«Його обов’язково відновлять», — сказав 20minut.ua художник, який створив напис на набережній

«Його обов’язково відновлять», — сказав 20minut.ua художник, який створив напис на набережній
Замальовують напис «Кому дзвонити, якщо вбиває поліція?» на набережній у Вінниці
  • На набережній, неподалік Храму Покрови Пресвятої Богородиці, 4 квітня вінничани помітили величезний напис на білому фоні: «Кому дзвонити, коли вбиває поліція?».
  • Впродовж кількох годин на місці з’явилися чоловіки в чорному одязі й переробили графіті під державний прапор.
  • Журналістам «20 хвилин» вдалося знайти автора напису, поспілкуватися з ним та дізнатися, чому і навіщо його створили.

Фраза «Кому дзвонити, якщо вбиває поліція?» стала ледь не крилатою в Україні. Вислів використовували учасники протестів, які засуджували злочини за участі поліцейських, тиск з боку правоохоронців на активістів та бездіяльність поліції в розслідуванні злочинів. Такі написи з 2019 року з’являлися в різних містах України, як от у Києві та Харкові.

Напис, що з’являється в українських містах, — відсилання до традиційного гасла учасників акцій проти поліцейського насильства «Who do you call when police murders?», яке сьогодні, зокрема, активно використовують протестувальники у Гонконгу.

Відео дня

До речі, напис біля пішохідного мосту в Києві замальовували та відновлювали шість разів. Замалювали графіті й у Вінниці — того ж дня, як помітили.

Художник, який доклав руку до цього напису, представився Сергієм. Сказав, що він вінничанин і назвався людиною «з гострим відчуттям справедливості».

Після того, як у Вінниці з’явився мурал, люди почали припускати, що ж стало причиною такого волевиявлення у місті. Дехто думав, що надпис «народився» через затримання у Києві вінницького письменника Влада Сорда, після акції під стінами офісу президента. А ще подейкували, що цьому передувала смерть чоловіка під час затримання поліцейськими в Старокостянтинові.

Однак каталізатором цієї акції протесту стали й інші події, що сталися значно раніше: зґвалтування жінки поліцейськими у Кагарлику та вбивство 5-ти річного Кирила Тлявова зокрема.

— Поліцейські з Кагарлицького відділку як працювали, так і працюють. Звісно ж, безпосередні учасники злочину під слідством, але є інші співробітники, які все чули та нічого не зробили, — каже чоловік.

«Монополія на насилля»

Сергій наголошує, що в Україні правоохоронної системи фактично немає. Натомість, на його думку, є легалізоване злочинне угрупування з монополією на насилля, яку дуже любить нинішній міністр внутрішніх справ.

— Сім років міністром внутрішніх справ є Арсен Аваков. Він відповідальний за реформу поліції, яка не відбулася. Насилля поліції нікуди не зникло. Вони вбивають та калічать людей, вибивають зізнання. Атестація поліції провалена. Поліція має відношення до майже кожного злочину в Україні. До кожного організованого точно. Зашкварені «правоохоронці» отримали посади в новій поліції. Ми знаємо лише про ті злочини, які публікує ДБР, — каже Сергій. — За п’ять місяців 2020 року поліція чинила злочини майже кожного дня. До справ нападів на активістів причетна поліція. Найвідоміші справи: Катерина Гандзюк (померла у лікарні від опіків від кислоти). Поліція покривала організаторів. Лише завдяки журналістам та друзям Катерини вдалося вийти на справжніх замовників та виконавців. Справи Сергія Стерненка. Організатор третього нападу на Сергія висока посадова особа одеської поліції. Абсолютно огидна вистава зі справою Шеремета, де у звинувачення немає жодних доказів проти Антоненка, доктора Кузьменко та Дугар. А жодний напад зі списку Гандзюк не розслідувано.

Сергій також сказав, що всі злочини поліції важко перерахувати, а історія затримання Влада Сорда — черговий показник свавілля поліції.

— Його фактично викрали. А чоловік у Хмельницькому — це чергове сумне підтвердження того, що правоохоронну систему треба змінювати, — каже художник.

