«Гей, соколи!»: в Козятинському районі проведуть фестиваль, присвячений Тимку Падурі (Новини компаній)

«Гей, соколи!»: в Козятинському районі проведуть фестиваль, присвячений Тимку Падурі (Новини компаній)

Незабаром, 21 вересня, на Вінниччині вперше відбудеться фестиваль, присвячений унікальній людині — музиканту Тимку Падурі, автору відомої пісні “Гей, соколи”. Саме ця пісня і дала назву фестивалю, який започатковує в селі Махнівка Козятинського району «Медіа Центр «Власно» за підтримки Українського культурного фонду, Вінницької облдержадміністрації,  Козятинської РДА, Козятинської районної ради, Козятинської міської ради, Махнівської сільської ради.

В рамках фестивалю учасники та глядачі ознайомляться зі сторінками життя та творчістю українсько-польського мандрівного поета-торбаніста Тимоша Падуру. До проведення фестивалю залучать козацькі організації, представників Республіки Польща, а також велику кількість музикантів та співаків. 

Хто такий Тимко Падура?

Тиміш Падура – україно-польський поет, лірник, кобзар торбаніст ХІХ ст. Його ім’я мало відоме широкому загалу, але пісня-хіт «Гей, соколи!» в Україні, Польщі, Білорусі та в інших слов’янських країнах відома і старим, і малим. ЇЇ виконують як аматори, так і професіонали, як народні колективи, так і рок-гурти. ЇЇ мають в репертуарі відомі зірки естради. Тиміш Падура народився в Іллінцях, більшу половину свого життя прожив на Козятинщині, навчався у Вінниці, Кам’янці та Бердичеві. Помер в Козятині та був похоронений в селі Махнівка, де мав невеликі маєтності. 

Все своє життя він досліджував причини та наслідки Визвольної війни ХVІІ ст., оспівував ті події у своїх простих, але геніальних творах. Серед козаків у ХІХ сторіччі про Тимка Падуру йшла слава всіма полками. Адже Тиміш, співаючи пісні під звуки кобзи, ліри і торбану, проводив поміж козаків, висловлюючись сучасною мовою, активну інформаційну політику об’єднання з польським народом проти Російської Імперії, яка окупувала території України та Польщі. Тимко Падура усвідомлював, що московський гніт необхідно скинути, і що це під силу лише об’єднаному українсько-польському військовому формуванню. Тому поета можна було часто побачити під час мандрів селами та козацькими станами, з пісенними агітаційними проповідями. 

Пісня «Гей, соколи!» 

Мало хто з сучасників може відповісти на запитання: “Хто такий Тимко Падура?”,  однак, щойно почувши пісню «Гей, соколи!», її впізнають тисячі людей. 

Єдина відома пісня «Гей, соколи!» слугує місточком між минулим та сучасністю, між польським народом та українським. Сьогодні саме вона допомагає повернути із забуття ім’я автора та інші його пісні, які не звучали на широкий загал вже майже 150 років!

21 вересня ця і багато інших пісень Тимка Падури вперше за півтори століття лунатимуть у Махнівці. Десятки народних колективів та відомі українські рок-гурти включать до своїх репертуарів пісні поета.

Як розповідає керівниця проекту Ольга Маліновська, загалом, у рамках проекту, в Махнівці проведуть цілий комплекс заходів.

Культурно-туристичний центр

В рамках проекту у Махнівці фестивалю буде відкрито “Культурно-туристичний центр Тимка Падури”. Чому саме Махнівка? Це село стало прихистком поета і музиканта, тут він прожив 30 років у хаті, яку родина придбала на гроші старшого брата Йозефа.

Тимко Падура помер останнім зі своєї родини у віці 71 року, і похований у цьому ж селі на католицькому цвинтарі.

— Громада села Махнівки в майбутньому мріє про музей Падури, — розповідає Ольга Маліновська. — Але це непроста задача, адже практично нічого не збереглось з речей поета. Перший крок — це створення майданчика для популяризації імені та творчості Тимка Падури.

В Культурно-туристичному центрі працюватиме екскурсовод, в якого можна буде дізнатись більше про постать поета, а також про різні заходи, що створюватимуться на його честь. 

