Затоплені села, скельні монастирі та криваві легенди. Куди поїхати у подорож на Поділлі?

Затоплені села, скельні монастирі та криваві легенди. Куди поїхати у подорож на Поділлі?
  • Хоча через пандемію можливість поїхати за кордон дещо обмежилася, люди не припиняють задумуватися про відпочинок. А внутрішньому туризму це лише на руку.
  • Журналісти 20 хвилин зібрали три цікаві місцини на Вінниччині та Поділлі зокрема, де можна не лише насолодитися гарними краєвидами, а й дивуватися тому, що «лежить» в нас просто під носом.

Каньйони Південного Бугу, величезна кількість палаців, старовинні монастирі у печерах та трипільські поселення — це все про Вінниччину.

Козацьке місто

Буша

Відстань від Вінниці 150 км

Село в долині трьох річок називають місцем сили. Тут знаходили залишки поселень мисливців на мамонтів, знаряддя скіфської та трипільської культур, а також бронзового і залізного періодів.

Відео дня

У Буші найбільший в Європі музей історичних скульптур під відкритим небом. На території заповідника є близько двохсот робіт з каменю і граніту, пов’язаних з козацькою та дохристиянською тематикою.

Величезна вежа на пагорбі — перше, на що звертаєш увагу в Буші. Французький інженер Гійом де Боплан писав, що бушанський замок мав шість веж, а в кожній був свій пороховий погріб. Та до наших часів вціліла лише одна — єдиний свідок національно-визвольної війни під гетьманатом Богдана Хмельницького та кривавої розправи 1654 року. З історії знаємо, що саме тоді польсько-татарські війська вирізали містечко з дванадцятьма тисячами душ, не зжалившись над дітьми та жінками.

За легендою, донька сотника Мар’яна Завісна вирішила помститися за навалу. Вона підпалила пороховий погріб і підірвала велике польське військо разом з собою. Зараз на місці зруйнованої ратуші встановлений пам’ятний знак дівчині, а на могильній плиті напис «Вічна пам'ять відважній доньці українського народу Мар’яні Завісній, яка в листопаді 1654 року безстрашно стала на захист свого народу».

Козацький цвинтар — ще одна місцина, яку варто відвідати. Кладовище розкинулося на пагорбі неподалік від замчища, усіяне сотнями могил XVIII–XIX століть. На багатьох хрестах викарбувані старовинними літерами дати поховання, імена та прізвища, на інших написи давно стерлися. Є тут латинські прямі хрести, є хрести «мальтійські», а деякі з них виглядають дуже незвично: високий рівнобедрений трикутник з круглим навершником — «головою» і поперечними раменами — «рукою». Зустрічаються також могили з круглими хрестами, вставленими в основу монумента.

Найстаріший монастир в Україні

Село Лядове

Відстань від Вінниці 132 км

Лядівський Усікновенський скельний монастир у Вінницькій області вважається найстаршим в Україні. Його заснував Антоній Печерський ще у 1013 році, а згодом створим Києво-Печерський монастир в Києві.

За переказами, після хрещення Русі, на початку ХІ століття Антоній повернувся в Україну після перебування на святій горі Афон в Греції. Преподобний шукав місце для нового храму, а пливучи Дністром помітив скелі над річкою. Згодом тут розпочалося будівництво келії.

Чоловічий монастир знаходиться біля села Лядова на Вінниччині. Монахи тут наслідують грецький обряд, тому архітектура, ікони, мозаїка, кольористика та зовнішнє оздоблення будинків нагадують цю південну країну.

Монастир підірвали в часи радянщини у 1938 році. Поруч з місцем, де була обитель, вже збудовано новий комплекс чоловічого монастиря. Серед залишок від церкви лишилася дотепер і келія самого Антонія. Монахи зазначають, що виглядає вона зберегла оригінальний, порівнюючи з фотографіями та старими малюнками. Збереглася тут навіть полиця, де спав святий Антоній.

Цікавим місцем у монастирі є кістниця, де зберігаються рештки монахів. Щоправда, після радянського періоду деякі останки перемішалися. Тому монахи вимушені були вирити підземелля для зберігання кісток. Тепер все, що можна ідентифікувати, тут намагаються зібрати наново.

Окрім цього, тут є купіль Антонієвого джерела, де можна скупатися. Вода там постійно прохолодна, а її температура незмінна протягом усього року. Багато хто вірить у цілющу силу та чудотворні властивості цієї купелі. Люди занурюються туди, щоб, як кажуть, очиститися, набратися енергії.За бажанням прихопіть з собою рушники та купальні костюми.

Говорять також, що цілющі тут не тільки святі джерела, а й ікона Божої матері «Відрада і Втіха», яка є предметом поклоніння православних віруючих. Варто подивитися й на античний кам'яний хрест, який позначає, що територія релігійна, монастирська.

Місце, якого нема на карті

Бакота (Хмельницька область)

Відстань від Вінниці 198,6 км

Бакотою називалося давнє поселення в долині Дністра, відоме з літописів XIII століття, центр давнього Пониззя. Ще до середини ХХ століття – містечко, а в другій його половині – невелике село.

Майже 40 років це місце затоплене Дністровським водосховищем. Найширшу його частину й називають Бакотською затокою. Затока утворилася на місці долини, де розташовувалася Бакота й сусідні села.

У Бакоті – тобто на пагорбах над водосховищем – красиво і моторошно одночасно. Бо там, під водою, не так давно ще існували села. Для багатьох жителів ця долина вміщувала в собі все життя.

Тут теж є скельний монастир — прямісінько над Дністром височіє Біла гора. Підвищення утворене твердими силурійськими вапняками, в яких Дністер прорізав каньйон завглибшки 120 м. Там ще у XII-XIII ст. на місці язичницького капища виник стародавній печерний монастир Подільської землі — це і є Бакотський скельний монастир.

Перші згадки про нього датуються 1362 роком. Це найбільший печерний монастир Подністров’я. На його стінах збереглися старовинні написи, які свідчать про те, що монастир побудований на честь архангела Михайла. Навколо монастиря б’ють природні джерела, їхня прозора вода має лікувальні властивості, що ще раз доводить унікальну силу цих місць.

Читайте також: 

Скільки коштує купити дачу у Вінниці та недалеко від міста? Ми перевірили

«Його обов’язково відновлять», — сказав 20minut.ua художник, який створив напис на набережній
 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Марина Чорна

    Більше полюбляю переглядати старі фото в архівах, на Віоліті, аніж їздити по наших дорогах
  • Надія Гуляк

    Це краєвид на Бакоту.
  • Max Fireline

    Пані Діано, це шикарно...
    Це просто шикарно...
    Ну справді дуже просто і дуже цікаво -
    Я ось наприклад, не знав усіх подробиць про ці місця (а про деякі і взагалі не знав)
    Треба буде якось зібратися і коли стане тепліше поїхати туди,
    (Можна одразу в ці три місця, доречі)

    А за матеріал справді щиро дякую,
    Гарна праця, пані Діано,
    Дякую,
  • Читач49

    Дуже цікаво,аж захотілося проїхати по цим місцям,про які майже нічого не знаю.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up