Леонтович у віртуалі! Як зміниться оновлений Музей-квартира автора «Щедрика»?

Леонтович у віртуалі! Як зміниться оновлений Музей-квартира автора «Щедрика»?
  • Як створений на основі усього трьох нот «Щедрик» скорив увесь світ, ставши головною мелодією Різдва «Carol of the bells»?
  • Чому саме ця пісня є національним кодом українців?
  • І які нові шокуючі факти про смерть Леонтовича готові відкрити науковці?
  • Усі відповіді разом із незабутніми враженнями вже у суботу чекають нас у Тульчині – столиці «Щедрика», яка знову запрошує у гості вінничан та всю Україну, аби неабияк здивувати, подарувавши кожному чимало відкриттів та яскравих емоцій

У суботу, 16 листопада, у Тульчині пройде перший фестиваль «Від Щедрика до Carol of the bells», під час якого буде багато концертів, вражаюче вогняне шоу й пісочна анімація, щедрий ярмарок зі смаколиками та презентація оновленого Музею-квартири Леонтовича. Вхід вільний!

Оновлений музей здивує модернізацією і новими фактами про Леонтовича.

Перший сюрприз, який 16 листопада о 14.00 чекає глядачів – це відкриття оновленого Музею-квартири Леонтовича, де, власне, і був створений легендарний «Щедрик» і де разом із багатьма особистими речами досі зберігається диригентська паличка, фісгармонія та фортепіано, за якими творив геніальний «Подільський Бах» Микола Леонтович.

Відео дня

- Коли позаторік відкривався оновлений музей Леонтовича у Марківці Теплицького району, ми мріяли, щоб і наш унікальний Тульчинський музей-квартира Леонтовича отримав нове життя. Адже наш музей, на жаль, не оновлювався вже понад 40 років - з дня відкриття у 1977 році, - розповідає Тульчинський міський голова Валерій Весняний. – Цього року ми розробили проект «Ревіталізація Музею-квартири Леонтовича в Музей мелодії пісні «Щедрик» шляхом діджиталізації фондів та створення фізичного та віртуального інтерактивно-комунікативних просторів», який здобув перемогу у грантовій програмі Міністерства культури України «Малі міста – великі враження» і наша мрія нарешті почала втілюватися у життя. Протягом трьох місяців кипіла робота, щоб максимально комфортно облаштувати і прилеглу територію, і, перш за все, інноваційно представити кожну залу музею, де зберігаються ексклюзивні експонати та матеріали, що належали геніальному композитору та його родині.

Альтанка на території музею перетвориться на мистецьку резиденцію, а от у самому музеї все буде максимально модернізовано, тому «відвідати» його можна буде навіть віртуально - через Інтернет.

- Для створення сайту та віртуального простору музею був проведений справжній «науковий квест», - зазначає директорка Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель. - Команда проекту зібрала й упорядкувала величезну кількість наукових робіт головних леонтовичезнавців: Анатолія Завальнюка, Валентини Кузик, Тіни Пересунько, Володимира Іванова, а також переслухала всі аудіо- та відеозаписи, де звучить «Щедрик», й готова представити нові маловідомі факти про композитора. Зокрема, на науково-практичній конференції, яка 16 листопада пройде у Тульчині, науковці-дослідники творчості Леонтовича вперше розкажуть правду про його смерть та національний культурний код, який таїть «Щедрик».

Що ж стосується самого Музею-квартири Леонтовича у Тульчині, то після оновлення автентичними, без змін залишаться лише дві кімнати, а от решта три - будуть повністю трансформовані.

- У кожній залі будуть розташовані по декілька інтерактивних тач-панелей, для яких IT-спеціалісти розробили спеціальну програму, - розповідає науковець та прес-секретар проекту «Малі міста – великі враження» Лілія Бевзюк-Волошина. – За допомогою 9 кнопок кожен відвідувач зможе легко переходити до розділів, які найбільше цікавлять: «Життєвий шлях Леонтовича», «Історія Тульчина», «Твори Леонтовича», тощо. Зокрема, у розділі «Бібліографія» можна буде прочитати анотацію та перелік найбільш вагомих видань творів Леонтовича та книг про нього, у розділі «Світовий тріумф Щедрика» будуть відображені усі цитати та публікації, що виходили у різних країнах, а розділ «Щедрик у сучасній культурі» дасть змогу переглянути усі відеофрагменти фільмів, де звучав «Щедрик», починаючи від кінохіта «Один удома» і закінчуючи «Сімпсонами».

