Замість 10-11 класів у школах — будуть ліцеї. Як скоро змінять систему навчання?

Замість 10-11 класів у школах — будуть ліцеї. Як скоро змінять систему навчання?
Фото: ілюстративне
  • Батьки українських школярів знову в паніці. Але цього разу не через карантин, а через планову реформу системи середньої освіти. 
  • Вона йде до того, що у багатьох українських школах ліквідують старші класи, а замість них старшокласникам доведеться вступати в ліцеї. 
  • Коли реформа почне реалізуватися у вінницьких школах — дізнавалися журналісти редакції 20minut.ua.

Що буде з 10-ми та 11-ми класами у школах? Як зміняться умови навчання старшокласників у найважливіші роки підготовки до вступу? Такого роду повідомлення стурбованих батьків з початку 2021 року стали з'являтися на різних форумах все частіше і частіше. Пишуть, що реформу чекати з наступного року. Що ж відбувається? 

Весь гвалт через те, що в українській школі, відповідно до закону України «Про повну загальну середню освіту», очікуються зміни, які були заплановані ще в 2020 році. 

Згідно зі статтею 35 закону, вся державна система загальної середньої освіти повинна бути розділена на три рівні: початковий (з 1 по 4 клас), базовий (з 5 по 9 клас) і профільний (10-12 класи).

Відео дня

Плюси реформи

Базовий рівень (з 5 по 9 клас), згідно закону, трансформується в гімназії, а профільний рівень (10-12 класи) — в ліцеї. При цьому, ліцеї також будуть двох типів: академічні та професійні. Тобто після дев'ятого класу в дитини буде вибір: або вступити в 10-й ліцейний клас, або піти вчитися в профтехучилище або коледж.

І вже в 9-му класі учень повинен прийняти рішення, що йому потрібно: продовжувати середню освіту для вступу до вузу або здобувати професійну освіту. Якщо мета — це вища освіта, то необхідно визначитися з профілем і вступати до відповідного ліцею.

— Тут нічого нового, адже і зараз батьки наймають старшокласникам репетиторів з профільних предметів для підготовки до вузу, говорить директор міського департаменту освіти Оксана Яценко. — Якщо профіль буде якісно забезпечений ліцеєм, то платити додатково за послуги репетиторів не доведеться.

Такий формат наша влада запозичила в Європі і захотіла застосувати в нас. Але, як часто буває, реалізація західних моделей реформ в Україні перетворюється на завдання з багатьма невідомими. 

Мінуси реалізації 

— Згідно із законом, створити комунальний ліцей зможуть тільки міста з населенням понад 50 тисяч осіб, — продовжує Оксана Яценко. — Більше того, для створення ліцею в його складі має бути не менше чотирьох 10-х класів. 

У Вінницькій області є тільки одне таке місто з населенням понад 50 тисяч: сама Вінниця. Це означає, що школярі в невеликих населених пунктах України, які хочуть продовжити навчання в 10-му класі, будуть змушені залишити рідну школу і шукати ліцеї в великих містах далеко від дому.

В самій Вінниці школи, здебільшого, розкидані по мікрорайонах, тож і тут учням доведеться діставатися до ліцею, комусь — їхати в інший бік міста. При цьому, приватні установи освіти можуть функціонувати без обмежень і об'єднати під одним дахом всі три рівні загальної середньої освіти.

Але навіть якщо зірки зійдуться і ліцей з'явиться, виходячи з практики реформ по-українськи, зміниться тільки вивіска, суть залишиться без змін. Назвати вчорашню школу ліцеєм — це ще не означає, що вона одразу ним стане, — говорять в освітніх колах. Бо потрібні кадри, обладнання, матеріальна база. Тож у наступному році реформу точно не запровадять, оскільки наші школи час від часу йдуть на дистанційне навчання, а епідемія в країні все ще не вщухла.

У плані до 2027 року

До 2024 року гімназії (сьогоднішні школи) та ліцеї повинні бути розмежовані, як окремі юридичні особи, а з 2027-го почне діяти державна підсумкова атестація у формі ЗНО, за результатами якої учні 9-х класів зможуть вступати в ліцеї. Тобто зарахування в 10-12 класи ліцеїв буде відбуватися на конкурсній основі, а не автоматично. Фактично дітям ЗНО потрібно буде здавати двічі: і до вступу в ліцей, і до вступу в виш. 

— За законом, реалізувати вищезгадану реформу в школі потрібно до 2027 року, — пояснює директор департаменту освіти. — В цьому чи наступному році реформи середньої школи не відбудеться, але підготовка розпочнеться. В принципі, перехідний період досить лояльний і розтягнутий у часі, щоб реформа не стала для учнів і їх батьків несподіванкою. 

Опитування

Як ви ставитеся до закриття 10-11 класів у школах?


 

Читайте також:

Чи варто виходити дітям на навчання, коли росте захворюваність від COVID-19? (ОПИТУВАННЯ)

«Я більше не хочу робити уроки!»: батьки радіють, що діти з понеділка підуть до школи

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Татьяна Петренко

    Медицину поховали, тепер взялися за освіту?!

    Павел Прис reply Татьяна Петренко

    Татьяна Петренко
    А. наче, 100500 випускників вузів, на квадратний метр -- добре?
  • Svyatoslav Usatyuk

    Та чи це добре?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up