«Незабаром в інших містах…»

Мурал малювали вночі з 3-го на 4-те квітня. Сергій був на місці не сам, відтак справилися буквально за пів години. Каже, що ідея була спонтанною, але підготуватися до її реалізації все ж встигли.

— Там було достатньо світло. Ми здивовані, що поліція нічого не помітила. Малювали балонами. Набережну обрали, бо її добре видно з мосту. Кольори (чорний, синій, червоний на білому фоні — ред.) не мають жодного значення, окрім того, щоб відтворити загальний стиль подібних графіті в інших місцях України, — пояснює співрозмовник.

Ми запитали у Сергія про псевдонім «Випадковий перехожий», яким охрестив його користувач Твіттеру одразу після того, як в неділю з’явився малюнок на набережній. А також про те, де ще можна побачити його роботи. У відповідь чоловік ненароком «анонсував» такі ж написи в інших куточках України.  

— Випадковий перехожий — це, напевно, жарт серед користувачів «укртві». Наші роботи можна побачити у Києві, Харкові та, сподіваюсь, вже незабаром в інших містах, — сказав Сергій. — Випадкові перехожі закривають нелегальні ігрові салони, знаходять наркоточки, затримують злочинців. Чим займається поліція? Замальовує незручні написи на набережній?

«Його обов’язково відновлять»

Сергій зазначає, що навіть розраховувати не міг на те, що графіті так швидко замалюють. Але зізнається, що його це розсмішило.

Він підкреслив, що такі написи мають з'являтись в кожному місті.

— Враховуючи те, як швидко це замалювали, найбільш імовірно самі співробітники поліції, ми потрапили у саме серце, — сказав він. — Це було дуже кумедно. Нам сподобалось. Напис буде обов'язково відновлено. Але чи це буду я, чи хтось інший — не знаю.

Активіст каже, що спостерігав потім за реакцією громадськості в мережі. Багато вінничан почали цікавитись, хто така Катерина Гандзюк, Сергій Стерненко і, найголовніше: «а кому ж дзвонити, якщо в нас крізь кругова порука?».

Під час розмови Сергій кілька разів повторив, що він та його однодумці — це люди з гострим відчуттям несправедливості. Звідси виникло питання: чому саме таким чином вони привертають увагу громадськості і чи не вважають вони свої дії вандалізмом, адже пошкодили громадське місце. 

— Як показала практика, інші способи не дуже працюють. Ну, зібрались з плакатами, постояли, пішли додому. А тут ефект дверей з Банкової, — каже Сергій. — Це мирний протест. Ми нікого не вбили, не пограбували. Мету досягнуто: про це досі говорять та задають питання. А стосовно відновлення малюнку, я впевнений, що прапор ніхто не чіпатиме. Поліція звикла прикриватись державними символами, які для нас мають велике значення.

«Поліція мене грабувала»

Під час розмови ми дізналися, що і Сергій особисто одного разу мав негативний досвід, пов'язаний з поліцією.

— Це було давно. Це не напад і не вбивство, а просто «звичайнісінький огляд», після якого мені не повернули мої речі. Але ж ми всі бачимо, що нічого не змінилось. Мої друзі у СІЗО, під домашнім арештом ні за що або їхні справи не розслідуються роками (напади на них), — сказав він.

До муралів у інших містах Сергій фізично не має стосунку. Хоча брав участь в інших акціях, які стосувалися тих же проблем з правоохоронцями.   

— Я не художник. Протест — це вимушена міра. Ніхто не хоче протестів. Ми хочемо жити у правовій державі. Люди витрачають свій час та гроші, своє життя, бо хочуть справедливості. Хочуть безпеки, — сказав він.

Запитання про вік Сергій захотів залишити без відповіді. Сказав, що одного дня стане відомо ім'я та вік, але не зараз.

— Давайте загально: вік активістів від 18 до 60. Дуже приємно бачити людей до 20 років на акціях, — сказав чоловік.

Він також зазначив, що як громадянин України хотів би бачити зміни у судовій системі. Каже, що це корінь усіх проблем, де «відмивають будь-який злочин».
 

