«Я принц чи ні?» Трудовик з Вінниці створив опитування в Інстаграм і втратив роботу

«Я принц чи ні?» Трудовик з Вінниці створив опитування в Інстаграм і втратив роботу
Що за конфлікт виник у вінницькій школі з вчителем трудового навчання?
  • Молодий вчитель з 20-ої школи Павло Бурлака записав кілька сторіз в Інстаграм, через що викликав обурення у батьків учнів.
  • Він каже, що через непорозуміння з керівництвом його обманом вигнали з роботи, а також погрожують навіть після звільнення.
  • Як реагує на цю історію директор школи Олег Слушний? І чому адвокат радить вчителю позиватись до суду. 

За освітою вінничанин Павло Бурлака вчитель трудового навчання. На початку навчального року влаштувався на роботу у школу № 20, що на Бучми. Але пропрацювати встиг лише перший семестр. Варто одразу сказати, що директор цієї школи — Олег Слушний, який у 2019 році став найкращим вчителем країни. І тепер молодий вчитель каже, що через непорозуміння з директором у нього в житті виникли проблеми. 

Що передувало конфлікту

 — Мій досвід вчителювання у школі виявився досить цікавим, але керівництво та учні порушували мій особистий простір. В мене, як і в кожної молодої людини є сторінки в соціальних мережах, де були обмеження за віком. Учні були попереджені, що моє особисте життя їх не стосується, — каже Павло Бурлака. — Я там публікував моменти свого життя, які дуже не сподобалися батькам моїх учнів, на мене поскаржилися директору і пішло-поїхало.

Власне, в мережі вчитель публікував відео, як він відпочиває, коли не на роботі. На одному з відео трудовик питає у своїх підписників, чи личить йому корона — особливо цікавиться думкою дівчат. 

Відео дня

«Всім привітики, у мене до вас отаке-от запитаннячко: я принц чи ні? Мені підходить корона? Ну просто дуже інтересно. Особливо у дівчат цікавлюсь», — запитав Павло Бурлака в Інстаграмному сторіз та влаштував голосування. 

На ще одному відео вчитель слухає музику, показує пляшку з віскі й каже, що… «на#уярився».  Увага, відео 18+

— Я не порушив жодної з посадових інструкцій, які були створені у 2007 році. В принципі там було вказано, що вчитель може бути звільнений з посади, якщо дискредитує себе в очах дітей або батьків, але ж там також чітко прописаний перелік місць, де вчитель може таке робити. І в жодному випадку там не йдеться про інтернет та соцмережі, — підкреслює Павло Бурлака.

Мене хотіли «прижучити»

Через відео в соцмережі Павло Бурлака мав розмову з директором школи, в якій працював на той момент. За його словами, вчителю наказали написати дві заяви на звільнення — з датою та без. 

— Директор сказав, що якщо я цього не зроблю (не напише заяву - ред.), то мені доведеться повернути всю зарплату, яку я отримував ще з вересня. Заяву я написав, потім звернувся до нього з проханням забрати цю заяву або переписати «за згодою сторін», але він проігнорував моє прохання і сказав, що «потім все вирішимо». В результаті мене звільнили і навіть в центр зайнятості звернутися в мене можливості немає.

Окрім того, за словами Павла Бурлаки, в конфлікт втягнули ще й його близьких родичів.  

— Директор мені зателефонував, м’яко кажучи, він намагався мене «прижучити». Після того випадку, як батьки учнів побачили мої відео, я написав ще кілька постів з проханням, не турбувати мене та не втручатися в особисте життя. А після цього директор обдзвонив всіх моїх родичів і попередив, що якщо я й надалі буду висловлювати свою точку зору, то можна чекати заяв до прокуратури та всіх інших правоохоронних органів, — каже Павло Бурлака. — І до цього часу  я постійно від своїх родичів дізнаюся щось нове, якось директор зателефонував до матері і сказав, що в нього є листування, як я розбещував дівчат, але це просто зводилося до того, щоб я просто заткнувся. А ще, перед тим як я мав отримати диплом, мені телефонували з університету і погрожували тим, що мене виженуть. Я не знаю, хто це вигадав, але впевнений, що все робилося через цю ситуацію з Інстаграмом.