«Всього три ноти, які скорили світ»! У чому секрет «Щедрика»?

На фестивалі у Тульчині також буде презентовано трейлер ігрового фільму про Миколу Леоновича режисера Василя Медяного, у якому у ролі Леонтовича постане художній керівник та диригент Народної жіночої хорової капели «Соломія» Назарій Давидовський.

Саме він три роки тому започаткував надзвичайний #Щедрик100challenge, який підняв на вуха весь світ, завдяки чому наш «Щедрик» зазвучав від Фінляндії до Туреччини, на узбережжі Атлантичного океану, у підземці Мадрида і…українською навіть у Росії.

- «Щедрик» дійсно таїть наш генетичний код! Ритмічна й мелодична складова композиції – усього три ноти, що свідчить про те, що це досить древня музика з тисячолітньою історією. Микола Леонтович не просто зробив її обробку, він вражаюче закристалізував мелодію, яка дійшла до нього. Як результат - сьогодні не уявити новорічні-різдвяні свята без «Щедрика» в усьому світі, - зазначає Назарій Давидовський. - Тож три роки тому до 100-річчя першого публічного виконання «Щедрика» ми вирішили запустити флешмоб #Щедрик100challenge. Після публікації на YouTube свого виконання кинули виклик кільком першим колективам – і одразу всі із захватом підхопили: хор «Київ» Миколи Гобдича, Тіна Кароль, «Танок на Майдані Конго», Христина Соловій… Я кожного дня відстежував хештег, збираючи відеозаписи. Якось прокидаюся вранці – вже запис із Канади є: на узбережжі Атлантичного океану наша діаспора виконує «Щедрик». Потім усі інші країни доєдналися: США, Фінляндія, Польща, Туреччина, Іспанія… І всі так активно один одному передавали виклик, що за 76 днів наш флешмоб охопив 10 країн світу, загалом зібравши 178 виконань «Щедрика», який музиканти виконували і на органі, і на фортепіано, і на сопілках, і на дзвонах, і навіть відтворюючи у сучасному бітбоксі. Усі ці записи я заархівував і вони, до речі, теж будуть представлені на тач-панелях оновленого Тульчинського музею-квартири Леонтовича. Адже ми неодмінно маємо зберегти максимальну кількість інформації про наш «Щедрик» для наступних поколінь.

На фестивалі будуть яскраві шоу та концерти.

Після відвідин оновленого музею 16 листопада о 15.00 глядачів чекатиме перший фестиваль «Від Щедрика до Carol of the bells».

У режимі нон-стоп виступатимуть найкращі хорові колективи України: знаменита Державна чоловіча хорова капела імені Ревуцького на чолі з художнім керівником - заслуженим діячем мистецтв України Володимиром Курачем, Ukrainian festival choir, Хор Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» Хмельницької обласної філармонії, Хор іноземних студентів Сумського університету та Народна жіноча хорова капела «Соломія» із Вінниці.

Впродовж усього фестивалю триватиме щедрий ярмарок зі смаколиками, а грандіозним апогеєм свята стане казкова пісочна анімація та нове вогняне шоу від харківського театру вогню EAST FIRE SHOW, який багато вінничан добре знають по незабутнім fire-постановкам на OPERAFEST TULCHYN.

Вхід на фестиваль «Від Щедрика до Carol of the bells» буде безкоштовним! Тож не пропустіть шалену суботу у Тульчині!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Віктор Паплінський

    Дело #125 по обвинению Леонтовича Николая УВАГА! Павловича.
  • Торон Туй

    Дом Лентовича в Шершнях.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up