Сьогодні приймає присягу перша тридцятка спецбатальйону „Вінниця”

Сьогодні приймає присягу перша тридцятка спецбатальйону „Вінниця”
Більшість у батальйоні особливого призначення “Вінниця” - непрацюючі юнаки, що були в армії. Одиниці з них кинули роботу заради перспективи служити в міліції у період агресії. Перша тридцятка приймає присягу сьогодні, 7 травня, і їде на полігон. Далі – вчитимуть по черзі всіх 200 людей.

На стійкість характеру, адекватність мислення і той самий патріотизм кандидатів новобранців з “Вінниці” перевіряли психологічними тестами. Традиційними для міліціонерів. То ж чи не помилилися із підбором кадрів цього разу, з’ясується... у бою.
Перші 30 бійців “Вінниці”, які складатимуть присягу сьогодні, 7 квітня, жили на казармовому положенні в навчальному центрі на Ботанічній. З ранку до вечора вогнева підготовка, теорія, рукопашний бій. По скороченій програмі, за п’ять днів, міліцейські викладачі навчили азам першу групу новобранців підрозділу особливого призначення „Вінниця”. Кажуть, бійців ще треба муштрувати.



Нагадаємо, що кандидатів у вінницький батальйон особливого призначення із охорони громадського порядку відбирає управління кадрового забезпечення обласної міліції. Великої зарплати не обіцяють – від 2,5 тисячі гривень. Її прирівняли до зарплати бійця патрульно-постової служби. І завдання батальйону „Вінниця” такі ж. Але ця нова структура - зі всіма атрибутами військового підрозділу і мобільна. Такі ж батальйони вже діють в шести областях країни і покликані боронити українців від сепаратистів і диверсантів.

Без сумнівного минулого
- Я тут, щоб Україну захищати, - говорить новобранець батальйону “Вінниця” 19-річний Євген Солоненко. – Пройшов строкову службу в армії і прийшов у батальйон, коли почув про набір добровольців.



- А я в резерві в міліції стояв, - каже 25-річний Вадим Осадчук. – Мав бажання служити в органах внутрішніх справ, та місць не було. Поставили в резерв. Тепер взяли. Закінчив я педуніверситет. Не працював досі.



- Я служив у президентських військах у Києві, закінчив Національну академію внутрішніх справ і працював в державній пенітенціарній службі. Зараз звільнився й влаштувався сюди, - розповів 23-річний Юрій Іщенко. – Пройшов повноцінну комісію. Тести. Спрощена перевірка була хіба в тому, що організована з умом. Швидше все пройшли. Без черг.  



- Вони усі пройшли перевірку, і оточення їхнє, - каже прес-офіцер обласної міліції Анна Олійник. – Вивчалося, звідки людина, хто її близькі родичі. Спецперевірка була на кожного. Пришвидшена, але була. Не можуть бути військові люди з сумнівним минулим. І якщо родичі мали судимість, це теж викликає питання.
А от їхнім патріотичним настроєм начальник міліції вже зараз задоволений.
- Думаю, що ці хлопці не злякаються, - каже Олег Школьний. – Вони прийшли до нас самі з патріотичним відчуттям, таким необхідним сьогодні. Багато бажаючих. Я не очікував такого, але не кожен, хто хоче служити, може. Багато бажаючих не проходять по медичних критеріях.



Готували... екстерном
Щоб навчити усьому і швидко, першу тридцятку новобранців батальйону „Вінниця” розділили на кілька груп. Їх вчать за спеціально розробленою програмою МВС на 100 навчальних годин.
Одні в класі вогневої підготовки показали, що вже вміють збирати-розбирати табельну міліцейську зброю - пістолети Макарова і Форт-12 та автомат Калашникова. Другі в цей час демонстрували влучність у тирі.
А чи навчилися вони після уроків у класах правильно тримати автомат в позиціях з коліна і лежачи, щоб стрільба була найбільш якісна, хлопці покажуть вже на полігоні за Вінницею.



- Наша задача тут – щоб ці хлопці отримали ази володіння зброєю і спецзасобами, які будуть їм видаватися, - каже викладач вогневої підготовки навчального центру підполковник міліції, Роман Поливода. - Звісно, за п’ять днів, ми не можемо провести повноцінне навчання. Потрібно хоча б три місяці-півроку, щоб опанувати вогневу підготовку. Але надійшла з МВС спеціальна програма і наказ, щоб зараз, в короткий термін, навчити бійців. Даємо їм мінімальну підготовку.



Опановують в екстреному режимі новобранці також матчастину та профільне законодавство. Журналіст застала в класі теоретичної підготовки такий урок: бійцям розказували різницю між підозрілою людиною і підозрюваним та показували, що може статися, якщо безпечної дистанції під час розмови з такими не дотриматися.