Павло Бурлака підкреслює, що окрім непорозумінь з адміністрацією школи та керівництвом, мав ще й конфлікти з батьками своїх учнів. За його словами, останнім не подобалося, що вчитель змушує купувати вартісні матеріали на уроки.

— Мені не давали навіть пояснити, що й до чого. Після цього випадку я не знаю, чи хотів би повернутися до вчителювання, але якщо і буду вчителем, то точно не в цій школі. 

Що кажуть у школі?

Для директора школи №20 Олега Слушного розмова про колишнього працівника стала несподіванкою. Він зазначив, що не пов’язує звільнення Павла Бурлаки з тим інцидентом у соціальній мережі.

Олег Слушний розповідає, що влітку у школі була вакансія вчителя трудового навчання. Відтак він звернувся у педагогічний університет, де, власне, і порадили кандидатуру Павла Бурлаки. Молодий педагог пройшов конкурсний відбір і заступив на роботу. 

— Павло Вікторович мав хороші рекомендації з університету і ми його взяли на умовах строкового договору.  В 5-6-х класах він викладав трудове навчання, а в 10-му класі — технології. Це спорідненні предмети, — розповідає Олег Слушний. — Ми зважали на те, що він був студентом і завершував навчання. Педагогічного досвіду в нього не було, тому ми йому призначили досвідченого наставника, а колеги та заступники директора допомагали складати календарний план, вести документацію вчителя, класні журнали.  Директор зауважив, що працівник часто порушував правила трудового розпорядку: спізнювався, не дотримувався режиму роботи, календарного планування тощо.

Дисциплінарні порушення — не рідкість

У школі новому вчителю намагалися допомогти адаптуватися і в роботі, і в колективі. За словами Олега Слушного, численні порушення теж давалися взнаки, тут мали місце не лише зауваження від адміністрації та керівників класних колективів, де викладав Павло Бурлака, а й від батьків учнів.

— Під час освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання Павло Вікторович не завжди дотримувався розкладу занять, міг провести урок або пізніше, або раніше і цим порушував графік роботи цього класу на весь день. Ми з ним розмовляли на цю тему, але зворотний зв'язок результатів не дав, — каже Олег Слушний. — Батьки зверталися до мене як усно, так і письмово, скаржилися, що вчитель не об’єктивно оцінює роботу учнів, дає багато завдань і в дітей немає часу на виконання інших предметів. В тому числі були і звернення через те відео: батьки скаржилися, що Павло Вікторович пропагує аморальну поведінку. Ми провели бесіду, але це ніяким чином не пов’язано з його звільненням.

Що стало причиною для звільнення?

Директор зазначає, що вчитель трудового навчання подав свою заяву на звільнення за власним бажанням 11 грудня, а звільнений був аж 4-го січня.

— Працівник, який написав заяву на звільнення за власним бажанням, може відкликати її. Однак після написання, він жодного разу не звертався з тим, що передумав, — каже директор школи. — Павло Вікторович неодноразово скаржився на проблеми зі здоров’ям і на те, що йому важко поєднувати роботу з навчанням. Заяву на звільнення він писав самостійно і ніякого тиску не було.  Я зі свого боку просив вчителя не звільнятися раніше часу, пропонував допрацювати семестр, щоб навпаки, він отримав аванс і зарплату.

Олег Слушний також зазначив, що в цьому випадку його співпраця з університетом завершилася на пошуках кандидатури на посаду вчителя трудового навчання. 

— Допоміг мені знайти вчителя трудового навчання його викладач. А от як я можу вплинути на рішення ректора щодо не допуску до екзаменів чи випуску з університету — для мене все ж загадка, — каже Олег Слушний.

