Скільки коштує купити дачу у Вінниці та недалеко від міста? Ми перевірили

Скільки коштує купити дачу у Вінниці та недалеко від міста? Ми перевірили
  • Дача — місце для відпочинку від міського шуму та людського галасу. Тут можна просто насолодитися тишею, зайнятися садівництвом або зібрати всю родину на пікнік.
  • Попит на цей вид нерухомості, як ніколи, зріс саме через карантин у минулому, 2020-му році.
  • Ми перевірили, скільки коштує зараз будиночок з присадибною ділянкою у межах Вінниці та поблизу.

Купуючи дачу, люди зважають на два аспекти: або планують там жити на постійній основі, або ж хочуть мати можливість періодично виїжджати за місто на відпочинок. Керівник агентства нерухомості Сергій Остафійчук розповідає з власного досвіду, що карантинні обмеження в минулому році стали каталізатором підвищення попиту на цей вид нерухомості у Вінниці.

— Люди просиділи в 2020-му році кілька місяців у квартирах і  зрозуміли, що набагато зручніше мати будинок, — каже він. — Все частіше трапляються випадки коли люди розглядають приватні будинки, як альтернативу життя в квартирі. Керуючись цим, покупці звертають увагу на віддаленість від міста. В основному попитом користуються дачні масиви та приміські будинки, що розташовані  приблизно в радіусі п’яти кілометрів. В таких об’єктах приваблює невелика віддаленість та прийнятна вартість. 

Купуючи безпосередньо дачу, аби їздити туди на відпочинок чи займатися садівництвом в городі, покупці згодні на віддаленість від міста в межах 15-20 км. 

Відео дня

— Основні характеристики, які цікавлять покупців — це будинок з одним чи двома поверхами та відповідною кількістю кімнат в ньому, 4-6 соток землі, електрика та інші комунікації, — говорить спеціаліст з нерухомості. — Вкрай рідко в дачних масивах зустрічається газ. Цінова політика в дачному масиві татка: якщо він знаходиться в радіусі 5 кілометрів від міста, то звичайний будиночок коштуватиме близько 20 тисяч доларів, якщо ж далі (Рибаче, Сальник), то 8-10 тисяч доларів.

Сергій Остафійчук зазначає, що «голий» шматок землі зазвичай купують, щоб збудувати житловий будинок для себе та під себе. Або ж під забудову та подальший продаж.

— В першому випадку покупець буде більш прискіпливим до вибору земельної ділянки, тут важлива форма ділянки та відсутність нахилів, можливість підключення комунікацій, транспортна віддаленість теж має значення. Та й на сусідів часто звертають увагу, — каже Сергій Остафійчук. — Якщо ж ділянка купується в перспективі забудови під продаж, більшим попитом користуються кутові ділянки та ті, які можна розділити. Вище зазначені кретеріі також важливі, але знаходяться альтернативні компроміси.

Керівник агентства нерухомості також поділився «хитрощами», на які варто звернути увагу людям, які купують земельну ділянку.

Він розповідає, що перш за все мають бути правоустановчі документи на земельну ділянку: договір про купівлю-продаж (дарування, міни, свідоцтво права на спадщину) або державний акт та експертна оцінка об’єкту. При цьому обов’язково перед оформленням має бути «свіжий» витяг з ДЗК (державний земельний кадастр - ред.), де вказується вся інформація про ділянку, її розмір, розміщення, цільове призначення, та відношення до червоної зони.

— Промислові зони, звалища сміття, кладовища або відстійники, об’єкти, які потребують певної віддаленості «санітарної зони». Там не можна будувати житлові будинки і тем паче жити. Важливо звернути увагу на лінії електропередач: вони можуть проходити над ділянкою. У таких випадках це буде «червоною лінією» і під ними згідно законодавства не може бути капітальних фундаментальних забудов, — розповідає Сергій Остафійчук.

Скільки коштує дача?

