Історія найбільшого вінницького кінотеатру «Росія», який перетворили на ресторан

Історія найбільшого вінницького кінотеатру «Росія», який перетворили на ресторан
На вулиці Соборній, відразу біля Центрального мосту, знаходиться найбільший кінотеатр Вінниці – «Росія». Але те що залишилось від нього, кінотеатром вже не назвеш.

Хто пам’ятає з дитинства свої враження з відвідування цього закладу перш за все пригадує великий акваріум у фойє, з величезними скаляріями і компресором у вигляді водолаза. Зараз, цю красиву колись будівлю, займає ресторан і якась неформальна церква.

Один із символів нашого міста - кінотеатр "Росія" збудували ще в кінці 60-х років. В той час він уособлював сучасне місто. Це був архітектурний прорив.

Відео дня
> На місті кінотеатру був базар і старі будинки вінницького райончика – Іерусалімка.

Робили усе з розмахом, багато скла, величезні сходи, великий екран і найбільша у Вінниці глядацька зала на 1200 місць.

Заходили по сходах, через центральне фойє, а вихід був через бічні сходи. У приміщенні, на першому поверсі, працював буфет.

На той час кінотеатр був одним з найпопулярніших в місті, квитки на сеанси, особливо вечірні, розкуповувалися за кілька днів. Вважалось, що якщо хлопець не запросив дівчину у кіно – стосунки приречені, адже тут була особлива атмосфера. Складний фасад відбивав світло ліхтарів. Кипариси створювали романтичну, спокійну обстановку.

Напевно, не багато хто знає про те, що кінотеатр "Росія" був не просто кінотеатром, а широкоформатним кінотеатром.

Наприкінці 50-х років минулого століття в процесі розвитку вітчизняного кінематографа був представлений стандарт широкоформатного кіно, який розробили щоб розширити  кут огляду, що відображається на екрані з одночасним збереженням фотографічної якості зображення за рахунок збільшення площі кадру. У 1961 році вийшов перший широкофрматний фільм під назвою "Повість полум'яних літ". І після схвалення проекту широкоформатного кіно по всьому СРСР почалося будівництво широкоекранних кінотеатрів.

Кінотеатр «Росія» був оснащений за останнім словом техніки тих років. Апаратний компекс включав п'ять (!) двухформатних кінопроекторів КП-30В, розрахованих на роботу з 35 і 70 мм кіноплівками, і шестиканальний підсилювачів з мікшерський пультом. У штаті кінотеатру спочатку передбачалася посада звукооператора, він розташовувався в крайній правій частині апаратної за мікшерський пультом, слухове вікно якого виходило в зал для глядачів.

Таке обладнання передбачало синхронне озвучування зарубіжних фільмокопій живим голосом перекладача. Прем’єра широкоформатних фільмів завжди проходили з заповненим глядацьким залом. Однак, широкоформатне кіно, через високі витрати на виробництво і невисокий термін служби магнітної фонограми, не прижилося і поступово стало зникати з екранів.

 У середині 80 - років три з п'яти кінопроекторів КП-30В були замінені на кінопроектори MEO-5X чехословацького виробництва, які на той момент були самою вдалою моделлю за співвідношенням ціна - якість - зручність експлуатації і ремонту. Вони були оснащені 5-кіловатними ксеноновими лампами і дозволяли демонструвати 35-мм фільмокопії будь-якого формату, з швидкою перебудовою з одного формату на інший.

Після розвалу СРСР і подальшого економічної кризи різко скоротилося вітчизняне фільмовиробництво, більшу частину екранного часу стали займати закордонні картини. Одночасно з розвитком місцевого телебачення (33-й канал), яке мало не щовечора демонструвало по ефіру як старі фільми, так і новинки, популярність кінотеатрів стала різко знижуватися. Бували дні, коли на сеанс ніхто не приходив, але найчастіше глядачів було не більше 10, при місткості залу 1200 місць! Найчастіше кінотеатри працювали у збиток, але якось підтримувалися ще державою, як вид мистецтва.

В 1995 році стереокіно припинило своє існування.

Приміщення почали використовувати приватні фірми.

 

амість фільмів – дискотеки, замість скла – цегла. Все поросло травою, сміття теж вистачає. А ті хто орендують тут офіси особливо ремонтом не допомагають.

Зараз, вже котрий рік поспіль, вінницька міська рада судиться з одним із банків за поновлення права власності на кінотеатр «Росія».

Опитування

Як на вашу думку можна використовувати приміщення кінотеатру «Росія»?

Читайте також:

На ступеньках возле «России» убирали и смотрели фильм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Ольга Скрипка

    Концертный зал и выставочная галерея было бы в самый раз. Обязательно нужно восстановить прежний стеклянный фасад. Отремонтировать и почистить ступеньки, поставить там лавочки и красивые фонари установить.
  • Anonymous

    Уважаемый, кинотеатры бывают ШИРОКОФОРМАТНЫМИ. Поверьте бывшему работнику винницкой киносети. К широкоформатным относятся кинотеатры, способные демонстрировать широкоформатные фильмы, снятые на киноплёнку шириной 70 мм с 6 канальной магнитной фонограммой. Для справки: "стандартным" форматом в кино считается ширина киноплёнки 35мм, и два способа получить широкоэкранное изображение: анаморфотный и кашетирование. Стереокино в формате Стерео-35 с горизонтальным расположением стереопар с разделением их по поляризационному методу в Виннице демонстрировалось в кинотеатре "Мир" в его малом зале, в период 1994-1995 г.
  • Anonymous

    Уважаемый, кинотеатры бывают ШИРОКОФОРМАТНЫМИ. Поверьте бывшему работнику винницкой киносети. К широкоформатным относятся кинотеатры, способные демонстрировать широкоформатные фильмы, снятые на киноплёнку шириной 70 мм с 6 канальной магнитной фонограммой. Для справки: "стандартным" форматом в кино считается ширина киноплёнки 35мм, и два способа получить широкоэкранное изображение: анаморфотный и кашетирование.
  • Anonymous

    Уважаемые господа! Во-первых, негоже для своей статьи брать материалы с другого сайта без ссылки на него, тем более что на том сайте есть разрешение на использование материалов при условии ссылки на сайт, откуда они взяты. Конкретно, взяты отсюда: http://depo.vn.ua/stati/vospominaniya/kinoteatr-rossiya-vchera-i-segodnya Взяты вместе с фото. Взят и мой комментарий, касаемый технического описания кинотеатра. 2. В кинотеатре "Россия" никогда не демонстрировалось стереокино. Стереокино в 1994-1995 году демонстрировалось в кинотеатре "Мир" в его малом зале.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up