Директор також розповів, що справді телефонував родичці викладача. Але не з метою поскаржитися. Це був спосіб зв’язатися з працівником.

— Тітка Павла Бурлаки приходила в школу ще до першого вересня, хотіла дізнатися, де буде працювати її племінник, переймалася його майбутнім та попросила мій номер телефону про всяк випадок, щоб знати, як в нього справи. Оскільки взимку Павло Вікторович не виходив тривалий час на зв'язок, не відповідав на повідомлення, а нам потрібно було заповнити всі необхідні документи в школі при завершенні навчального семестру, я зателефонував до тітки і повідомив їй про це. Ось і вся історія, — підкреслив директор школи.

«Можна подати позов до суду» — адвокат

Журналісти 20 хвилин запитали в експерта з правових питань Євгена Кокуци, чи є в цій ситуації неправомірні дії. За словами адвоката, у вільний від роботи час будь-який працівник має право займатися чим завгодно.

— В робочий час потрібно виконувати свої обов'язки та поводитися належним чином, а у вільний від роботи час людина може собі дозволити розслабитися. Він же не спонукав у своїх зверненнях дітей чи когось іншого до неправомірних дій, не посилався на школу чи на учнів. Якщо ж його примусили написати заяву на звільнення, це однозначно порушення трудового кодексу з боку керівництва школи. В такому випадку можна подати позов до суду і отримати моральне відшкодування, — підкреслив Євген Кокуца.

 

Читайте також

Вінницького видавця та ветерана Влада Сорда затримали після акції у Києві

Вінницьким підприємцям платять за нові робочі місця. Скільки та як отримати гроші

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (76)
  • Павло Бурлака

    Як тут все цікаво)))
  • Vlad Винница

    Та уже по морде лица видно, что немного с головой не дружит. При его работе выставлять такие видео - это явно надо быть неадекватом. Учитель - это персона публичная, его профиля будут просматривать все: родители, коллеги, особенно ученики. Если не готов - хватает других работ, а не запретите детям просматривать мой профиль - даже Кличко такую фразу не сморозил бы.
  • Yevhenii Mamchur

    Мда... На рахунок вчителя- людина трішки не в собі, якщо твоє особисте життя виглядає так то краще не вчи дітей взагалі нічому, цікава думка на рахунок того що робота це робота а особисте життя це особисте життя... я б не хотів щоб мою дитину навчав наркоман або алкаш... чи вчитель принцеса? Так, але тільки Фіона судячи з його зовнішнього вигляду в тих сторі. По коментарях я бачу що в Павла одногрупники дуже дружні що так відстоюють його "честь", тільки розуму в нього більше не стане від цього.
    Моя думка на тему звільнення проста: якщо б Павла звільняли не за його бажанням то ви уявляєте як би він почав про це всюди кричати? А звільнитися, потім в силу своєї гнилоти духовної пробувати створити проблеми директору школи, це навіть не по чоловічому... я надіюсь що таких вчителів як Павло не буде в жодній школі нашої країни, бо вчитель це не професія- люди цим живуть. Я надіюсь що ця ситуація дійде до усіх директорів Вінницьких шкіл, щоб ніхто більше не помилився і не взяв такого недовчителя на роботу.
  • Валентина Григорівна

