Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнули реформу шкільного харчування. Новацій мають зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів. Такі вимоги Нової української школи.
Відповідно до цього влада переглянула вимоги до харчування в школах та внесла корективи, які вступили в дію з 1 січня 2021 року. Ініціатором таких нововведень стала перша леді країни Олена Зеленська. Міністри мали прослідкувати за вмістом солі, цукру та жиру в продуктах, врахувати сучасні тенденції здорового харчування і рекомендацій ВООЗ, якісно оновити шкільне меню та внести деякі заборони.
Перелік харчових продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах:
Відповідно, в шкільних їдальнях і буфетах прибрали шкідливий фастфуд. Натомість рекомендували оновити меню за рахунок злакових, овочів, фруктів та ягід, молочних продуктів. Обіцяли, що «радянське» шкільне меню в минулому, школярі вживатимуть смачні та корисні страви приправлені спеціями, рецептуру яких розробив знаний український шеф та ресторатор Євген Клопотенко. Поки вражаючих змін в шкільному меню не відбулося.
Ми відвідали Вінницьку загальноосвітню школу №27 і подивилися, чим годують учнів.
Адміністрація навчального закладу розповідає, що з 2021 року сосиски, сардельки, ковбаси вилучили з меню.
— Особливості нашої їдальні в тому, що ми нічого не смажимо на сковорідках, — каже заступник директора з виховної роботи Ірина Михайлова. — Котлети, відбивні, фрикадельки — все готується в пароконвектоматах.
Вчора, 15 лютого, в меню для вихованців групи продовженого дня було картопляне пюре, котлета, ікра кабачкова, хліб, суп селянський та чай.
— З бюджету міста на харчування учнів перших-четвертих класів передбачено по сім гривень, а на учнів пільгового контингенту по 10 або 13 гривень, в залежності від віку дитини, — розповідає завідувачка їдальнею Галина Савіна. — Безкоштовно харчуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, діти із малозабезпечених сімей, з числа внутрішньо переміщених осіб, діти батьків УБД у зонах АТО та ООС. Очікуємо на оновлене меню, яке буде затверджене відповідними державними органами.
Під час карантину в шкільній їдальні ввели обмеження: дистанція між столами 1,5 метри, за столом не більше чотирьох дітей. В буфеті булочки і десерти лежать в упаковках, столові прибори — в серветках.
Працівники їдальні працюють в захисних масках і рукавичках за скляними перегородками. І кажуть, що навіть під час змішаного навчання діти харчуються повноцінно.
— Їдальня, як і школа в цілому, забезпечена дезінфікуючими та миючими засобами, паперовими рушниками, — говорить директор школи №27 Олексій Терновой. — Міський бюджет виділяє кошти на такі потреби, цим ми забезпечені повністю. Адміністрація слідкує за гігієнічним станом їдальні, щоденною дезінфекцією, медсестра школи щоденно перевіряє якість продуктів, безпечність умов для їх зберігання тощо. Учні не чергують в їдальнях, накривають і прибирають зі столів працівники харчоблоку в захисних масках і рукавичках.
У департаменті освіти Вінницької міської ради повідомили, що проект з осучаснення шкільного меню через карантин по всій країні поставили на паузу.
Читайте також:
Замість 10-11 класів у школах — будуть ліцеї. Як скоро змінять систему навчання?
Дистанційне навчання: як вчитись за комп’ютером, щоб не зіпсувати зір
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер
Працівники буфету рукавички одягають, а от маски не завжди!