Оновлене меню чи просто без сосисок? Ми дізналися, як змінилося харчування у вінницьких школах

Оновлене меню чи просто без сосисок? Ми дізналися, як змінилося харчування у вінницьких школах
  • З 1 січня 2021 року в українських школах мало змінитися меню для дітей: зникнути снеки, кава та газовані напої, а харчування — стати більш різноманітним. 
  • Що змінилося у вінницьких шкільних буфетах та їдальнях і як харчуються учні в карантин — дізнавалася редакція 20minut.ua.

Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнули реформу шкільного харчування. Новацій мають зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів. Такі вимоги Нової української школи.

Відповідно до цього влада переглянула вимоги до харчування в школах та внесла корективи, які вступили в дію з 1 січня 2021 року. Ініціатором таких нововведень стала перша леді країни Олена Зеленська. Міністри мали прослідкувати за вмістом солі, цукру та жиру в продуктах, врахувати сучасні тенденції здорового харчування і рекомендацій ВООЗ, якісно оновити шкільне меню та внести деякі заборони. 

Що заборонено продавати у школах

Перелік харчових продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах:

Відео дня
  • технологічно оброблені м'ясні та рибні страви (зокрема ковбаси, сосиски, заморожені напівфабрикати);
  • чипси, сухарики, снеки;
  • каву, солодкі газовані напої, енергетичні напої та будь-яких інших напоїв із вмістом доданих цукрів.

Чим харчуються діти у вінницьких школах?

Ми відвідали Вінницьку загальноосвітню школу №27 і подивилися, чим годують учнів.

Адміністрація навчального закладу розповідає, що з 2021 року сосиски, сардельки, ковбаси вилучили з меню.

— Особливості нашої їдальні в тому, що ми нічого не смажимо на сковорідках, — каже заступник директора з виховної роботи Ірина Михайлова. — Котлети, відбивні, фрикадельки — все готується в пароконвектоматах.

Вчора, 15 лютого, в меню для вихованців групи продовженого дня було картопляне пюре, котлета, ікра кабачкова, хліб, суп селянський та чай.

— З бюджету міста на харчування учнів перших-четвертих класів передбачено по сім гривень, а на учнів пільгового контингенту по 10 або 13 гривень, в залежності від віку дитини, — розповідає завідувачка їдальнею Галина Савіна. — Безкоштовно харчуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, діти із малозабезпечених сімей, з числа внутрішньо переміщених осіб, діти батьків УБД у зонах АТО та ООС. Очікуємо на оновлене меню, яке буде затверджене відповідними державними органами. 

Під час карантину в шкільній їдальні ввели обмеження: дистанція між столами 1,5 метри, за столом не більше чотирьох дітей. В буфеті булочки і десерти лежать в упаковках, столові прибори — в серветках.

Працівники їдальні працюють в захисних масках і рукавичках за скляними перегородками. І кажуть, що навіть під час змішаного навчання діти харчуються повноцінно.

— Їдальня, як і школа в цілому, забезпечена дезінфікуючими та миючими засобами, паперовими рушниками, — говорить директор школи №27 Олексій Терновой. — Міський бюджет виділяє кошти на такі потреби, цим ми забезпечені повністю. Адміністрація слідкує за гігієнічним станом їдальні, щоденною дезінфекцією, медсестра школи щоденно перевіряє якість продуктів, безпечність умов для їх зберігання тощо. Учні не чергують в їдальнях, накривають і прибирають зі столів працівники харчоблоку в захисних масках і рукавичках. 

Осучаснення меню поставили на паузу

У департаменті освіти Вінницької міської ради повідомили, що проект з осучаснення шкільного меню через карантин по всій країні поставили на паузу.

— Через епідемію та інфляцію важко впроваджувати будь-які реформи, в тому числі шкільного харчування, — говорить директор департаменту Оксана Яценко. — Шкідливі для дитячого організму продукти ми прибрали з меню, повністю його оновити в карантин поки не зможемо. Зараз, відповідно до санітарних норм, аби перевірити роботу їдалень, комісіям заборонили їздити з перевірками. Регламент чітко прописаний, при кожній школі працює медсестра, яка веде журнали контролю. За якість харчування школярів під час карантину відповідальність несе виключно адміністрація школи.
 

Читайте також:

Замість 10-11 класів у школах — будуть ліцеї. Як скоро змінять систему навчання?

Дистанційне навчання: як вчитись за комп’ютером, щоб не зіпсувати зір

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Natasha Makarova

    да никак оно не изменилось. Вам расскажут что угодно, чтобы картинка соответствовала, а как на практике - вы разве у детей узнать сейчас можете.
  • Татьяна Петренко

    Якщо заборонили ковбасні вироби, то чому до сих пір в школах продають піцу та сосиску в тісті з соєвими продуктами???
    Працівники буфету рукавички одягають, а от маски не завжди!
  • Людмила Чайка

    А в нашій школі тільки булочка без чаю.
  • Людмила Гега

    Далеко не кожна дитина 5-11 класів може пообідати в школі, дорого
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up