Читайте також:

«Кому дзвонити, коли вбиває поліція?» У Вінниці на набережній з'явився напис, до вечора його замалювали

Приваблива для інвесторів. Скільки коштує придбати житло у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Sergey Belozor

    Його швидко зафарбули ті, кого він стосується
  • Алла Михайлова

    Дзвонять в дзвони!!!
    А у нас телефонують!!!

    Konstantin Ustinov reply Алла Михайлова

    Серанула? Молодец

    Руслана Кравченко reply Алла Михайлова

    От коли вас будуть вбивати, зателефонуєте в рельсу😡 а краще членкині з яйниками

    Max Fireline reply Алла Михайлова

    Ти шо, вчителька української мови, блять ?
    Не подобається - не читай
  • Max Fireline

    Згоден, що наміри у автора були гарними, але ж дійсно, навіщо псувати майно?
    Якщо вже так хочеться привернути увагу до данної проблеми, то варто небайдужою громадою скинутись на рекламний білборд. Принаймні, я так вважаю

    Vladimir Shinkarenko reply Max Fireline

    Вангую,що такий білборд ніхто не дасть розмістити) А плити-майно наше(народне),тобто кожному належить частина. П.С.мені особисто все подобалось,головне правда і по ділу!

    Max Fireline reply Vladimir Shinkarenko

    Ну може й так
  • Dmitriy Vinnickiy

    Этому барану который написал посвящается!!!! Если ты такой обиженый, напиши это на своём заборе, доме, двери квартиры, на лбу тату сделай. Пускай люди обращают внимание и знают какой ты обиженый. Зачем портить городское имущество?

    Konstantin Ustinov reply Dmitriy Vinnickiy

    Баран тот, кто тебя делал и об занавеску не вытер

    Денис Гутарев reply Dmitriy Vinnickiy

    Dmitriy Vinnickiy 10000000% процентов!

    Володимир Дорош reply Dmitriy Vinnickiy

    Сергій Поливаний поліція - ті же самі люди. Добрий сусід або близький родич також може когось згвалтувати  або може вчинити інший злочин...І таких злочинів кожен день тисячі в Україні. Поліція -то є зріз суспільства із яким ми живемо кожен день. ТО ДАВАЙТЕ  НА КОЖНОГО І НА ВСІХ БУДЕМО НА БУДІВЛЯХ, СТІНАХ,ЗАБОРАХ, ЛІФТАХ, ЧУЖИХ  АВТОМОБІЛЯХ,ВСЯКУ ХЕРНЮ ПИСАТИ. ВЖЕ РОЗПИСАЛИ І ПОБИЛИ ВІКНА В ОФІСІ ПРЕЗИДЕНТА "ПАТРІОТИ" У  ВИШИВАНКАХ І КОМУФЛЯЖІ   ІЗ ФЕЙКОВИМИ ОРДЕНАМИ І МЕДАЛЯМИ ,ЯКИХ НА БАЗАРІ КУПИЛИ - І ЩО ? КОМУ КРАЩЕ СТАЛО? ОДНЕ БИДЛО  ДОГАНЯЄ ІНШЕ.

    Олег Андрущенко reply Dmitriy Vinnickiy

    Повністю Вас підтримую,ці писаки вже місця живого не залишили, пишуть де їм хочеться,та ,що хочеться!Дома по стінах та своїм парканам,чомусь не пишуть..Це не вихід псувати своїми каляками,державне та приватне майно.

    Konstantin Ustinov reply Олег Андрущенко

    Пдр=

    Сергій Поливаний reply Dmitriy Vinnickiy

    Dmitriy Vinnickiy перепрошую пане! Але що робити коли на допиті гвалтують дівчат? Що робити коли поліція на зауваження реагує насильством проти зауваження? От такі як Ви висловилися "барани" і мають вчити наші правоохоронні органи бути з законом на ти а не схиляти його на свою користь!

    Vladimir Shinkarenko reply Dmitriy Vinnickiy

    Не подобається ? Зміни професію! Людина висловила свою думку,так як мала змогу,нічого кримінального не зробила! А от чому за мій кошт поліція купує фарбу,платить зарплату дармоїдами,щоб замальовувати справедливий напис,в мене великі питання!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up