Приваблива для інвесторів. Скільки коштує придбати житло у Вінниці?

Приваблива для інвесторів. Скільки коштує придбати житло у Вінниці?
  • Інвестиції в нерухомість для більшості людей залишаються надійними та популярними.
  • За цінами на нерухомість Вінниця потрапила в топ-5 по Україні.
  • Ми дізналися, скільки коштують у Вінниці квартири в новобудовах та на вторинному ринку нерухомості, а також за якими критеріями люди обирають місце для проживання.

У Вінниці одні з найвищих цін на нерухомість. Якщо розглядати новобудови, яких у місті стає все більше, то за певними критеріями наші багатоповерхівки обганяють Київ та Одесу. «Вторинка» в певних районах міста теж перегнала за цінами квартири в містах-мільйонниках. Про це розповідає керівник агенції нерухомості «Берген» Сергій Остафійчук.

Ринок нерухомості та його стабільність залежить від багатьох факторів, пояснює він.  Перше, від чого всі «танцюють»  — це курс долара. Сергій Остафійчук зазначає, що в уже минулому, 2020 році, пандемія теж вплинула на роботу в сфері нерухомості.

— Однак якщо в перші місяці карантину люди трохи панікували, то зараз бувають такі місяці, коли роботи в ріелторів набагато більше, аніж до часів коронавірусу, — каже Сергій Остафійчук. — Ті, кому потрібно купувати — купують, інвестори теж змирилися з нинішніми обставинами і продовжують вкладати гроші в нерухомість.

Відео дня

«Сталінки» — вишуканий вид нерухомості

  Сергій Остафійчук зазначає, що останнім часом покупці все  частіше звертають увагу на нерухомість в новобудовах, адже там багато переваг, які цінує молодь — модернізоване планування, хороші сусідів, наявність автономного опалення, парковка та інше. Однак і старі будинки з розряду вторинного виду нерухомості теж цінуються. Головне — фінансова спроможність покупців.

 — Найперше, що визначає покупця — це його платоспроможність. Вибір нерухомості завжди починається з того, скільки є грошей. Якщо, наприклад, людина може собі дозволити купити «первинку» з ремонтом — це вже добре. Якщо бюджет дозволяє придбати первинну нерухомість і самостійно зробити там ремонт, це може зекономити від 5-10 тис доларів. Якщо людина довіряє забудовнику і може взяти під забудову, то це одна з найвигідніших покупок. Забудовників у нас багато. Є ті, хто здають без проблем, а є ті, хто здають з певним питаннями до себе в подальшому, — пояснює Сергій Остафійчук. — Але і «сталінки» у Вінниці дуже полюбляють і цінуються. Квартири в таких будинках купує лише певний сегмент людей, це вишуканий вид нерухомості: як правило тут велика площа, високі стелі та товсті стіни, а також історичне місце розташування. Можливість перепланування залежить від будинку.

«Вишенька» — найзатребуваніша

Сергій Остафійчук говорить, що коли з потенційними покупцями мова заходить про «вторинку», на першому місці по затребуваності стоїть мікрорайон «Вишенька».

— Далі вже йде Слов’янка, Свердлова, Урожай та Замостя. При покупці вторинного ринку люди звертають увагу на цінову політику, а далі на вік будинку, місце розташування, кількість поверхів у будинку, на сусідів, стан будинку (шви, тріщини, заміна комунікацій), — говорить Сергій Остафійчук. — А ось квартири в Тяжилові, ГПЗ та Старому місті обійдуться дешевше. Якщо порівнювати дві однакові квартири в «хрущовці» на Вишеньці та Тяжилові, то в останньому мікрорайоні квартира буде дешевшою.

Втім продається все: щось швидше, щось довше. Ріелтор пояснює, що інколи може хитнутися ринок нерухомості, відтак ціни піднімаються і завищена раніше ціна стає в апріорі нормальною для теперішнього ринку. Тоді об’єкт забирають.

Цінова політика «на пальцях»

Ціна на квартиру залежить від багатьох факторів: на якому поверсі розташована, зовнішній вигляд, транспортна розв’язка тощо. Окрім того покупці звертають увагу на те, кутова квартира чи ні, а також що за будинок — цегляний чи панельний.  

— Приміром візьмемо однокімнатну квартиру в районі Вишеньки. Якщо це дев’ятиповерхівка, з покращеним плануванням і в хорошому стані, то квартира буде коштувати 32-35 тисяч доларів, залежно від поверху та якості ремонту. Якщо, наприклад, це середні поверхи та симпатичний зовнішній вигляд, то вона буде коштувати 35, якщо останній чи перший поверх і при цьому квартира просто симпатична, то вона коштуватиме 33 тисячі, — каже Сергій Остафійчук. — Якщо беремо «хрущовку», то найзанедбаніша квартира обійдеться в 27 тисяч доларів, а щось «живіше» — 29-32 тисячі і ціна теж буде залежати від поверху та стану самої квартири.

Переваги новобудов

Контингент сусідів — це одне з перших, на що покупці звертають увагу. Сергій Остафійчук пояснює, що у нових будинках житло купують здебільшого молоді родини.