Ми вирішили з’ясувати, скільки ж коштує дача у Вінниці та в радіусі 15-20 км від міста. Дані про продаж взяли на сайті dom.ria

Спочатку переглянемо варіанти дач, що пропонують покупцям безпосередньо у Вінниці. Нижче знайдете варіанти у найближчих до Вінниці селах.

Звертаємо увагу читача на те, що дорогих маєтків ми не розглядаємо за дачні будинки. Тому в нашому огляді таких немає. 

Староміський район, Бучми

Ціна на дачу тут коливається від 7 000 до 29 900 доларів. Найдешевший будинок (16 кв.м.) стоїть на чотирьох стоках землі. В описі лаконічно вказано, що стіни в домі цегляні, а опалення — індивідуальне.

А ось найдорожча дача в цьому районі коштує майже 30 тисяч доларів. Будинок приватизований і, здається, фактично готовий до заселення мешканців. В домі є централізоване водопостачання, діюча піч, електрика, вигрібна яма, а найближчим часом обіцяють заасфальтувати вулицю.

Замостянський район, Тяжилів

Ціни на дачі тут коливаються від 3 000 до 7 000 доларів. Зокрема, в Турбівському масиві пропонують будинок на дві кімнати в житловому стані. Загальна площа дому 30 м2.

«Пічне опалення (грубка), підвал. В дворі є сарай, літній душ і туалет. Доглянутий сад і оброблений город – завжди свої овочі та фрукти. Поруч ще одна ділянка 6 соток як бонус! Всього 10 км від Вінниці», -— йдеться в описі.

Ленінський район

На Сабарові ціна на найдешевший будинок стартує від 10 500 доларів. В описі дачі йдеться про те, що дім цегляний і на додачу ще 4.3 сотки землі.

«Земельна ділянка під садівництво. Документи на будинок. Світло, свердловина на дві сім'ї, зручності на вулиці. Хороший заїзд для машини. Посаджені плодові дерева: черешня, вишня, слива, яблуні; виноградник. До транспорту 5 хвилин пішки», — йдеться в описі.

Найдорожчий будинок в районі Барського шосе коштує 29 000 грн.

«В будинку встановлена сигналізація, пластикові якісні вікна, тепла підлога, модернова піч (буржуйка), мебльована зона кухні із заведеною водою з криниці, диван, стіл з лавками і багато інших цікавинок. На вулиці піч-барбекю, стоянка для авто, газонна трава (територія активного спортивного відпочинку)», — йдеться в описі дому.

Стадниця

В цьому селі одні з найдешевших дачних будинків. Власне, ціна тут на нерухомість стартує від 2 000 доларів і закінчується на позначці в 3 200 доларів. 

Найдорожчий дім в 13 кв.м. збудований з силікатної цегли, в ньому є індивідуальне опалення.

«Ділянка 6 соток. Теплий невеличкий будинок. У дворі криниця, погріб в хаті, плодовий сад: сортові та рідкісні дерева, виноград. До Вінниці 12 км», — йдеться в описі.

Вінницькі хутори, Зарванці та Щітки

У районі Вінницьких хуторів є кілька варіантів купівлі будинку та присадибної ділянки. Ціна на нерухомість тут коливається в межах 224 тисяч гривень.

Цегляний будинок (28 кв.м.) на шматку землі в шість соток на Вінницьких хуторах обійдеться потенційному покупцю в 8 000 доларів.

Приблизно такі ж ціни на будинки в Бохониках та Щітках — коливаються від 8 до 15 тисяч доларів. От тільки квадратура житлової площі та земельної ділянки трішки різняться. Якщо в Щітках за 8 700 доларів можна придбати 3,4 сотки землі з будинком в 40 м2, то в Ланах (район Бохоників) 33 сотки та одноповерховий цегляний будинок (30 кв.м.) коштує 8 000 доларів. 

У Зарванцях будинок квадратурою в 31 м2 коштує 14 тисяч доларів.

