Скандал через землю: як активісти не дали забрати в приватну власність територію онкодиспансеру

Скандал через землю: як активісти не дали забрати в приватну власність територію онкодиспансеру
  •  45 соток землі на території Вінницького обласного онкодиспансеру просив у Вінницької облради головний лікар цього закладу Володимир Шамрай...під забудову приватного медичного центру.
  •  Через провокації у вінницьких ЗМІ та соцмережах в облраді «терміново» внесли зміни до проєкту рішення щодо розподілу землі...і тепер там хочуть побудувати хоспіс.
  •   Тим часом поліція відкрила кримінальне провадження щодо перевірки оприлюдненої у ЗМІ інформації про роздачу «5 тисяч доларів» депутатам за потрібне голосування. 

У 2019 році головний лікар «Подільського центру онкології"» Володимир Шамрай звернувся до Вінницької облради з проханням віддати 30 соток з території онкодиспансеру для забудови приватного медичного центру «Медіхелс». Тоді облрада землю не віддала і звучала версія, що у цієї пропозиції є ознаки корупції.

Втім, 19 березня Вінницька облрада знову ділила комунальну землю онкодиспансеру. Головний лікар цього разу написав клопотання віддати під «Медіхелс» в півтора раза більше землі – 45 соток.

 «До адміністрації КНП «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної Ради» надійшло звернення ТОВ «МЕДІХЕЛС» з пропозицією створити хоспіс на території ПРЦО», — з таким повідомленням звернувся до директорки Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької облдержадміністрації Ольги Задорожної головний лікар КНП «Подільського регіонального центру онкології Вінницької облради» Володимир Шамрай.

Відео дня

 У своєму зверненні головний онколог зазначав дані обліку про онкохворих, які перебували в обласному кацер-реєстрі, які потребували симптоматичного лікування та паліативно-хоспісної допомоги. 

«Питання створення у Вінниці закладу, яке б спеціалізувалося на наданні медичної допомоги важкохворим пацієнтам, є вкрай актуальним. На сьогодні у Вінниці на базі Міської клінічної лікарні №3 функціонує хоспіс на 65 ліжок. Але враховуючи вищенаведені цифри за кількістю пацієнтів, які потребують такої допомоги, одного такого закладу вкрай недостатньо,  — йшлося у зверненні. — Тому, виходячи з вищевикладеного, КНП «ПРЦО ВОР» звертається до Вас з проханням надати дозвіл на розподіл земельної ділянки, орієнтовною площею 0,3000 га, розташованої по вул.Хмельницьке шосе,84, з постійного окристування КНП «ПРЦО ВОР», шляхом оформлення договору земельного сервітуту під будівництво хоспісу, у якому хворі матимуть можливість отримувати паліативно-хоспісну допомогу».

А ось і клопотання директора приватної фірми, яке стало підставою для процесу розробки проєкту рішення:

 

Журналісти RIA/20minut.ua хотіли поспілкуватися з Володимиром Шамраєм, аби дізнатися його позицію. Однак протягом дня слухавку він не брав.

«Нічого не вийшло…»

Вінницька активіста Таїса Гайда розповіла журналістці 20 хвилин, що зробила клопотання до Управління спільної комунальної власності територіальних громад Вінницької області Вінницької облради на отримання документів, які стали підставою поділу земельної ділянки. Ось що отримали у відповідь:

— Спочатку на сесію винесли рішення про 30 соток, потім засіла комісія, яка доопрацювала рішення (так видно на сайті облради) і замість 30 «намалювали» 45 соток. Коли ми опублікували це в мережі, в 33-му каналі з’явилася стаття, підписана пресслужбою облради. Там йшлося про те, що депутати Вінницької облради, які не проголосують за дане рішення, отримають по 5 тисяч доларів, — каже Таїса Гайда. — Оце фейкове повідомлення сколихнуло поліцію, зараз відкрито кримінальне провадження і це збурило громадськість та депутатів. Бо ті, хто сумнівався, чи варто давати землю приватній фірмі на будування медцентру-хоспісу, опинилися під тиском.

Тим часом депутати з партії «Слуга народу» розцінили ці публікації, як тиск на депутатів і загітували розбір польотів щодо того, хто ж все-таки з пресслужби дав таку інформацію. Потім виступила і пресслужба, яка заявила, що нічого про це не знає і свідчень жодних не давала.

 Таїса Гайда, як і переважна більшість вінничан вважає, що люди повинні отримувати лікування не за всі гроші світу.

— Вчора (18 березня – ред.) зібралася комісія з питань комунальної власності з Ковальовим і вони зробили заяву, що давно збиралися відкрити комунальний хоспіс (хоча всі документи свідчать про те, що це має бути приватна структура) і щоб загасити пожежу, внесли зміни до проєкту рішення. Після слів про поділ земельної ділянки на дві земельні ділянки було додано: “для створення комунального закладу охорони здоров’я – хоспісу”, — каже Таїса Гайда. — Але якщо взяти і правильно прочитати це рішення, керуючись правилами української мови, то тире чи дефіс ставиться після однорідних слів з узагальненням. Тобто, фактично, якщо правильно читати це рішення, то не зрозуміло, де має бути створений хоспіс. Чи на тій земельній ділянці, що залишиться у комунальній власності (не відділена на території онкодиспансера) чи на тій території, яку відділять.