— Серед переваг також те, що це новий будинок, збудований за новими технологіями, наявність якісних ліфтів та місць для парковки чи візків, більша квадратура квартири, будинок вже утеплений і є автономне опалення, яке дозволяє непогано зекономити в сезон, — підкреслює Сергій Остафійчук.

Поради від ріелтора

Сергій Остафійчук говорить, що в першу чергу покупцям квартири в новобудові потрібно звертати увагу на забудовника та його репутацію, а також чітко відслідкувати умови договору та обов’язки перед покупцями (як передається земля в користування жителів, якість та технологія будівництва дому).

— Якщо це «вторинка», то у місті є негласний перелік аварійних будинків. Ріелтори зазвичай в курсі, де краще купувати квартиру, а де ні. Я б взяв квартиру, де всі документи перевірені нотаріусом, але якщо всі документи новенькі, а у власника, наприклад, свіжий паспорт, це пахне аферою. Тому на це теж треба звертати увагу, — наголошує агент з нерухомості.  

Сергій Остафійчук розповідає з власного досвіду, що багато людей мають певні забобони і для них важливо знати, що раніше було в тій чи іншій квартирі.

— Достеменно всю правду не дізнаєшся, отримуємо лише те, у що віримо. Але це вже залежить від самих людей, я б не зациклювався на цьому. Раджу приділити увагу стану під’їзду та комунікацій. Якщо купуєте квартиру на першому поверсі, то обов’язково потрібно перевірити підвал, бо якщо там проблеми з трубами, то в квартирі буде волого, якщо верхній, то стан даху відповідно. Якщо це «панелька», то має значення стан швів, а якщо цегла, то зважайте на наявність чи відсутність тріщин в самому будинку, — зазначає Сергій Остафійчук.   

Власний досвід

 Вінничанин Володимир Шинкаренко купив трикімнатну квартиру в листопаді 2019 року. Він став власником житла в 65 квадратних метрів у панельному домі в одному з найпрестижніших районів Вінниці. 

Як приватний підприємець, який займається будівництвом, чоловік принципово не хотів купувати квартиру в новобудові, тому взяв «вторинку».

— Як правило, забудовники роблять так, щоб продати свій товар: візуалка чіпляє покупців і люди думають, що в квартиру можна одразу заїхати і не робити там ремонт. Але є дуже багато нюансів, які мають значення (розташування розеток, вимикачів та навіть місце, де буде висіти кондиціонер). Я обирав квартиру з точки зору її розташування. На ремонт не дивився, бо планував робити його сам і не гірше, ніж в новобудовах. На момент купівлі квартири я бачив, що там умови жахливі, але переробити все — це лише питання часу та можливостей. Звернув тоді увагу на те, що під’їзд сухий та прибраний, немає недопалків, сусіди адекватні, дворик симпатичний, хоча місця для парковки мало, — сказав Володимир Шинкаренко.

Новобудови Вінниці

На сайті dom.ria розміщено інформацію про продаж квартир у 39 житлових комплексах від забудовника. Квартири в новобудовах пропонують від однієї до чотирьох кімнат, популярні й дворівневі квартири. З ремонтом чи без, з можливістю індивідуального опалення, економ чи бізнес-клас  — вибір є для всіх бажаючих придбати власне житло.

Журналісти «20 хвилин» порівняли ціни в різних новобудовах. Найдешевший квадратний метр (в межах від 11 до 15 тисяч гривень) забудовники пропонують в Стрижавці, Агрономічному, Зарванцях та в районі Старого міста.

Дорожчий сегмент квартир починається і справді в районі Поділля (20 220 грн за м2), Слов’янки (25 281 грн за м2), Вишеньки (від 19 000 до 25 281 грн за м2) та Замостя (від 13 900 до 23 000 грн за м2). 

А от ціни від 26 900 грн до 33 708 грн за квадратний метр можна зустріти в новостворених житлових комплексах у центрі Вінниці.

Вінницька нерухомість в ТОП-5 України

П’ять міст України, серед яких опинилася і Вінниця, показали суттєвий ріст ціни на вторинному ринку і порівняльно невисокий термін окупності. Першу позицію зайняв Дніпро — тут однокімнатна квартира (48 квадратних метрів) комфорт—класу в середньому коштує 816 000 грн і окупиться в рекордні короткі терміни (за умови оренди в 10 000 грн можна буде повернути вкладені гроші за 8.5 років.

Київ опинився на другому місці. В столиці традиційно найдорожче житло — за середню однокімнатну квартиру комфорт—класу доведеться заплатити близько 1 218 720 грн. Середня орендна ставка тут сягає близько 11 000 грн за квартиру з такими ж параметрами, а відтак «відбити» вкладену суму можна за 11,5 років.

Вінниця теж приваблива в плані інвестицій в нерухомість. Цікавість до первинного ринку нерухомості тут підігріває стрімкий зріст ціни на «вторинку» — 40% за чотири роки. Оренда в 6 000 грн дозволить за 11,6 років окупити інвестиції в однокімнатну квартиру комфорт—класу.  

Читайте також:

Скандал через землю: як активісти не дали забрати в приватну власність територію онкодиспансеру

Біля довгобуду на Стрілецькій закінчили встановлення копії Ейфелевої вежі. Як вона виглядає?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up