«Якої орієнтації чоловік – на обличчі не написано»

«Якої орієнтації чоловік – на обличчі не написано»
Тульчинська школа-інтернат опинилася в центрі скандалу. Один з її вихованців (хлопчині нема ще й 17 років) декілька разів самовільно залишав територію. Повернути його вдавалося тільки з допомогою міліції.

Втікач пояснював, що тікав до батька (мати померла, а батька позбавили батьківських прав, він мешкає у Вінниці). Насправді, як встановили правоохоронці, неповнолітній був у «доброго» дяді. Солідний дядько виявився… збоченцем. Його затримали не тільки за підозрою у розбещенні неповнолітніх хлопчиків. Він ще й виготовляв та збував порнографічну продукцію.

У сні б не привиділось
- Він справді приходив до нас у школу, - каже заступник директора з виховної роботи Тульчинської школи-інтеранту Віктор Васюта. – Пред'явив посвідчення оператора телекомпанії. На вигляд - серйозний чоловік. Сказав, що в них у сім'ї двоє дітей. Просив надати можливість поспілкуватися з хлопчиком. Назвав його ім’я, прізвище. Казав, що знайомий з ним. Має намір усиновити.
Гостю надали можливість для зустрічі.
- Вони спілкувалися у моєму кабінеті і в моїй присутності, - продовжує Віктор Васюта. – Я переконався в тому, що дитина справді знає його. І не заперечує проти усиновлення. Хлопчик не раз висловлювався, що дуже хоче жити в сім’ї.
За словами заступника директора, він детально пояснив гостю правила усиновлення.
- Я попередив чоловіка, що без таких документів йому надалі не нададуть можливості зустрічатися з дитиною, навіть попри те, що вони знайомі і дитина не проти цього, - продовжує Віктор Васюта. – Після того чоловік більше не з'являвся. Тобто був він у нас один раз.
Співрозмовник уточнює, що жодного контакту зі сторонніми діти не можуть мати без наявності у відвідувачів згаданих вище документів. Віктор Олексійович у школі-інтеранті працює уже 24 роки. Каже, у сні не могло таке привидітися, про що дізнався згодом.
- Приїхали в школу правоохоронці, від них дізнався неприємну інформацію, - каже співрозмовник. – За весь час моєї роботи нічого подібного й близько не було. У голові таке не вкладається.
- Де нині дитина?
- Його забрали з собою слідчі…
Тікав до "батька"
Як стверджує Віктор Васюта, хлопець два рази тікав з інтернату. Тут він з 2007 року. У Тульчин його направили з Вінниці. Там він знаходився у притулку «Добро». До того виховувався у Немирівській школі-інтернаті. Сам він комунікабельний, тому легко знайшов спільну мову з дітьми у новому колективі.
Заступник директора школи Тамара Кузик каже, що захоплювався малюванням. Грав у вокальному ансамблі. Брав участь у шкільних заходах, зокрема, маскараді.
Вихованцям, які виявляють бажання відвідувати заняття у міській музичній чи художній школі, надають можливість залишати територію інтернату. Для цього вони пишуть заяву і їм видають відпускне посвідчення. У ньому зазначаються години залишення і повернення до інтернату. Приблизно рік хлопчина щотижня ходив у місто. Потім залишив заняття.
Про його втечу з інтернату вихователів повідомили діти.
- Перших три дні ми розшукували його своїми силами, – каже Віктор Васюта. – А тоді вже повідомляли у міліцію. Саме міліціонери обидва рази повертали його до нас. На запитання, до кого він тікає, відповідав, що до батька. Більше нічого не розповідав.
Зустрінуть як свого
- Сподіваюся, коли все це закінчиться, хлопець повернеться до нас і продовжить навчання, - каже Віктор Васюта. – Він перейшов у десятий клас.
На запитання «Як зустрінуть його діти?», співрозмовник упевнено відповів: «Зустрінуть, як свого».
За його словами, діти в інтернаті особливі. Вони тут всі, як одна сім'я. Заступник директора розповів випадок, коли один із вихованців повернувся після відбуття терміну покарання за гратами.
- Ніхто йому жодного разу не дорікнув, ніхто не насміхався над ним, - каже Віктор Васюта. – Тут у кожного надламані, надщерблені долі. Біда їх згуртовує, об'єднає. Тому я впевнений, що з розумінням поставляться до ситуації, що склалася.
Дітям про цей факт, звичайно, нічого не розповідають. Але вони й без того про все знають.
- Якщо мені жартома кажуть, що скоро стану телезіркою, значить, чують, які пояснення даю журналістам. Дуже стримано сприймають цей випадок. Уболівають за школу. Бо для них це ще й другий дім, - говорить Віктор Васюта.
Заступник директора не виключає можливості про те, що дитину можуть перевести в інший навчальний заклад. - Це не від нас залежить. Яке рішення прийме обласне управління освіти, так воно й буде, - сказав на прощання.
Читайте також:
Дитяче порно знімав вінницький телеоператор

Оператору-педофілу у Вінниці дали сім років тюрми

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Капец
  • Anonymous

    Шо ви кажете Васюта???!!))) боїтесь піти по статті за співучасть?

    Anonymous reply Anonymous

    Дитину, а 17-річний хлопець все ще вважається дитиною не може бути просто забраний слідчими. Його допитувати мають право лише в присутності опікуна, батька, вихователя або директора виховного закладу. Пане Васюта, як ви відпустили вихованця самого з правоохоронцями?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up