«Газ підведено, великий погріб, поряд озеро, ліс. Земельна ділянка 0.21 га, є великий фруктовий сад», — йдеться в описі.

Лука-Мелешківська

Лука-Мелешківська теж стала ласим шматочком для вінничан. Ціни на будинки з землею тут коливаються від 3 000 до 8 500 доларів.

Найдешевший будинок за 3 000 доларів пропонують купити без меблів. Цегляні стіни, площа 50 кв.м., є дві кімнати і немає опалення. А найдорожчий в цьому селі будинок власники назвали добротним.

«Побудований він в півтори цегли, заведено та розкинуто по будинку світло, кирниця, поряд зупинка електрички. Будинок без внутрішніх робіт, є можливість зробити ще одну кімнату на другому поверсі. Будинок можна використовувати як для постійного проживання так і як дачу. Земельна ділянка та будинок приватизовані», — йдеться в описі.

Стрижавка

У Стрижавці будинки на земельних ділянках теж мають лояльні ціни: від 3 400 до 19 000 доларів.

Найдешевший літній будиночок розміром в 15 кв.м стоїть на чотирьох сотках землі — стіни каркасно-щитові, а опалення індивідуальне. Поруч річка.

А найдорожчий будинок з цегли стоїть на 4-х сотках землі.

«Будинок з ремонтом, та заведеною водою в кухні. Є можливість зробити ще одну кімнату на другому поверсі. В дворі криниця, ділянка рівна, доглянута. Посаджені молоді садженці плодових дерев, полуниці та інші ягоди», — йдеться в описі. 

Пирогово

В цьому районі ціни на нерухомість значно вищі і коливаються від 16 500 до 46 000 доларів.

Найдорожчий будинок в Пирогово має дві кімнати з ремонтом, металопластикові вікна та двері, а також камін і піч.

«5 хвилин до маршрутки асфальтом. Двоповерхова будівля з міцним блочним фундаментом та панельним перекритям між поверхами. В будинку 2 кімнати з ремонтом та кухня. Усюди металопластикові вікна та двері. Діючий камін в кімнаті, та піч в кухні. Душова кабіна і бойлер на гарячу воду. Вода подається з криниці насосом. Є можливість підвести газ. Ділянка рівна, приватизована, доглянута з фруктовими деревами. Вимощена плиткою. Є вимощений мангал на подвір'ї та погріб», — йдеться в описі.

Таким чином бачимо, що у межах Вінниці ціна на дачу буде стартувати від 3 000 до 29 000 доларів. А в радіусі 20 км від міста ціни на заміські будинки починаються з 2 000 до 46 000 доларів. 
 

Читайте також:

Приваблива для інвесторів. Скільки коштує придбати житло у Вінниці?

«У нас пів міста без тепла». Чому у Могилеві передчасно завершили опалювальний сезон?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олена Коваленко

    Дякую. А П'ятничани?
  • Max Fireline

    Яка чудова стаття, пані Діано,
    Дякую Вам за цікаву та надзвичайно корисну інформацію,
    Особливо хотів би подякувати за казковий будиночок у Стрижавці, фотографію якого Ви надали,
    Він мені так сподобався!!! Аж захотілось його придбати, такий вже він затишний,
    Щиро дякую Вам за працю, пані Діано!!!
    З нетерпінням чекаю нових матеріалів!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:17 Троє учениць здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень 10:01 Сьогодні — Чистий четвер. Про суть четвертого дня Страсного тижня та молитви 10:00 ТОП-50 німецьких фраз і слів: емоції, почуття, сім'я, захоплення (новини компаній) 09:45 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 09:11 Вінниця сьогодні прощається із 26-річним військовим Артуром Доміновим 09:11 На «зебрі» по Пирогова збили дівчину. Утворилася тягнучка 08:28 Сьогодні вітаємо Зою та Романа. Історія та прикмети 2 травня 21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up