300 кілограмів копійок зібрали в школі №20 на благодійність. Скільки це у «живих» грошах?

300 кілограмів копійок зібрали в школі №20 на благодійність. Скільки це у «живих» грошах?
  • У школі №20, що в мікрорайоні Малі Хутори, завершилась благодійна акція «Монетки на життя».
  • Учні закладу збирали монети, які вийшли з обігу, щоб обміняти їх в банку на «живі» гроші.
  • Виручили майже 12 тисяч гривень, які передадуть важкохворим учням школи. Чи збиратимуть далі?

Нещодавно 20minut.ua розповідав про незвичайну доброчинну акцію «Монетки на життя», яку започаткували у вінницькій школі №20. Тут шкільна малеча, спільно зі своїми батьками, педагогами і просто небайдужими вінничанами збирали впродовж двох тижнів монетки, що вийшли з обігу: по 5 і 25 копійок. 

Ці колишні гроші адміністрація школи домовилася обміняти в Ощадбанку на «живі» кошти і передати виручку трьом важко хворим учням школи: у двох з них онкозахворювання, у однієї дитини ДЦП. 

Порахували усе до копійочки

Перший етап акції уже завершився. Він був приурочений до дня святого Миколая. В школі порахували зібраний дітьми скарб. Усі монети зважили, запакували і відвезли до банку. 

Відео дня

— Зібрали майже 12 тисяч гривень, — розповідає директор ЗШ №20 Олег Слушний. — Монет номіналом 25 копійок назбирали 31 840 штук, номіналом 5 копійок — 27 974 штук. Ці монетки ми збирали у два окремі контейнери. Але діти за власним бажанням приносили копійки й іншого номіналу. Для них ми встановили третій контейнер. Окрім копійок, діти кидали туди металеві і паперові гривні і навіть валюту. В цьому контейнері монет номіналом 50 копійок ми нарахували 1866 штук, номіналом 10 копійок — 6120 штук, по 1 металевій гривні — 387 штук, по 2 гривні — 112, по 5 гривень — 4 штуки. Окрім цього були 466 паперових гривень, 1 євро і 7 євроцентів, 41 російський рубель, 1 польський злотий і 47 грошей та 30 молдавських копійок бані. Загальна вага зібраних грошей — 300 кілограм. З них 119 кілограмів монети по 5 копійок, 92 кілограми монети по 25 копійок. Решта — мікс.

Монети номіналом 5 копійок банк прийме як металобрухт, а за монети по 25 копійок заплатять їхню повну вартість. Монети іншого номіналу банк відмовився приймати, бо за них потрібно платити відсоток. Щоб не втрачати кошти, усі копійки по 10 і 50 копійок, металеві гривні обміняли в магазинах. Валюту переведуть в українські гривні.

Монетки збирати ще будуть

Збирала монети для своїх хворих друзів не лише шкільна малеча. Дякуючи «сарафанному» радіо інформація про незвичайну благодійну акцію у школі №20 миттєво розлетілась містом. Окрім учнів і педколективу до неї долучилися місцеві мешканці, різні організації, відомі і невідомі благодійники з різних куточків міста, дитсадки, інші школи, журналісти місцевих ЗМІ. 

— Збір монеток, який ми проводили до дня святого Миколая, був лише початком, подивимося, які у нас потужності. Сама акція «Монетки на життя» буде тривати до кінця навчального року. Уже розпочався новий збір монет, їх ми зараз не лічимо. Можливо, збиратимемо кошти й іншим дітям, наприклад, позбавленим батьківської опіки, напівсиротам. У нас в закладі ми завжди проводимо різні доброчинні ярмарки, концерти й інші заходи і зібрані кошти передаємо тим з наших учнів, хто їх конче потребує.

Доброчинна монеткова акція вінничан, нагадаємо, знайшла відгук й в інших містах, зокрема, в Полтаві. В тамтешній школі №20 теж вирішили в такий самий спосіб збирати кошти для своїх хворих діток.


Читайте також:

Їдальні для птахів: вінницькі школярі виготовили кілька тисяч годівничок для пернатих

Відкриття резиденції святого Миколая під питанням, але динозаврів встановлюють

Чи можна знайти пристойну роботу в карантин у Вінниці? Поради від Центру зайнятості

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up