Водонапірна башта: що знаходиться у серці Вінниці?

Водонапірна башта: що знаходиться у серці Вінниці?

Гордість міста. За свою історію вежа у центрі міста побувала і водогоном, і форпостом, і пожежною каланчею. Зараз – це один із символів Вінниці. Що там зараз усередині?

102-річна Башта на Європейській площі має цікаву та довгу історію. Проектувалася вона як водонапірна вежа архітектором Григорієм Артиновим.

- Воду забирали із Бугу у найчистішому місці, - каже історик Олександр Федоришен. – І незважаючи на це, рідина проходила кілька рівнів очистки. А потім текла по 1,3-кілометровому водогону до найбагатших сімей у Вінниці. Така система мала високу продуктивність – 600 м3 на добу. Для звичайних містян воду продавали у трьох водорозбірних станціях.

Водонапірну вежу використовували і як каланчу. У часи Другої світової війни башта була наглядовим пунктом. Після закінчення Вітчизняної війни радянська влада вирішила створити у вежі гуртожиток для сімей працівників Водоканалу, чим він був до середини 80-х років. 1985 року вежу, як архітектурний об‘єкт, передають у дбайливі руки Обласного краєзнавчого музею. З цього моменту в залах башти-каланчі розташували частину музейної експозиції Меморіалу революційної та бойової слави. Із 1993 року музей поповнився Меморіалом пам’яті вінницьких воїнів, які загинули під час Афганської війни. Експозиція складається із листів, особистих речей, фотографій і частин обмундирування.

Відео дня

Вежа має сім ярусів та досягає 28 метрів у вишину. Сьогодні це мала висота для сучасної Вінниці. А колись водонапірну вежу можна було побачити за кілька кілометрів навкруги.

Зайшовши у башту, журналісти побачили “на варті” трьох жінок – співробітниць музею. Вони люб’язно дозволили пройтися поверхами вежі та залізти на горище. Круті гвинтові сходи - випробування для сильних духом і тілом.

Стіни музею розмальовані. На картинах зіставляються головні воєнні та революційні події минулого століття: Жовтнева революція, Перша і Друга світові війні, Афганська війна.

- Ці малюнки, що ви бачите на стінах, - розповідає екскурсовод, – зроблені були художником Синепольским. А сама експозиція не могла би існувати без важкої праці співробітника краєзнавчого музею Євгена Курмаєва. Він особисто їздив до сімей загиблих та живих афганців, отримував речі, що пов’язані із воєнним конфліктом.

За сходами невеличкі зали музею, в яких умістилась пам’ять про ціле покоління вінничан, учасників Афганської війни. На жаль, не всім вдалося дожити до теперішнього часу.

- Люди, які пройшли ту війну, заходять сюди, щоб згадати, побачити знайомі обличчя, та себе у молодості, - розповідає співробітниця музею. - Комусь це дуже важко, і тому вони приходять разом із друзями. А для нових поколінь це застереження: ніколи знову.

Екскурсовод поділилася інформацією, що незабаром у музеї буде оновлення. Розповідь про подвиги вінничан, живих та загиблих, які воювали на Сході країни, може з’явитися на стендах у середині башти.

Окрім листів і речей солдатів, у музеї є багато зброї. Але вся вона несправна.

У Вежі є чотири годинники. На шостому поверху знаходиться одразу чотири годинники оновленої конструкції.

- Годинники раніше розміщались поверхом вище, - розповідає співробітниця музею. – Під час реконструкції у 80-х роках встановили новітні механізми львівського виробництва. Тепер башта має свій «голос»: відбиває чверті, години, звучать мелодії.

Журналістам усміхнулась Фортуна! Нас впустили на горище, звідки відкриваються неймовірні пейзажі на центр Вінниці.

Previous Next

Для тих, хто не був у музеї в середині вінницької вежі, журналісти підготували відеорепортаж

:

У вежу можна зайти кожного дня, окрім понеділка. Музей працює з 10:00 до 18:00
Ціна квитків: для дорослих - 10 грн, для дітей та студентів - 5 грн. 
Екскурсії: для дорослих - 50 грн. для дітей та студентів - 20 грн. 

Фотозйомка - 20 грн. Відеозйомка - 30 грн.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Борис Ерёмин

    "Воду забирали із Бугу у найчистішому місці" - хрен там! заводов тогда не было, а помои в реку сливали везде одинаково. просто башню построили на самом высоком месте города на тот момент, как и положено водонапорной башне. стыдно не знать элементарные вещи из школьного курса физики!
  • Виктория Купцова

    На первом этаже можно пожениться побыстрячку! Удобно! Рядом суд, но вряд ли там так же быстро разведут!
  • Anatoly Sekretarev

    Ця башта, як на мене, є символом показухи і використання її власниками в своїх корпоративних або й егоїстичних цілях. До того, що можна назвати "серцем Вінниці" башту вряд чи можна віднести.
  • Торонтуй

    Внутри мы с дружбаном Жэкой голубей стреляли. Из рогаток. Там их было кишмя.



    == у вежі гуртожиток для сімей працівників Водоканалу== Бобрусь не может не сморозить. Какой "гуртожиток"! Две или три конурки в которых жили злые бомжи. Они нас, пацанов, беспощадно гоняли...

    Наталия Карабан reply Торонтуй

    Не стоит делать таких категоричных заявлений. В башне реально до 76 года жили работники водоканала. Мамина знакомая Мария Алексиевич работала на коммутаторе водоканала телефонисткой и жила в башне в квартире на 4 этаже. Мы часто бывали у неё. Квартира маленькая однокомнатная в форме шестигранника + махонькая кухонька. Помню, что были очень толстые стены, подоконник был очень широкий, как стол. Был водопровод, но слива не было, выносили ведра во двор. Там еще печка была на газу, я таких больше нигде не видела. Когда поднимались по ржавой винтовой лестнице, грохот стоял по всей башне. Потом всех жителей переселили в малосемейку на Киевской. Бомжей я там ни разу не видела, по крайней мере когда башня была жилой.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up