День Бабака. Будинки Вінниці, що «застряглі» в часі

День Бабака. Будинки Вінниці, що «застряглі» в часі
фото з архіву "20хвилин"
  • У центрі Вінниці є багато старовинних будинків, які з часом майже втратили свій вигляд
  • А деякі — наче у фільмі «День Бабака», застрягли в петлі часу
  • «Промінь», «Мавзолей», «Росія» — це не повний список будинків, які незмінні протягом багатьох років

Сьогодні, 2 лютого, відзначають День Бабака. Але це свято пов’язано не тільки з «висмикуванням» сонної тварини з її нори, але й ще однойменний фільм, в якому грає Білл Мюррей.

Коротко: головний герой — телеведучий Філ Коннорс — з року в рік їде в містечко Панксатон, щоб побачити як будять бабака Філа. Проте, одного разу, коли він провів 2 лютого на святі, Коннорс не прокидається 3 лютого, а потрапляє знову на день бабака.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Навколо героя Білла Мюррея нічого не змінюється: ті ж самі будинки, ті ж люди. І от звідси аналогія з деякими будинками у Вінниці, що так само застрягли в петлі часу. Ці «німі свідки», щодня дивляться на вінничан, майже не змінюючись: занедбані і у всіх на виду. «20хвилин» подивилися, що з цими об’єктами, щоб показати їх своїм читачам.

«Мавзолей»

Торгові площі, підземна автостоянка на 118 авто, spa-центр та бутіки — саме це повинно мало бути в збудованій частині перед Універмагом, що на Гагаріна. Проте, будівництво, що розпочалося ще в 2007 році, досі не завершили. Вже багато років цей довгобуд містяни називають «Мавзолеєм».

Previous Next

На його верхній частині кілька фонтанів та півсфера, як в київському торговому центрі «Глобус». А нижні рівні — перетворилися на звалище. Навіть реконструкція площі Гагаріна, про яку говорили, що це «заради того, щоб запустити Мавзолей Продіуса» — не розірвала символічну петлю.

«Промінь»

Йдемо далі по Соборній та на очі попадає багатоповерхова будівля, що закрита риштуванням. Туриста, що вперше у Вінниці, ця будівля мабуть трохи здивує. Але вінничани вже звикли бачити дім в такому образі… протягом останніх 16 років.

Previous Next

Орендар — директор ТОВ «Оспром» Олександр Семенков — отримав будівлю в оренду в обласної ради ще в 2001 році. Із зобов’язанням капітально відремонтувати. Проте, цього досі не сталося. З 2007 року будівля взагалі не змінилася. На відміну від намірів орендаря, який хотів спочатку продати колишній прибутковий будинок («Промінь») за 15 мільйонів гривень на сайті оголошень OLX. А минулого року — купити в облради цей дім вже за 20 мільйонів. І поки досі йде вирішення майнових прав, будинок руйнується.

«Росія»

Кінотеатр на 1200 (!) місць був збудований ще в 60-х роках минулого століття. Аби потрапити на вечірній сеанс, глядачі купували квитки ще вранці. Але зараз він справляє жахливе враження: побиті вікна, дірки в стінах. Хоча в приміщенні все ж «жевріє» життя: на першому поверсі є магазин із товарами для утеплення та інших енергоефективних заходів. А з іншого боку працює ресторан «Підкова».

Читайте також: Історія найбільшого вінницького кінотеатру «Росія», який перетворили на ресторан

Previous Next

У 2014 році «Росію» хотіли відновити власними силами громадські діячі

І навіть влітку 2015 року провели тут виставку «Над Богом». Але розмови про те, що робити із «Росією» — арт-галерею, кінотеатр, Експоцентр чи просто змінити назву — поки що залишаються розмовами. Величезний кінотеатр понад 20 років тільки обростає новими графіті.

Розбита пошта

Закинута будівля пошти, по вулиці Симона Петлюри (колишня Чкалова — авт.) — пам’ятка архітектури місцевого значення. Взимку минулого року небайдужі вінничани розмістили петицію на сайті електронних зверненнь із пропозицією — відреставрувати будівлю.

Проте, тоді мерія відповіла, що дім знаходиться на балансі обласної архітектури, і винаймає об’єкт Вінницька торгово-промислова палата. Тому не було законних підстав почати ремонтувати дім.

Previous Next

А пошта цього дуже потребує: голі, обшарпані стіни; пруття замість вікон, розбита цегла. Навколо пусті пляшки, шприці. Таке враження, що дім в будь-який момент може рухнути під землю. А по сусідству житловий будинок, що «заколений» із занедбаним

Вінницька Вежа

Башта на Європейській площі була свідком багатьох подій минулого століття. У свій час вона мала різне призначення: була водоводом, наглядовим пунктом, пожежною станцією та навіть гуртожитком для працівників Водоканалу. За цей час вона майже не змінилася.

Previous Next

На відміну від інших об’єктів у місті, які знаходяться в символічній петлі часу, Башту, мабуть, і не треба взагалі ремонтувати чи перефарбовувати. Вона є одним з найяскравіших прикладів спадщини архітектора Григорія Артинова.

Післямова

Чи зможуть будинки вирватися з “петлі часу”? Чи настане для них “3 лютого”, як для телеведучого Філа Коннорса, який після багатьох спроб нарешті звільнився від “Дня бабака”? Це достеменно невідомо.

«20хвилин» розуміють, що це далеко не всі будинки-обшарпанці у центрі міста. Та ще є багато на околицях. Пропонуємо читачам доповнити цей список в коментарях.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Задунайский Торонтуй

    Пришельцы из сел добили город.
  • Поліна Купрійчук

    Стара лікарня на вул. Малиновського, 26.
  • Поліна Купрійчук

    Вінниця-Фармація (вулиця Соборна, 9). Завалиться скоро остаточно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up