Їдальні для птахів: вінницькі школярі виготовили кілька тисяч годівничок для пернатих

Їдальні для птахів: вінницькі школярі виготовили кілька тисяч годівничок для пернатих
  • Вінниччина активно долучилася до Всеукраїнської акції «Нагодуй птаха взимку».

  • Юні вихованці учнівських лісництв області змайстрували майже три тисячі годівничок для пернатих друзів.

Шанобливе ставлення до природи виховується з дитинства. З цією метою на Вінниччині активно залучають школярів до природоохоронних заходів. На початку грудня учні шкіл різних районів області були залучені до всеукраїнської акції захисту пернатих «Нагодуй птаха взимку». Діти масово і охоче  взяли участь в цих заходах.

— Залучені 50 учнівських лісництв, в яких навчаються шість тисяч дітей. Лише для старту акції школярики виготовили близько трьох тисяч годівничок. І зараз щодня надходить інформація з районних держлісгоспів про те, як діти охоче відгукуються, навіть не дивлячись на карантин, — розповідає керівник пресслужби Вінницького держлісгоспу Станіслав Вовк.— Годівнички малеча майструє дуже завзято, причому, робить їх і сама вдома з рідними, і в шкільних майстернях. У Вінниці дуже активно майструють годівнички у школах №№ 6 і 12, також, у приміській Стрижавській школі, в Грижинецькій ЗОШ Тиврівського району, у трьох школах Гайсинщини й багатьох інших. Для дітей це дуже велика радість. Годівнички дуже гарні і оригінальні. 

Відео дня

Виховують і дітей, і батьків

Матеріал для виготовлення годівниць дітям надають районні управління Держлісгоспу. Але і, крім того, діти самі стараються знайти вдома усе, з чого можна виготовити пташину їдальню. Вхід йде і фанера, екобонд, старі ящики від яблук і т.ін. 

— Я як подивився цього разу які годівнички дітки позносили з дому, – це неймовірна фантазія, – ділиться враженнями Станіслав Вовк. — У виховному плані це чудова акція, і не лише для малечі. Бо нині батьки позагрузали в мобільних телефонах і комп’ютерах, в телевізорах, діти без уваги. А так, вони були змушені відкласти свої гаджети і майструвати дерев’яні конструкції для птахів разом зі своїми чадами. 

Дітей навчають правильно годувати птахів

Лісівники і шкільні педагоги вчать вихованців дитячих лісництв як правильно годувати пернатих, бо не всяка їжа їм підходить, а деяка може мати фатальні наслідки. 

—  Діти у нас щирі, хочуть допомогти птахам в холодну пору року. Але, на жаль, нерідко не знають як потрібно правильно діяти, щоб не завдати шкоди. Це стосується і дорослих. Наприклад, кидають птахам, зокрема, лебедям, диким качкам, гусям й іншим пернатим вареники, пиріжки, хліб. Птахи від цього можуть загинути. Бо у них своя система травлення, розрахована на іншу їжу, – розповідає журналіст-лісівник. — Ми постійно про це розповідаємо дітям, просимо вчителів доносити до них ці знання, пишемо диктанти на тему: «Як нагодувати птаха», «Як підготувати корм». Розповідаємо дітям який корм потрібен якому птаху, пояснюємо, що синичці, наприклад, потрібне не солоне сало.

Розвішують годівниці біля помешкань

Аби діти були повністю включені у благодійно-виховний процес підтримки птахів взимку лісівники радять їм розвішувати годівниці біля свого дому. 

— Ми в лісі не можемо багато розвішати годівниць, та й і не розмістиш їх в лісі багато. Прилаштовуємо пташині їдальні біля лісництв, там де постійно приходять на роботу люди, біля шкіл. Дітки розвішують їх у себе вдома, в селі у бабусі чи дідуся, – каже Станіслав Вовк. — Бо якщо ми не затримаємо в наших лісах пернатих, то лісу не буде. Адже те, що зробить для захисту зелених насаджень птах не зробить жодна санавіація, яка обробляє ліси від шкідника хімреактивами. 

Птахів рятують по всій країні

Цього року акція «Нагодуй птаха взимку» має всеукраїнський масштаб. Проводиться вона з ініціативи Держлісагентство Лісових ресурсів України. Для популяризації заходів з охорони диких птахів Агентство залучає відомих акторів, артистів, журналістів, політиків. Кожна область відправила до Києва по 100 годівничок, щоб і там заохочувати до природоохоронної діяльності громадськість, публічних людей.

Але, наголошують лісівники, найголовніше в усьому цьому доброчинному дійстві не змайструвати годівничку, а постійно наповнювати її кормами. І робити це без публічної реклами, щоденно.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up