За її словами, «запобіжник» у слові «комунальний» у цьому випадку не спрацьовує, бо це декларативне додання.

— Якби, наприклад, було вказано «поділити на дві земельні ділянки – 3,6  і 0,45 га, яка виділяється на створення комунального закладу, тоді ми зрозуміли б, що розподіл стосується створення на певному шматку землі. Фактично, воно ні до чого не приводить і надалі це дає можливість передати землю в приватні руки для будівництва, — каже вона.

Активістка зазначає, що зараз журналістам, як і громадськості залишається лише слідкувати за тим, щоб виділена земля не пішла в чиїсь руки.

— Наразі обмежень немає, бо й жодних зобов’язань до цієї земельної ділянки теж немає. Це дивна історія, покрита плямами, — підкреслила Таїса Гайда. — Ми всі прекрасно розуміємо, що якщо цей заклад буде приватним, то ніхто там послуг безкоштовно надавати не буде. НСЗУ виділив пакет, але він мізерний і коштів з нього не вистачить на те, щоб покрити всі ці витрати. У моїх знайомих батько лежав у хоспісі на Старому місті, яке належить міській раді. Там обслуговування коштувало чимало, щодня їм доводилося платити близько 300  грн і врешті вони забрали його додому. Але це комунальний заклад, частина витрат лягає на місцевий бюджет і  людям все одно доводилося доплачувати. А те, що вони розповідають про приватний заклад, де будуть безкоштовно лікувати пацієнтів і отримувати відшкодування від держави — це смішно.

Що отримали в результаті?

Під час сесії обласної ради 19 квітня 56 депутатів проголосували за поділ земельної ділянки Подільського регіонального центру онкології загальною площею 4,1352 га, що розташована за адресою: вул. Хмельницьке шосе, буд 84 та належить Центру на праві постійного користування, на дві земельних ділянки, орієнтовною площею 3,6852 га та 0,45 га.

Напередодні ж, 18 березня, під головуванням Андрія Ковальова відбулося засідання постійної комісії з питань будівництва, комунального майна, транспорту та розвитку інфраструктури. Члени комісії внесли зміни до проєкту рішення «Про надання згоди на поділ земельної ділянки комунальному некомерційному підприємству «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної Ради».

Через це на сесії облради почалися суперечки. Багато депутатів ніби були й не проти голосувати, але вважали за краще все ж попередньо розглянути економічну складову – чи вистачить грошей на будівництво і, чи, може, все ж краще знайти готове приміщення і його переобладнати.

Але як сказав голова постійної комісії Андрій Ковальов,  проєкт рішення був заслуханий два тижні тому на засіданні профільної комісії і там не було жодного заперечення.

— З точки зору законності проєкт рішення зайшов абсолютно правильно підготовлений, з 11 членів комісії 10 проголосували «за», а один утримався. Вчора через інформаційну кампанію, яку розпочали активісти в мережі та ЗМІ, враховуючи клопотання комунального закладу, ми розглянули це питання і внесли уточнення, щоб прибрати всі інсинуації з цього питання, — сказав Андрій Ковальов. — Щоб всі зрозуміли, що питання створення відповідної комунальної установи є негайним в обласній раді щодо надання паліативної та хоспісної допомоги. Зараз у Вінниці є лише один заклад на 30 ліжок у міській раді, а в області немає жодного. А земельна ділянка лише буде поділятися на дві частини. Про передачу в приватні руки мова не йде. Ми хотіли піти по процедурі, вчора ми зробили те, що зробили.

Читайте також:

Вінничани будуть здавати на права по-новому: що зміниться для водіїв

Проїзд в маршрутках Вінниці може зрости до 10 гривень — проект рішення

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Max Fireline

    Ти ба... цікаво, цікаво...
    Дякую, пані Діано, плідно попрацювали!
    Гарна стаття!
  • Shults Oksana

    Боже то як 7й км вже а не лікарня 👎👎👎
  • Larisa Nikolaevna

    Про те ,що лікарі перетворили державні медичні заклади у свій власний бізнес і набивають кармани, відомо всім і давним давно.Питання в іншому, чому знаючи про це, відповідні органи не візьмуть їх за задницю і не притягнуть до відповідальності,  коли вже в цій країні будуть захищені люди  від цих хапуг?

    Larisa Nikolaevna reply Larisa Nikolaevna

    Валентина Володимирівна так і їм теж треба згадати , що вони смертні і їхні діти , і онуки, і всі наступні покоління,які будуть за всі ці  злодіяння розраховуватися. Чому за кордоном такого немає? Що ж це за нація у нас така ненажерлива?

    Валентина Володимирівна reply Larisa Nikolaevna

    Тому що бояться. всі смертні, і ні у кого гарантії немає, що до смерті здоровим буде.
  • Tania Lova

    Та дайте йому землю в іншому місці (безплатно), звільніть з роботи, відділіть по всіх параметрах від державної медицини і нехай будує приватний центр. Це буде по-чесному, а то позвикали - затрати за рахунок держави (тобто платників податків), а прибутки в приватні кишені.

    Аркадий Крысько reply Tania Lova

    Tania Lova сто процентов
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up