Вінницького видавця та ветерана Влада Сорда затримали після акції у Києві

Вінницького видавця та ветерана Влада Сорда затримали після акції у Києві
  • Вінницького письменника та засновника видавництва «Дім химер» Влада Сорда затримали після акції на підтримку Стерненка у Києві.
  • Дізнавалися, як відбувалося затримання, за що його забрали правоохоронці та де зараз знаходиться вінничанин. 

У Києві, 20 березня, біля будівлі Офісу президента влаштували чергову акцію на підтримку Сергія Стерненка. Як ми бачили із прямих включень, протестувальники розписали стіни будівлі ОП, також вони скандували гасла проти міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, поліції, «Волю Стерненку», «Свободу політв'язням» і т.п. Поліція у події не втручалася під час акції. Також мітингарі розбили скло одних дверей Офісу президента.

Після завершення акції, поліція затримала вінничанина Влада Сорда. 

Влад Сорд, пояснимо, дизайнер, письменник, ветеран та співзасновник видавництва «Дім химер». Останнє, до слова, на початку березня оголосило «книгобунт». А саме, безстрокову акцію на підтримку ув’язнених Андрія Антоненка (Ріффмастер) і Сергія Стерненка. Вони заявили, що 10% від кожної придбаної книги будуть перераховувати на потреби незаконно ув’язнених патріотів.

Відео дня

Дізнаємося про затримання вінничанина із групи «Самозахист». Там публікують всі свіжі новини з акцій на підтримку Стерненка. Близько 22.00 вони опублікували коротке повідомлення: «Друзі, є затриманий по сьогоднішній акції. Гранецький-Стафійчук Владислав Юрійович, засновника «Дому Химер», ветерана 93 ОМБр, запакували беркутівці і відвезли у невідомому напрямку». 

Також бачимо у Twitter опубліковані відео іншими протестувальниками. На відео видно, що затримання Влада більш схоже на викрадення. Попереджаємо, у ньому присутня ненормативна лексика. 

Підтверджують те, що затримали саме Влада Сорда і на Facebook-сторінці видавництва «Дім химер». 

«Так, чорти, підозріло схожі на поліцію — бо поліція не має так діяти — після завершення сьогоднішніх протестів по #СтерненкуВолю в кількості чотирьох штук в балаклавах, зі спини — спакували Влада Сорда», — читаємо у дописі. 

Як далі йдеться у ньому, людей, які намагалися перешкодити невідомим особам спакувати вінничанина в машину — виштовхали та кинули на асфальт. У відділок на Московській 30, куди повезли вінничанина вчора вночі, людей не пускали. 

«Будь ласка, поширюйте інформацію. Ви повинні усвідомлювати — відтепер будь-яку людину можна спакувати на вулиці з порушенням усіх норм і прав. Як у Білорусі. Як в рашці. Тільки набагато гірше — бо це стається в Україні, прямо зараз і прямо з нами», — пишуть на сторінці видавництва. 

Згодом додають нові деталі, що в якості доказу в нього забрали одяг. 

Наразі відомо, що Влада повезли у ізолятор тимчасового тримання. А міру запобіжного заходу обиратимуть в понеділок в Печерському суді. Йому вдалось передали одяг та знеболювальні. 

Його дружина Вікторія Гранецька збирається їхати в Київ, а видавництво тимчасово призупинило доставку замовлень. 

— Для мене це дуже неочікувано. Він їхав в Київ з книжками, мав зустрічатися з людьми і підписувати книги. Але до мене вчора ввечері подзвонила сестра і сказала, що Влада забрала поліція. Я навіть не сиділа у соцмережах, адже не очікувала на схожу ситуацію аж-ніяк, — говорить у коментарі 20minut.ua дружина Влада. — Те, що там сталося схоже на викрадення. Бо ніхто не зателефонував, ми не отримали жодної інформації від правоохоронних органів. Зараз мені дуже багато людей пишуть і дзвонять, щоб допомогти. 

За словами Вікторії, вона не знає, що там могло трапитись, адже Влад спокійна і мирна людина. 

— Так, ми переймаємося долею політв’язнів. Але з приводу затримання я дуже шокована, — каже Вікторія. — Адвокатів до нього пустили Сергія Стерненка. Вони самі зі мною зв’язалися. Влад телефонував мені із телефона адвоката і намагався мене заспокоїти. Я їду в Київ і не поїду звідти поки його не відпустять. 

Як коментує поліція? 

Як читаємо на Facebook-сторінці Національної поліції України, за вчинення протиправних дій під час мітингу правоохоронці затримали одного із найбільш агресивних учасників. 

«Це — уродженець Вінниччини, 1995 року народження, який раніше притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ч. 2 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Чоловіка затримали у порядку статті 208 Кримінального процесуального Кодексу України», — пишуть в Нацполіції. 

Додають, що слідчим відділом Печерського управління поліції розпочато кримінальне провадження на ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до семи років позбавлення волі. Та прикріплюють відео з акції протесту.

Читайте також:

Червоноармійці заходили у Вінницю з піснею під духовий оркестр? Спогади очевидця

Прапор над Вінницею. Історія картини на честь визволення міста від окупантів 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (127)
  • Misha Misha

    Посадити пожитево.
  • Anna Krylova

    Зараза ходить по світі,пора задуматись за здоров'я,навіщо ці збіговиська?
  • Mikhail Tovpyga

    Виправдати вандалізм та хуліганство - це дорога до дебілізму.
  • Віген Лалаян

    Ой горенько то яке))), письменник), його письмена відмивають зараз).
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up