Онлайн-конференція з гуртом "Бурдон"

Онлайн-конференція з гуртом "Бурдон"
У суботу, 17 жовтня, вперше у Вінниці у клубі "PORTAL" на вул. Театральній, 24 о 20.00 відбудеться концерт львівського фольк-бенду "Бурдон" під назвою "Карпатсько-балканський експрес". А поки що ви можете поставити "Бурдону" ваші запитання, що стосуються сучасної української фолк-музики і не тільки. Музиканти гурту у неділю, 18 жовтня, в режимі онлайн-конференції відповідатимуть вам.

Музиканти виберуть найкращі запитання та нагородять авторів призами - футболками, дисками з автографами, постерами та квитками на концерт (переможців буде обрано з числа зареєстрованих користувачів цього сайту. Не забудьте зареєструватися).

Довідка
Гурт "Бурдон", створений у 2002 році, виконує музику, інспіровану переважно східноєвропейським і, зокрема, карпатським фольклором, проте джерела його натхнень знаходяться на теренах мало не цілої Європи - від Скандинавії до Балканів (термін "бурдон" означає постійний звуковий тон на фоні мелодії).
Склад гурту:
Олена Єременко - скрипка, спів, строг
Оксана Гринько - спiв, акордеон, сопілки
Михайло Качалов - фiдель
Любомир Іщук - таіко, дарабука, ліра колісна
Iван Огар - контрабас
Рост Татомир - бузукi, спiв, ліра колісна

Відео дня
> Задля кращого відтворення давнього та живого звучання етнічної музики, гурт використовує народні інструменти, часто досить незвичні, як от давня фіделя, балканська бузукі і тапан, українська ліра колісна, східна дарабука тощо.
Та попри фольклорні впливи, музиканти домагаються сучасного, свіжого трактування традиційної музики, не претендуючи на автентичну відповідність матеріалу.
Серед здобутків гурту - участь у багатьох етнічних фестивалях в Україні, Польщі, Естонії, Білорусі, Росії, Німеччині, Угорщині та Канаді.
Зокрема українські фестивалі: Флюгери Львова 2003, 2006, 2008, Світ Традицій 2003, Європа-Центр 2005, Шешори 2004-2008, ЕтноЕволюція 2007, Країна Мрій 2007 та білоруський медієваль фест Навагрудак 2004 і 2006.

 На сьогоднішній день "Бурдоном" записано три альбоми. На дебютному компакт-диску «Re:Карпатія», окрім мадярських чардашів, молдавської кадинжи та циганської польки, можна почути й центрально-українські пісні, лемківські балади, русинські чардаші, а також гуцульські коломийки. 

Різдвяний проект «Вам колядочка» містить обробки давніх українських колядок.
В третьому альбомі «Тайстра Чугайстра», окрім центрально-українських пісень, гуцульських та буковинських коломийок, опрацьовано також ґуральські та болгарські пісні, румунські та балканські танці.

Залишайте ваші запитання нижче, у формі для коментарів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Anonymous

    а где адрес конференции? нет ни одной ссылки на нее! зачем давал про конференцию в заголовке ????
  • Anonymous

    По-перше дякую за творчість і за можливість вкотре вас почути, тепер і у Вінниці. А питання таке: наскільки великий потенціал української roots-музики в порівнянні з балканською? Відповідно чому у світі широко відомі скажімо сербські гурти що працюють у фолк-напрямку, балканський brass, а українські мотиви натомість представлені штучно? Чи можливо очікувати вибуху наприклад музики українських Карпат у світі враховуючи що виконується вона лише у вузьких колах навіть в самій Україні? Сподіваюсь почуєм на концерті "Рамо, рамо" ? :)

    Anonymous reply Anonymous

    Я думаю потенціал української roots-музики не менш потужний від потенціалу балканської чи будь якої іншої музики. Тут справа скорше в культивації чи промоції певного типу музики. Хвиля популярності балканського фольку існує вже досить давно, і це справді багатогранний пласт. Проблема скорше в тому, що у нас менше молодих справді фолькових гуртів, які би одночасно робили якісну адаптацію тої музики, а не тільки вчились автентично її відтворювати. Потрібна також її адаптація відповідно до загально-європейських, чи навіть світових взірців. Або ні, не наслідування їх, а пропозиція чогось нового і цікавого на тому доброму, світовому рівні. До прикладу, ДахаБраха робить добру справу і вони, напевно, є найвідомішими популяризаторами українського фольку за кордоном. Звичайно ж, ми теж намагаємось тєжко працювати в цьому керунку :) і нам справді приємно, коли в Німеччині, в Естонії чи в Канаді ми знайомимо слухачів саме з українською традиційною музикою. Окреме дякую за Ramo :) Мені особисто вона теж дуже подобається і, сподіваюсь, пісня добре влилась в наш карпатсько-балканський репертуар. Збираємось записати її на наступному альбомі.

    Anonymous reply Anonymous

    дякую за відповідь і за виступ :) був :)

    Anonymous reply Anonymous

    Чомусь система пише що мій мейл вже використовується...

    Anonymous reply Anonymous

    Ох, если б Вы еще знали КАК он "використовується"... Ужос...
  • Anonymous

    Цьогорічні Шешори (точніше Арт-Поле) не подарували багатьом прихильникам можливості вас послухати. Чому так?

    Anonymous reply Anonymous

    Загалом, політика фестивалю нам зрозуміла. Кожен фестиваль мусить дбати про оновлення програми щороку. Їм потрібні нові проекти і нові імена. Погодьтесь, воно трохи приїдається, коли кожного року грає хай і якісний, але стандартний набір, як от Бурдон, Пропала грамота, Очеретяний кіт, ДахаБраха і Перкалаба. Крім того, на фесті цього року відбувся дебют проекту Татош банда, в складі якого з'явилися зокрема і двоє з Бурдону. Я певен, поціновувачам доброї музики вдалося знайти для себе щось інше, не менш цікаве, як от вишуканий польський склад Čači Vorba! А ми просто сподіваємось побачити наших шанувальників на інших українських фестивалях та імпрезах :)
  • Anonymous

    Де ви берете такі екзотичні інструменти: фіделя, балканська бузукі тапан, східна дарабука?

    Anonymous reply Anonymous

    Перкусійні інструменти знайшлися тут, в Україні. Одного разу знайомий американець дав нам у користування румунську скрипку з трубою – Viori cu goarna. А от шведську майстрову Moraharpa Олена замовила власне в Швеції. Можливо ви знаєте, що вона навчалась там 4 місяці і їй вдалося все таки придбати цього цікавого екзотичного інструмента.

    Anonymous reply Anonymous

    А якщо конкретно, то фіделя (п'ятиструнна давня скрипка) була замовлена Міхою (так ми звемо нашого Михайла :)) в Ужгороді. Там живе добрий майстер Степан Тихоненко – дослідник музики давньої та будівничий середньовічних інструментів. Моя перша фабрична бузукі Hora привезена мною з Румунії, і як я за нею їздив – це окрема, дуже весела історія :) А друга замовлена в Чехії, в майстра Večerek на моє спеціальне замовлення.

    Anonymous reply Anonymous

    Ну, по-перше, ми крутимося в цій галузі, тому знаємо купу "злачных" місць :). Якби щось, звертайтесь, порадимо. По-друге, ми трохи мандруємо. За кордоном часто можна знайти те, чого бракує в нас.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up