Книга «Стежками Тимка Падури»

— Коли ми почали вивчати історію села, шукати біографію поета, то зіткнулися з тим, що інформації про це критично мало навіть у фундаментальних бібліотеках, — розповідає Ольга Маліновська. —  На щастя, в Козятині мешкає дослідник творчості Падури Микола Купчик, який особисто знайшов могилу поета, систематизував всю інформацію про нього та підготував до друку в рамках проекту біографічну книгу «Стежками Тимка Падури». Книга містить інформацію про життя та творчість Падури, а також неймовірно цікаві історії, які траплялись з нашим героєм. Видання буде приурочене до І Міжнародного фестивалю «Гей, соколи!», під час якого і відбудеться презентація книги.

І Міжнародний фестиваль «Гей, соколи!» 

Гучною промоцією проекту стане І Міжнародний фестиваль «Гей, соколи!»

На сцену фестивалю організатори планують залучити велику кількість учасників, серед яких аматори та професіонали, народні виконавці та рок-гурти. На денній сцені виступатимуть народні виконавці та художні колективи, а ввечері відкриється рок-сцена, на якій виступатимуть гурти та артисти, які використовують у своїй творчості унікальні старовинні народні інструменти у сучасному аранжуванні. До свого репертуару артисти вперше додадуть забуті пісні поета, що не виконувались на широкий загал вже понад 150 років!  Вечірню сцену запалюватимуть гурти «Медовий полин», «Широкий Лан», «Гуляйгород GG» та «Чумацький Шлях».

Однією з родзинок концерту будут виступи музикантів, які грають на стародавніх музичних інструментах. В народних та рок-композиціях звучатимуть ліра, кобза, торбан, волинка та інші українські народні інструменти. 

Фільм про Тимка Падуру

Перед початком вечірньої сцени глядачам презентують фільм про Тимка Падуру, у якому буквально «оживе» відомий музикант. Завдяки професійній зйомці та залученню акторів, можна буде поринути в атмосферу ХІХ століття і побачити, яким був Падура насправді. Для широкого загалу глядачів фільм буде розміщено в Youtube українською та польськими мовами. 

Кадр з фільму про Тимка Падуру

Для гостей фестивалю організатори проекту також підготували креативні фото-локації, де можна буде ознайомитись з тематикою українського козацтва, сільського побуту, хліборобства, польського війська, народної творчості та музичних інструментів. Також працюватиме ярмарок народних виробів і проводитимуться численні майстер-класи.

Під час фестивалю започаткують акцію з вишивання портрету Тимка Падури, до якої зможуть долучитися всі охочі. Надалі портрет розмістять у Культурно-туристичному центрі, де туристи та відвідувачі центру зможуть також робити на ньому пам’ятні стібки.

Кульмінацією фестивалю стане флешмоб та встановлення рекорду наймасовішого виконання пісні «Гей, соколи!». Долучитись до спільного виконання пісні можуть учасники та гості фестивалю. 

— Громада села Махнівки та Вінницької області має на своїй території справжній скарб, тому має почесний обов'язок зберігати його, прославляти ім'я митця та популяризувати його творчість серед сучасників, — говорить Ольга Маліновська.

Фестиваль «Гей, соколи!» розпочнеться опівдні, а триватиме до півночі:

12.00 - 12.30 —  урочистий захід на могилі Тимка Падури

13.00- 13.30 — презентація книги “Стежками Тимоша Падури” та автограф сесія від автора книги Миколи Купчика

14.00 -18.00 — виступи аматорських колективів Козятинського району та Вінницької та Житомирської областей. 

18.00 - 18.15 — спільне виконання всіх колективів пісні «Гей, соколи!» та фіксація рекорду. 

18.15- 19.30 — виступи лірників, кобзарів, волинкарів, торбаністів та інших музикантів. 

19.30 - 20.00 — презентація фільму про життя та творчість Тимка Падури. 

20.00 - 24.00 — виступи рок-гуртів “Гуляйгород GG”, “Широкий лан”, “Медовий полин”, “Чумацький шлях” та інших.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up