    Доброго дня! Дуже шкода, що нам та нашим дітям, знову доводиться згадувати все те, що відбувалося у І семестрі. Коли у вересні дітям повідомили, що у них буде новий та молодий вчитель, діти зустріли його з цікавістю. Адже мали вже досвід роботи з молодими та енергійними педагогами. Але, на жаль,  минуло небагато часу, як бажання відвідувати уроки трудового навчання в них зникло. Найгірше, що не лише у тих дітей, які, як говорив вчитель: «Нічого не робили, а хотіли лише оцінок», але й у тих, які намагалися вчасно все виконувати та здавати. Причому, домашні завдання, що давав молодий педагог, дуже часто змінювалися, спочатку задавав одне, а потім чомусь вимагав зовсім інше, при цьому погрожуючи двійками. Говорити про призначені перездачі, на які вчитель міг просто не з´явитися  або прийти на годину чи дві пізніше, взагалі не дуже хочеться (до речі, і на уроки він також запізнювався). Хоча, як виявилося згодом, під час дистанційного навчання, вчитель не міг знайти час виконувати свою роботу, провести вчасно онлайн урок чи консультацію. Досить часто, навіть після 22 години, міг призначити відео зустріч, навіть не задумуючись про те, що це досить пізня пора для викладання предмету. Павло Вікторович говорив, що діти нічого не хотіли робити, але ж він такий приклад їм показував. Що зробив вчитель, для того, щоб діти із задоволенням долучалися до робити та виконували  його завдання?  Чому у дітей вимагав, а собі дозволяв робити по-іншому? Тут пишуть, що він сам дитина, але ж йдучи працювати до будь-якого закладу, це не обов`язково школа, кожен має бути відповідальним, поважати оточуючих та дотримуватись професійної етики. Так, не має досвіду роботи, але ж усі колись починали та були молодими. І навпаки, намагалися зарекомендувати себе з кращого боку, працювали і навчалися (до речі, директор нашої школи, колись теж навчався та працював одночасно, але все виконував вчасно та якісно). Розповідати про "родзинки" викладання даного спеціаліста ще можна дуже багато, але вчитель звільнився і крапка. Стосовно відео в соціальних мережах.  Так, дійсно, кожен має право на особисте життя, але вибачте поширювати такі відео  жодна поважаюча себе людина не буде.
    Вчитель стільки говорить про нашого директора, але ж він знав його всього лише пів року. А для кожного з нас, Олег Миколайович - це людина, яку поважають батьки, учні та вчителі. Це саме той директор, який завжди допоможе, підтримає та порадить, директор, до якого можна звернутися в будь- яку хвилину,  і він допоможе.
    Ми щиро бажаємо Павлу Вікторовичу у майбутньому стати таким вчителем як Олег Миколайович. Вчителем, до якого діти із задоволенням будуть ходити на уроки, брати з нього приклад  та поважати.

    Павло Бурлака reply Валентина Григорівна

    На рахунок консультацій, то це ще хто кому спати заважав, мені учениці і після 12-ї писали, що все зробили, чи яка в кого оцінка! Спершу навчіть дітей не пхати носа туди, куди не потрібно! Прочитайте всі діалоги, а потім пишіть, хто і що! Якщо виростили таких ... то це вже ваша проблема! Нормальні діти не будуть лазити по сторінках викладачів! Не шукатимуть компромат задля оцінки! Чому пів класу працювало? Де були батьки тих дітей, коли дівчатка спилали контрольну з телефону, типу вчитель очкарик, нічого не баче? Чи в Вас інша інформація? Ваші діти викрали мою особисту інформацію з соціальної мережі з метою отримання оцінки, бо своєю головою, чи руками не могли нічого зробити! До того ж, різниця між відео в часі суттєва! Куди ж ви дивились? Якщо ваші дівчатка зайдуть на порносайт, і почнуть туди контент лити? Що, тоді теж викладачі винні будуть? Я вже звільнився, дякуючи таким "гарним" людям! А потім кого звинуватите? А директор? Я попереджав його, що ці дані зібрані незаконно! Чому людина високих моральних якостей публікує їх? Це, як мінімум, - вироситнання контенту без згоди власника з корисливою метою! Чому колишній директор (Слушний О.М.) не сказав все, як було? Хоча йому для того потрібно було лише підтвердити мої слова. Свій зад став чомусь вище, за моральність і мудрість? Я не очікував такого від "високоморальної і мудрої людини"!

    Валентина Григорівна reply Павло Бурлака

    Доброго дня. Ну що ж, Ви й далі продовжуєте звинувачувати та ображати дітей, доводячи тим самим, свою педагогічну некомпетентність.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up