школі №9. З ним укладено угоду і він приступив до своїх обов'язків з 1 числа. Тобто він не звільнений з попереднього місця, — пояснили в департаменті.

Що кажуть в поліції?

Поліція ще з'ясовує всі обставини події в школі. Начальниця відділу комунікації ГУНП Вінницької області Анна Олійник розповіла, що ознак кримінального правопорушення не виявили.

— Звернулася мама хлопчика з заявою, що асистентка вчителя неодноразово вчиняла непрофесійні дії стосовно її неповнолітнього сина. Це звернення було зареєстроване, провели перевірку з залученням відповідних фахівців, психологів зокрема. Ми опитали всіх учасників навчального процесу: дітей, вчителів, керівництво школи й дійшли до висновку, що ознак кримінального правопорушення з огляду не нанесення тілесних ушкоджень там не встановлено, — пояснює Анна Олійник. — Втім, заявниця наголошувала на тому, що такі факти були непоодинокими. Тому зараз проводиться перевірка на ознаки адміністративного правопорушення, визначеного статтею 173 з позначкою 4 (фізичне, економічне, психологічне насильство, що носить системний характер).

Також Анна Олійник додає, що звернень через подібні випадки до поліції не надходило ані в цьому, ані в минулому році.  

 

Читайте також:

«Середньовічні методи виховання». Чому виник скандал у вінницькому дитсадку №19?

Поведінка важливіша за слова. Як батькам зрозуміти, що дитина потерпає від булінгу?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (40)
  • Руслана Кравченко

    Це страшне🤦🏼‍♀️
  • Свет Лана Жовнирчук

    Це діти з особливими потребами.Вони не вміють контролювати свої дії,тому і до них приставлять таких вчителів. Вони повинні бути готові до таких дій їх підопічного.І їхня робота в тому і полягає, щоб професійно вміти переключати їх увагу з одного виду діяльності на іншу.Так говорити неможна навіть не хворим дітям,бо маслідки можуть бути плачевні.Це дуже важка праця.І всі хто за неї береться,повинні бути виваженими,терпимими і готовими до непередбачуваних дій підопічного. Тому вчитель був дійсно непрофесіонал.
  • Олег Каськов

    Дивує одиниці момент. Якщо ця жінка своїм завданням мала супроводження та допомогу САМЕ ЦЬОМУ учню і нікому іншому,то ЯКЕ СОБАЧЕ ДІЛО того,хто поширив це відео,до їхніх стосунків? Тим більше,що батьки знали про деякі "особливості" поведінки своєї дитини.
    Чи просто комусь не було чим зайнятися і він(вона) розповсюдив(-ла) це відео,а потім з'явилася чергова #яжемать і кинула "лайно на вентилятор"?
  • Наталя Кадук

    Педагог не права - 100%. Но почему никто не защищает других детей из класса? Или это нормально, что бы дети смотрели на член? И это же первый раз была такая ситуация. Почему никто не поднимает вопрос о состоянии остальных детей в классе?

    Кира Кирюшина reply Наталя Кадук

    Наталя Кадук 💯

keyboard_arrow_up