Ще одна група бійців у цей час займалася у спортзалі. Хлопці не всі, як на підбір. Є різного зросту і статури. Але вміють діяти врукопашну. Вони виконували прийоми захисту від нападу й показали, що можуть заламати противника й самі.   



- У мене до цього не було бажання йти в міліцію, але тепер з’явилося, - каже новобранець Олексій Станіславчук, витираючи піт після виконання прийомів. – Записався в цей підрозділ через бажання захищати батьківщину. Навчаємося ми п’ятий день. Підйом о 6.00, зарядка, сніданок і навчання до 18.00. Покинули сім’ї, живемо тут і отримуємо базову підготовку. У подальшій службі рівень наших знань та умінь будуть піднімати. Якщо війна - воюватимемо. Кожний з нас служив у армії і має навички. Зараз допідготовку пройшли - і зможемо працювати абсолютно без проблем.

Яка буде форма?
- Вони прийшли на службу в цей важкий час, і ми їм вдячні, - каже керівник навчального центру, де готують новоборанців, підполковник Мерзлікін та розповідає, що хлопцям видадуть чорну форму. Таку, як мають внутрішній війська чи Національна гвардія. - Шеврони ще не розробили. Але на них точно не буде слова „міліція” або абревіатури „МВС”.
Буде назва батальйону – „Вінниця”. Прізвище ще не призначеного командира батальйону вже відоме. Майор Руслан Мороз, як сказали в секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції, раніше служив в податковій, потім працював у приватній охоронній структурі. Оприлюднити всі його дані обіцяють після офіційного призначення. Представлення командира відбудеться, ймовірно, на присязі першої групи бійців. Вона запланована на сьогодні.



Чи готові воювати хлопці з першої тридцятки новобранців батальйону? Всі кажуть: так, інакше б сюди не прийшли.
- Ми всі живемо в Україні. У кожного тут родини, батьки чи діти. Ми маємо їх захисти, - каже боєць Юрій Іщенко.
- Якщо зустрінете сепаратиста чи диверсанта, як будете діяти? – питаємо в новобранця.  
- Відповідно до статті 15 Закону про міліцію. У випадку загрози життю та здоров’ю працівника міліції треба застосовувати зброю, - показав, що вивчив теорію, боєць.



- А якщо загроза не міліціонеру, а цивільній людині? – допитувалися журналісти. – Якщо напад одних озброєних людей на інших? Що тоді зробите?
- Будемо припиняти протиправні дії, як проти працівника міліції, так і проти цивільних громадян.
- Вас вчать контролювати натовп?
- Нас багато чому навчають. Як діяти зі щитами. Відтісняти...
Журналіст поцікавилася у Юрія, який сьогодні буде приймати присягу, що він думає про дії міліції в Одесі. Відповісти юнакові на це не дали представники міліцейської прес-служби. Кажуть що, рядові не вправі коментувати події, тим більше, в яких участі не брали. Тож почути, чи правда боєць мислить патрітично, не вийшло. 
- Якщо доведеться воювати, не страшно? – питаємо у іншого бійця, який на відмінно відстріляв у тирі.



- Ні. Країна в небезпеці, - сказав Віталій. – Я готовий допомогти, от і вирішив йти у цей батальйон. Тут хороша навчальна база. Думаю, що зараз кожний повинен мати елементарні знання володіння зброєю і як вести себе у надзвичайних ситуаціях. Не погано було б організувати такі ж заняття для всіх бажаючих. Якщо будуть схожі курси для цивільних, я б радив записатися.

Мода на батальйони
Для роботи в міліцейському батальйоні готують не спецпризначенців. Підтягують добровольців до критеріїв бійців патрульно-постової служби. В чому особливе призначення батальйону? Їх будуть відряджати в місця ускладнення криміногенної ситуації. А як злагоджено діяти разом з іншими підрозділами під час локалізації масових заворушень, - таке навчання в них ще попереду.
До речі, батальйони з добровольців зараз створюють скрізь. Набирають добровольців військові через військкомат. Формують свої батальйони козаки та самооборона Майдану. Продовжує набір й Національна гвардія України.
А Служба безпеки України розповсюдила заяву про відкриття гарячої лінії для бажаючих вступити до спецзагонів із охорони громадського порядку. Щоб подолати терористичну загрозу, зберегти територіальну цілісність України та протидіяти сепаратистам, просять об’єднатися громадян з досвідом служби в правоохоронних органах або Збройних силах України.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (40)
  • Anonymous

    Oleksa Men, я, Лоуренс Аравийский - вы фашисты проросийские, это по всем вашим коментам видно, только обгаживать можете, чмо фсбышное, вам все не нравится в Украине, так валите отсюда, предатели здесь не нужны
  • Anonymous

    Ви маєте на увазі,що і після "обробки" палицями вони не візьмуть "противника"?
  • Anonymous

    знаю я одног оиз президентских войск качка.. не может пешком на 5-й этаж подняться))).. не то что бегать..
  • Anonymous

    не смешите.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up